Pajero III - Cruise Control - Tempomat
klem4 - 22-09-2017, 20:50 Temat postu: Cruise Control - Tempomat Mam taki maly problem , od jakiegos czasu nie dzial mi tempomat , manetka jest sprawna tego jestem pewien. Poprostu nie podtrzymuje predkosci. Pytanie
czy uszkodzone zaworki podcisnienia sterowania napedami moga byc tego przyczyna
Ostatnio jechalem na lotnisko w drodze po kolo 30 - 40 km zaczela mi migac kontrolna reduktora + zapaliy sie kontrolki kontroli tracji. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wrocilo do normy , do momentu przejechania znow okolo 30-40 km . Obstawim ze to wlasnie te dwa sprytne elektrozaworki sa tego przyczyna.
Tylko czy to moze miec jakis wplyw na tempomat
zbyszekm2 - 25-09-2017, 10:27 Temat postu: Re: Cruise Control - Tempomat
klem4 napisał/a: | Mam taki maly problem , od jakiegos czasu nie dzial mi tempomat , manetka jest sprawna tego jestem pewien. Poprostu nie podtrzymuje predkosci. Pytanie
czy uszkodzone zaworki podcisnienia sterowania napedami moga byc tego przyczyna
Ostatnio jechalem na lotnisko w drodze po kolo 30 - 40 km zaczela mi migac kontrolna reduktora + zapaliy sie kontrolki kontroli tracji. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wrocilo do normy , do momentu przejechania znow okolo 30-40 km . Obstawim ze to wlasnie te dwa sprytne elektrozaworki sa tego przyczyna.
Tylko czy to moze miec jakis wplyw na tempomat |
Taśma pod kierownica.
elektrozawory od SS.
klem4 - 02-10-2017, 10:36
Tasma sprawdzona , elektro zawory nowe wsadzilem i dalej 4-litry
Dodam ze po przejechaniu kilkunastu km 30 moze 40 zaczyna sie robic choinka na desce . Najpierw swieci anti lock , abs , esp potem dochodzi migajacy reduktor . Mialem nadzieje ze to tylko zawory ale chyba czujnik jest do wymiany.
Problem w tym ze niewiem ktory. Jest ich tam 5 szt.
Ktos ma jakis pomysl jak sprawdzic poszczegolne czujniki ? Bo wymiana 5 to troche droga impreza.
Help
zbyszekm2 - 04-10-2017, 18:12
Kilka razy było tak że była wioska uszkodzona ktoś kiedyś łączą kable i była tam śnieć trzeba to znaleźć zdejmij atrapę z przodu i zobacz czy nie ma tam jakiegoś łączenia albo masz wtyczki zaśniedziałe te które wchodzą do elektrozaworów
klem4 - 04-10-2017, 18:44
zbyszekm2 napisał/a: | Kilka razy było tak że była wioska uszkodzona ktoś kiedyś łączą kable i była tam śnieć trzeba to znaleźć zdejmij atrapę z przodu i zobacz czy nie ma tam jakiegoś łączenia albo masz wtyczki zaśniedziałe te które wchodzą do elektrozaworów |
Zbyszku jezeli chodzi o wyczki od tych elektro zaworow to wygladaja dobrze , podczas zamaiany elektrozaworow czyscilem je. Tak sie zastanawiam czy szukac problemu w czujnikach czy w przednim moscie , tam tez jest czujnik ktory lubi nawalac . Podczas sprawdzanai wszytkie napedy dzialaja normalnie wiec skoro zalacza 4x4 plus dwa pozostale to chyba dziala poprawie sam mechanizm zmiany.
Podczas wymiany elektro zaworow a szczegulnie tego z niebieska kropka bylo slychac syk powietrza tak wiec podcisnienie bylo w ukladnie. Czekam na wolne i klade sie podniego.
Zbyszku jakies jeszcze newralgiczne miejsca moglbys napisac odnosnie tego tematu
klema - 09-10-2017, 22:33
Temat rozwiązany
TangoKK - 10-10-2017, 09:55
klema napisał/a: | Temat rozwiązany |
Możesz rozwinąć wypowiedź?
klema - 10-10-2017, 10:47
Tak jak pisalem w innym poscie , problemu narobily mi zarowki led i tak jak pisalem w tym drugim poscie na szczescie nie miales racji Dodalem schemat na ktorym wszytko pieknie widac dlaczego.
Te auta maja strasznie czula elektryke , canbus przy tym to pikus
sprobuj wziasc sygnal z alternatora na przekaznik np do swiatel dziennych a zrozumiesz o czym pisze
PiotrKw - 10-10-2017, 12:33
klema napisał/a: | sprobuj wziasc sygnal z alternatora na przekaznik np do swiatel dziennych a zrozumiesz o czym pisze |
Bez problemu , miałem tak z zestawem Philipsa , działało bez zarzutu ...
klem4 - 10-10-2017, 12:35
Z ktorego z dwoch kabli brales sygnal ?
PiotrKw - 10-10-2017, 12:38
Montowałem to z 5 lat temu ... wybacz ,
klem4 - 10-10-2017, 13:14
Umnie po poraniu sygnalu na przekaznik na desce zarza sie 3 lampki
|
|
|