To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - kilka pytań

Bonifacy93 - 01-07-2017, 23:56
Temat postu: kilka pytań
witam
mam carisme 1.8 GDI polift elegance,pytanie mam :
czytalem,ze carisma w 2002 r przeszla facelift , lampy itp czy cos poza tym jeszcze ?
czy lampy sa lepsze,lepiej wygladaja od tych ponizej 2000r i jesli takowe zakupie,czy beda pasowaly ?
i czy te dokładki z wersji dynamics + lusterka beda pasować na zderzaki i jest to latwe do montazu ?

Hugo - 02-07-2017, 08:43

Lift był w 1999 r. Jak chcesz zmienić reflektory to musisz zmienić też błotniki, maskę i zderzak. Reflektory po lifcie mają gładkie klosze i są nieco większe. Niestety klosze są plastikowe i mocno matowieją, a przed liftem były szklane.
Bonifacy93 - 02-07-2017, 23:06

a z tylu lampy zostaly zmienione,czy sa takie same ?
pytanie jeszcze mam zwiazne z podswietleniem przycisków w tej carismie.
czy zapalniczki ta w schowku i obok recznego powinny sie podswietlac ? bo mi sie nie swiecą + ta konsola w schowku z przyciskiem jotsticka (zapomnialem jego nazwy) wszystkie sie swieca tylko nie on.

spryskiwacz tylnej szyby,jak wciskam przycisk to rusza sie sama wycieraczka,nie leci płyn a jest pełny,co moze byc przyczyna i czy da rade to samemu zrobic (nowicjusz)

czy jak jest szyba porysowana od zuzytych wycieraczek lub np skrobania szronu to da rade taka szybe wypolerowac ? z tylu to samo,ale do tylu mam pytanie tez takie,czy jesli przyciemniensoboe szybki tylne,czy bedzie widac wtedy tez rysy ? czy to zamaskuje tyl i zostanie tylko polerowanienprzodu o ile jest taka mozliwosc

szuwar - 03-07-2017, 00:52

Bonifacy93, lift był gruntowny i blacha ze światłami są inne, wewnątrz też dużo zmian. W dzisiejszej dobie internetu wpisujesz carisma, klikasz zdjęcie i masz różnice. BTW, są tak duże zmiany że nie warta gra świeczki.
apg2312 - 03-07-2017, 01:19

Bonifacy93 napisał/a:
spryskiwacz tylnej szyby,jak wciskam przycisk to rusza sie sama wycieraczka,nie leci płyn a jest pełny,co moze byc przyczyna i czy da rade to samemu zrobic

Na 99% padła pompka tylnego spryskiwacza - standardowa przypadłość w Carismie. Wymienić można samemu, tylko nie wiem, czy warto (mi osobiście się nie chciało). Dostęp jest od strony prawego przedniego koła, manual jest na Forum.

Hugo, szuwar, - tu chyba nie chodzi o porównanie wersję przed i poliftowej, tylko o zmiany w samym polifcie.
plecho1 napisał/a:
Jedyną raczej bardziej znaczącą różnicą jaką znam jest hydrauliczna regulacja zaworów w najnowszej wersji gdzie w starszych zawory regulowane były śrubą. Poza tym w starszej wersji znaczki mają kolor czerwony i lampy przednie nie są przyciemnione oraz grill jest chromowany gdzie w nowszej wersji znaczki są srebrne, lampy przyciemnione i grill czarny.

http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=102042

Bonifacy93 - tak w ogóle, to podaj rocznik swojego auta. Są wakacje, forumowa wróżka jest na urlopie :P

Bizi78 - 03-07-2017, 07:07

Cytat:
spryskiwacz tylnej szyby,jak wciskam przycisk to rusza sie sama wycieraczka,nie leci płyn a jest pełny,co moze byc przyczyna i czy da rade to samemu zrobic (nowicjusz)

Posłuchaj czy pompka pod maską pracuje, jeśli tak to może płyn się cofnął i trzeba trochę dłużej przytrzymać włącznik spryskiwacza :wink: .

Bonifacy93 - 03-07-2017, 11:05

1999 r Elegance i na podswietleniu przyciskow tez mi zalezy,ktore powinny sie swiecic (zapalniczki np mi sie nie swieca i ten przycisk o ktorym napisalem wyzej)

a w srodku jakie po faceliftingu zmiany przeszly ? i zeby navigacja sterowac rozumiem,ze musze miec radio fabryczne ? bo ten panel ponizej nie wszystkoe opcje obsluguje

apg2312 - 03-07-2017, 12:54

To możesz sobie wymieniać do woli prawie wszystkie części z Cari poliftowych. P&P, bez żadnej rzeźby - pominąwszy oczywiście jakość wykonania zamienników ;) Ale jak kupisz jakieś ori części, nowe w ASO czy używki na szrocie/aukcji, to bez problemu.
Przyciski i zapalniczka powinny się świecić, ale tutaj się przyznam, że ja na tym poległem - bezpieczniki dobre, żaróweczki też, a część mi świeci, a część nie. Nie chciało mi się grzebać, zostawiłem tak, jak jest. Może u Ciebie lepiej pójdzie ?

plecho1 - 03-07-2017, 13:14

Mój wpis zacytowany przez apg2312, dotyczył Carismy 1.6 a więc w tym przypadku (tu jest silnik 1.8GDI) nie jest do końca prawdziwy bo w przypadku 1.8GDI od początku produkcji do samego końca poprzez wszystkie wersje silnik miał hydrauliczną regulację luzu zaworowego.
Bonifacy93 - 04-07-2017, 14:26

a w lusterkach to są głosniczki,czy to chodzi o wlot powietrza z auta i tym samym podgrzewanie ich ?
plecho1 - 04-07-2017, 14:59

Lusterka podgrzewane są elektrycznie, podgrzewanie włączane jest razem z podgrzewaniem tylnej szyby. W maskownicach na przeciwko lusterek mogą być dodatkowe głośniki wysoko tonowe ale to chyba zależy od wyposażenia.
Bonifacy93 - 04-07-2017, 17:42

przykladam ucho i nic nie slychac,wygladaja jak glosniczki...teraz czemu nie graja,wina braku radia seryjnego,czy sie przepaliły...i moze wie jak go sie demontuje zeby nowe jak cos zamontowac

[ Dodano: 08-07-2017, 12:26 ]
jak zdemontować zapalniczke w schowku ? bo nie podswietla sie i chcialbym wymienic zarowke