Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Zdejmowanie miski olejowej
b@rto - 30-08-2017, 19:32 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Zdejmowanie miski olejowej Czy zdjęcie miski olejowej w 1.9 DiD to robota na godzinę czy na pół dnia? Niedługo będę miał termin zmiany oleju, a niedawno złamał mi się kolejny bagnet... Przydałoby się zdjąć miskę i wyczyścić.
Składana jest na silikon czy jest jakaś uszczelka?
milo - 01-09-2017, 15:15
b@rto napisał/a: | Składana jest na silikon czy jest jakaś uszczelka? |
Jest uszczelka
b@rto napisał/a: | Czy zdjęcie miski olejowej w 1.9 DiD to robota na godzinę czy na pół dnia? |
Zależy od umiejętności
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=140
b@rto - 01-09-2017, 19:55
Inaczej - czy żeby wyjąć miskę trzeba demontować pół samochodu (np. pas przedni, podstawę chłodnicy czy co tam jeszcze jest możliwe) czy jest dobry dostęp?
milo - 02-09-2017, 07:23
b@rto napisał/a: | Inaczej - czy żeby wyjąć miskę trzeba demontować pół samochodu |
Na kanale zrobisz nie ma żadnej filozofi i nie trzeba demontować co pisałeś wyżej
majkov - 09-09-2017, 20:12
Miałem robić sam, ale zleciłem mechanikowi. Zajęło mu to ponad dwie godziny. Musisz zdjąć plastikowe osłony (wszystkie), następnie podeprzeć silnik i odkręcić śruby z dwóch poduszek podpierających silnik na belce pod silnikiem. Potem odkręcasz belkę wzdłużną pod silnikiem - cztery śruby (dwie początek i dwie koniec). Po tych manewrach masz dostęp do miski. Składasz w odwrotnej kolejności. Miskę montuje się na uszczelce - u mnie zamontowałem REINZ.
b@rto - 19-09-2017, 23:15
Wszystko tak jak majkov opisał - z ciekawostek powiem, że pewnie z godzinę zajęło doskrobanie i kompletne wyczyszczenie miski od wewnątrz, taki tam był syf.
Dlatego jako zdanie kończące wątek powiem, że warto co kilkadziesiąt tysięcy kilometrów wykosztować się parę groszy na uszczelkę miski i pracę mechanika, bo mimo że olej zmieniamy to syf w misce zostaje i cały czas krąży po silniku.
|
|
|