To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - drzwi anglik

vrangsinn - 11-02-2018, 11:36
Temat postu: drzwi anglik
szybkie pytanko...czy drzwi od anglika przednie...są w obu przypadkach (w sensie kierowca-pasażer) zamienne z wersją EU (lusterko, zawias itd)??

bo po 4 miechach znalazlem drzwi w a69 ideal tyle ze od anglika... :-X

joujoujou - 11-02-2018, 11:42

Lusterka są pod innym kątem (odwrotnie LHD vs RHD). To z reguły utrudnia bądź wręcz uniemożliwia ich używanie gdy się je przeszczepi, niemniej jednak zdarzają się wyjątki.
vrangsinn - 11-02-2018, 11:58

joujoujou napisał/a:
Lusterka są pod innym kątem (odwrotnie LHD vs RHD). To z reguły utrudnia bądź wręcz uniemożliwia ich używanie gdy się je przeszczepi, niemniej jednak zdarzają się wyjątki.

właśnie tak myślałem że lusterka będą największym problemem...nie mniej tymi wyjątkami nie ma 100% pewności...może ktoś przekładał...??

jacek11 - 11-02-2018, 12:04

Chłopaki przekładali VR4 Przecież. nie przypominam sobie,aby mieli taki kłopot.
Hugo - 11-02-2018, 16:20

Same lusterka są identyczne, różne są tylko podstawy (pod innym kątem).
vrangsinn - 11-02-2018, 16:29

Hugo napisał/a:
Same lusterka są identyczne, różne są tylko podstawy (pod innym kątem).

czyli da sie to zrobic, tzn pzełożyc bez problemu...??qrde no to chyba nie mam co sie zastanawiac tylko kupowac...

Hugo - 11-02-2018, 20:07

vrangsinn napisał/a:
czy drzwi od anglika przednie...są w obu przypadkach (w sensie kierowca-pasażer) zamienne z wersją EU
Tak, same drzwi są identyczne. Różnią się jedynie wiązkami elektrycznymi, wkładkami zamków w klamkach (w EU prawa wkładka ma wtyczkę, w angolu lewa) i podnośnikami elektrycznych szyb. Te elementy musisz przełożyć z drzwi EU do drzwi z angola, oczywiście plus lusterko, a właściwie wystarczy, jak wyżej napisałem, samą podstawę. Jak spojrzysz na podstawy lusterek EU to od dołu masz oznaczenie LHD (Left Hand Drive), a na podstawach lusterek z angola masz RHD (Right Hand Drive).
vrangsinn napisał/a:
czyli da sie to zrobic, tzn pzełożyc bez problemu...??qrde no to chyba nie mam co sie zastanawiac tylko kupowac...
Jak masz nieuszkodzoną podstawę lusterka LHD to tylko brać lusterko RHD i przekładać podstawę. Niestety do zamiany podstaw lusterek musisz odciąć wtyczki (7 kabli), bo wtyczka nie przejdzie przez otwór w podstawie i po przełożeniu kabli do nowej podstawy polutować je na nowo. Jakby co wkłady (lustra) też są identyczne.

P.S. Mam w swoim Galu prawe przednie drzwi z anglika, pasują idealnie :wink: