To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Sprężarka klimatyzacji załańcza się i wyłańcza carisma

wiktor28094 - 15-07-2017, 18:44
Temat postu: Sprężarka klimatyzacji załańcza się i wyłańcza carisma
Witam w mojej carismie 1.9 td po lifcie klimatyzacja załącza się i wyłącza co parę sekund proszę o pomoc czy ktoś tak miał?
Dzidorr - 16-07-2017, 21:59

ZAŁĄCZA !!! Sprawdź płyny w pierwszej kolejności. Możliwe tez ze wypiela się jakaś głupia kostka(czujnik) i gotowe. Po prostu zaglądnij pod maskę i pomacaj to i tamto :)
W@sio - 16-07-2017, 23:42

To jest Twój pierwszy "japończyk"? W każdym niemal japońcu tak działa kompresor klimatyzacji. A na przyszłość - korzystaj ze sprawdzania ortografii w przeglądarce, bo kole w oczy to "załańczanie i wyłańczanie" :-)
Bzyk_R1 - 17-07-2017, 10:33

Hihi ale go wszyscy dosiedli :) Ja jeszcze proponuję sprawdzenie ilości czynnika.
wiktor28094 - 17-07-2017, 21:33

Tak mój pierwszy japończyk szczelność sprawdziłem czynnik nabity do pełna kostki wszystkie na miejscu. A czy może być przyczyną za dużo czynnika w układzie? bo wydaje mi się że zaczęło się tak dziać właśnie po nabiciu klimy. A po drugie ortografia nigdy nie była moją dobrą stroną i pisałem to szybko ale wydaje mi się że to forum motoryzacyjny a nie konkurs ortograficzny
W@sio - 17-07-2017, 22:12

Masz rację, to forum motoryzacyjne, ale pisać publicznie wypada poprawnie :-) nie miej nam za złe, po prostu dbamy o naszą piękną polszczyznę.

Jestem zdania, że klimatyzacja w Twoim aucie działa poprawnie. Być może przed nabiciem nie miałeś czynnika wcale i kompresor się nie załączał.

robertdg - 18-07-2017, 08:24

Cykliczna praca sprezarki klimatyzacji to nic nadzwyczajnego, im chłodniej tym krótsze cykle, im goręcej tym dłuższe cykle.
wiktor28094 - 18-07-2017, 08:55

Przed nabiciem też miałem czynnik klimatyzacja działała. Można powiedzieć że dobiłem czynnika. Właśnie mi się wydaje że klimatyzacja działała inaczej. A po drugie mam drugą cari 1.9did to tam jak się załączy to tak chodzi sprężarka prawie cały czas, czasami na wolnych obrotach się wyłączy. A tu dzieje się nom stop załącza się i wyłącza cri. Mam podejrzenie że jest za dużo czynnika i czujnik wyłącza sprężarke że by nie rozwaliło układu.
plecho1 - 28-07-2017, 18:09

Podczas serwisu powinni Ci wypompować cały czynnik i wpompować odpowiednią ilość (chyba 650 - 750g). Możliwe że w tej drugiej Carismie masz już zużytą sprężarkę przez co nie wytwarza właściwego ciśnienia przez co cykle pracy muszą być dłuższe.