Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cruise Control - Tempomat
Autor Wiadomość
klem4 
Nowy Forumowicz

Auto: Montero 3,8
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-09-2017, 20:50   Cruise Control - Tempomat

Mam taki maly problem , od jakiegos czasu nie dzial mi tempomat , manetka jest sprawna tego jestem pewien. Poprostu nie podtrzymuje predkosci. Pytanie
czy uszkodzone zaworki podcisnienia sterowania napedami moga byc tego przyczyna :?:
Ostatnio jechalem na lotnisko w drodze po kolo 30 - 40 km zaczela mi migac kontrolna reduktora + zapaliy sie kontrolki kontroli tracji. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wrocilo do normy , do momentu przejechania znow okolo 30-40 km . Obstawim ze to wlasnie te dwa sprytne elektrozaworki sa tego przyczyna.
Tylko czy to moze miec jakis wplyw na tempomat :?:

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 25-09-2017, 10:27   Re: Cruise Control - Tempomat

klem4 napisał/a:
Mam taki maly problem , od jakiegos czasu nie dzial mi tempomat , manetka jest sprawna tego jestem pewien. Poprostu nie podtrzymuje predkosci. Pytanie
czy uszkodzone zaworki podcisnienia sterowania napedami moga byc tego przyczyna :?:
Ostatnio jechalem na lotnisko w drodze po kolo 30 - 40 km zaczela mi migac kontrolna reduktora + zapaliy sie kontrolki kontroli tracji. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wrocilo do normy , do momentu przejechania znow okolo 30-40 km . Obstawim ze to wlasnie te dwa sprytne elektrozaworki sa tego przyczyna.
Tylko czy to moze miec jakis wplyw na tempomat :?:

Taśma pod kierownica.
elektrozawory od SS.

klem4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-10-2017, 10:36   

Tasma sprawdzona , elektro zawory nowe wsadzilem i dalej 4-litry
Dodam ze po przejechaniu kilkunastu km 30 moze 40 zaczyna sie robic choinka na desce . Najpierw swieci anti lock , abs , esp potem dochodzi migajacy reduktor . Mialem nadzieje ze to tylko zawory ale chyba czujnik jest do wymiany.
Problem w tym ze niewiem ktory. Jest ich tam 5 szt.
Ktos ma jakis pomysl jak sprawdzic poszczegolne czujniki ? Bo wymiana 5 to troche droga impreza.
Help :shock:

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 04-10-2017, 18:12   

Kilka razy było tak że była wioska uszkodzona ktoś kiedyś łączą kable i była tam śnieć trzeba to znaleźć zdejmij atrapę z przodu i zobacz czy nie ma tam jakiegoś łączenia albo masz wtyczki zaśniedziałe te które wchodzą do elektrozaworów

klem4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-10-2017, 18:44   

zbyszekm2 napisał/a:
Kilka razy było tak że była wioska uszkodzona ktoś kiedyś łączą kable i była tam śnieć trzeba to znaleźć zdejmij atrapę z przodu i zobacz czy nie ma tam jakiegoś łączenia albo masz wtyczki zaśniedziałe te które wchodzą do elektrozaworów

Zbyszku jezeli chodzi o wyczki od tych elektro zaworow to wygladaja dobrze , podczas zamaiany elektrozaworow czyscilem je. Tak sie zastanawiam czy szukac problemu w czujnikach czy w przednim moscie , tam tez jest czujnik ktory lubi nawalac . Podczas sprawdzanai wszytkie napedy dzialaja normalnie wiec skoro zalacza 4x4 plus dwa pozostale to chyba dziala poprawie sam mechanizm zmiany.
Podczas wymiany elektro zaworow a szczegulnie tego z niebieska kropka bylo slychac syk powietrza tak wiec podcisnienie bylo w ukladnie. Czekam na wolne i klade sie podniego.
Zbyszku jakies jeszcze newralgiczne miejsca moglbys napisac odnosnie tego tematu

klema 
Forumowicz

Auto: 3.8 V6 , 2005
Wysłany: 09-10-2017, 22:33   

Temat rozwiązany :)

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 10-10-2017, 09:55   

klema napisał/a:
Temat rozwiązany :)

Możesz rozwinąć wypowiedź?

klema 
Forumowicz

Auto: 3.8 V6 , 2005
Wysłany: 10-10-2017, 10:47   

Tak jak pisalem w innym poscie , problemu narobily mi zarowki led i tak jak pisalem w tym drugim poscie na szczescie nie miales racji :) Dodalem schemat na ktorym wszytko pieknie widac dlaczego.
Te auta maja strasznie czula elektryke , canbus przy tym to pikus :)
sprobuj wziasc sygnal z alternatora na przekaznik np do swiatel dziennych a zrozumiesz o czym pisze :biggrin:

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 10-10-2017, 12:33   

klema napisał/a:
sprobuj wziasc sygnal z alternatora na przekaznik np do swiatel dziennych a zrozumiesz o czym pisze

Bez problemu , miałem tak z zestawem Philipsa , działało bez zarzutu ...

klem4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-10-2017, 12:35   

Z ktorego z dwoch kabli brales sygnal ?

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 10-10-2017, 12:38   

Montowałem to z 5 lat temu ... wybacz , :wink: