To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce

Anonymous - 20-03-2007, 08:34
Temat postu: Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce
Witam. Jechałem sobie samochodem, zaparkowałem i później chciałem znowu odpalić, no i nie mogę przekręcić kluczyka i nie wiem o co chodzi, dodam, że niedawno kupiłem Carismę i moźe czegoś nie wiem. Dzięki
Krzyzak - 20-03-2007, 09:08

a wyjac mozesz? jesli tak, to sprobuj innym kluczykiem odpalic - one sie wycieraja i z czasem nie potrafia zlozyc wszystkich zapadek w stacyjce
ja to rozwiazalem przez podpilowanie jednej zapadki (wykrylem ktora) i w tej chwili uzywam kopii kluczyka (zrobionej dawno temu, gdy oryginal nie byl jeszcze wytarty)

igi - 20-03-2007, 09:28

Miałem podobną sytuacje w swoim SS.

Pomogło wyjęcie kluczyka włożenie spowrotem i pokręcenie ((jak się uda kręcić(jak nie to jeszcze kilka prób za którymś razem załapie) raz w jedną raz w drugą stronę kluczykiem w stacyjce(tak kilkanaście razy). Narazie działa dobrze

Ale pewnie lepiej było zrobić tak jak zrobił Krzyzak, no ale na to chyba już za późno

konrad1704 - 20-03-2007, 10:00

ja kiedys tak mialem jak parkowalem i w czasie parkowania musialem mocno skrecic kola i tak zostawilem ustawione. pozniej przy probie przekrecania kluczyka trzeba troche poruszac kierownica.
piotruś - 20-03-2007, 10:04

igi napisał/a:
Miałem podobną sytuacje w swoim SS.

Pomogło wyjęcie kluczyka włożenie z powrotem i pokręcenie ((jak się uda kręcić(jak nie to jeszcze kilka prób za którymś razem załapie) raz w jedną raz w drugą stronę kluczykiem w stacyjce(tak kilkanaście razy). Narazie działa dobrze

Ale pewnie lepiej było zrobić tak jak zrobił Krzyzak, no ale na to chyba już za późno
jesteś w błędzie -za póżno to będzie jak złamiesz kluczyk gdzieś w trasie ,i narazisz się na koszty holowania i inne ,moja rada (a rozbierałem nie jedną stacyjkę )to podjedż gdzieś żeby ci dorobili drugi kluczyk na pewno masz te same zamki w kufrze czy drugich dzwiach i nie będzie trzeba wyciągać stacyjki ,bo to dodatkwe koszta . hej ..........pozdrawiam Piotr .
Adaho_krak - 20-03-2007, 10:18

piotruś napisał/a:
podjedż gdzieś żeby ci dorobili drugi kluczyk

dokładnie tylko poproś żeby Ci go zrobili "wyżej" prawdopodobnie kluczyk Ci sie wytarł
zrobiernie go pare dziesiątek mm wyżej go odświerzy i znów zacznie działać
możliwe jest też że w stacyjce coś z zapadkami nie tak jak trzeba to wtedy poszukaj sobie u siebie w mieście ludka który naprawia stacyjki i dopasuje Ci ją do klucza

Grześku - 20-03-2007, 12:41

konrad1704 napisał/a:
w czasie parkowania musialem mocno skrecic kola i tak zostawilem ustawione. pozniej przy probie przekrecania kluczyka trzeba troche poruszac kierownica.

właśnie, może to blokada kierownicy trzyma kluczyk?

Vitt , dałeś radę przekręcić ten kluczyk? znasz już powód unieruchomienia kluczyka?

Anonymous - 20-03-2007, 13:24

niestety sprawa poważniejsza, prawdopodobnie próba włamu, wezwałem gości, wymienią zapadki w stacyjce.
JaGrab3 - 20-03-2007, 14:06

dziwne, przy probie włamu by raczej wyłamali wszystkie zapadki. I zapaliłbyś każdym kluczykiem. Może ta blokada, trzeba kierownicę przekęcić od blokady i poruszać kluczykiem
Adaho_krak - 20-03-2007, 14:08

JaGrab3 napisał/a:
dziwne, przy probie włamu by raczej wyłamali wszystkie zapadki. I zapaliłbyś każdym kluczykiem. Może ta blokada, trzeba kierownicę przekęcić od blokady i poruszać kluczykiem

nie do końca mogli tylko zapadki pogiąć i bez rozebrania stacyjki nic nie zrobisz jeśli by było tak jak mówisz to próba włamu była by skuteczna i kolega nie maił by problemu ze stacyjką no i z autkiem :)

JaGrab3 - 20-03-2007, 14:52

Dlatego mi to na włam nie wygląda. Jak mi sie do cifa włamali to nie miałem zapadek w drzwiach i w stacyjce, tam to mogłem sobie autko odpalić i kluczyk wyjąć. Auta nie zabrali bo nie zauważyli blokady skrzyni.
No ale innym razem w koncu ukradli i z tą blokadą skrzyni...

Anonymous - 20-03-2007, 15:25

już zrobione, ale teraz to już nie wiem, czy wierzyć gościom skasowali na 150, i że nie to nie było włamanie, tylko zużyte zapadki. Nie miałem czasu żeby dochodzić, bo jestem równocześnie w robocie.
Anonymous - 20-03-2007, 15:38

jestem na 95% pewny ze to wina blokady kierownicy, akurat w tym samochodzie jak sie kluczyk razem z fajera zblokuje to trzeba ostro poszarpac ja na boki aby odblokowac.
nastepnym razem sprawdz czy kierownica jest zblokowana.

Anonymous - 20-03-2007, 15:43

możliwe i wyszedłem na frajera, a ci gości przecież nie powiedzą, ale może przedzwonie do nich i tylko powiem, że gdzieś indziej mówią, że to blokada kierownicy, spróbuję też zobaczyć czy kręcenie kierownicą blokuję.
Anonymous - 20-03-2007, 18:37

sprobuj zablokowac kierownice bez kluczyka w stacyjce, potem jak juz sie zblokuje sprobuj przekrecic kluczyk (oczywiscie nie bedzie sie dalo tego zrobic) i sprobuj machnac fajera na boki rownoczesnie przekrecajac kluczyk i sprawdz czy sytuacja jest identyko jak wczesniej przez ciebie opisana.
jesli tak to niestety wtopiles jesli nie to byc moze faktycznie cos padlo w stacyjce (bylbys pierwszy).