ASX Techniczne - [1.6] Podciśnienie w zbiorniku paliwa
Robnek - 28-04-2018, 11:31 Temat postu: [1.6] Podciśnienie w zbiorniku paliwa Witam wszystkich .Mam pytanie czy wy jak tankujecie swoje ASX y benzynowe słyszycie wyraźne syczenie przy odkręceniu wlewu paliwa tak jakby powstawało podciśnienie w zbiorniku ? Czy odpowietrzenie zbiornika jest w samym korku wlewu paliwa czy gdzieś odprowadzone ze zbiornika jak europejskich samochodach ?
Bizi78 - 28-04-2018, 12:56
Robnek napisał/a: | czy wy jak tankujecie swoje ASX y benzynowe słyszycie wyraźne syczenie przy odkręceniu wlewu paliwa tak jakby powstawało podciśnienie w zbiorniku ? |
W starszych modelach typu: space star lub carisma też to syczenie powstaje .
Ja bym się nie przejmował, choć może posiadacze ASX-ów się wypowiedzą .
RomanK61 - 28-04-2018, 14:05
Mam Asx z 2015r i to syczenie w trakcie odkręcania kurka też u mnie występuje, widocznie wytwarzania się podciśnieniowe ale czy tak powinno być to tego nie wiem. Zawsze tankuję pod korek a czasem co nie jest prawidłowe leje "z kopką".
joujoujou - 29-04-2018, 09:52
Nie tylko w ASXie, również w wielu innych modelach z tym się spotykałem. Nie ma się czym przejmować, tak bywa i niczym to nie grozi.
Fredi1 - 18-05-2021, 20:04
Właśnie że grozi bo jak sie zapcha filtr par paliwa albo nie będzie działać zaworek to się zrobi podciśnienie w zbiorniku i może uszkodzić pompe paliwa albo auto zgaśnie podczas jazdy.System odpowietrzania i przewietrzania zbiornika jest połączony z sonda lambda,przepływka i jescze innymi czujnikami.Miałem kiedyś przypadek w Fordzie że padła sonda lambda i nie otwierał się zawór przewietrzania zbiornika.Taki ekologiczny wynalazek żeby nie śmierdziało benzyną na zewnątrz.
MANCY - 18-05-2021, 20:07
W moim, całkiem nowym bo z 2019r. efekt podciśnienia występuje od nowości... Widać, że ten typ tak ma.
Robert S - 18-05-2021, 21:30 Temat postu: Re: Podciśnienie w zbiorniku paliwa
Robnek napisał/a: | Witam wszystkich .Mam pytanie czy wy jak tankujecie swoje ASX y benzynowe słyszycie wyraźne syczenie przy odkręceniu wlewu paliwa tak jakby powstawało podciśnienie w zbiorniku ? Czy odpowietrzenie zbiornika jest w samym korku wlewu paliwa czy gdzieś odprowadzone ze zbiornika jak europejskich samochodach ? |
We wszystkich samochodach różnych marek tak miałem i jest to zjawisko normalne , nie ma się co przejmować . Nic się przez to nie uszkodzi
Manola - 19-05-2021, 08:11
Witam
ASX 2018
Co jakiś czas taki objaw występuje, zaznaczę że nie zawsze,
Bardziej gdy schodzisz w zbiorniku do rezerwy,
Poza tym nic się nie dzieje
auto śmiga
także nie ma co się przejmować.
pozdrawiam
RomanK61 - 19-05-2021, 09:45
Ja tankuję zawsze pod korek i raczej nie schodzę niżej niż do połowy zbiornika, nigdy nie miałem jeszcze rezerwy a syczenie przeważnie występuje tylko że nie zwracam już na to uwagi .Ale to występuje u mnie tylko w tym samochodzie,w innych brak .Natomiast będąc na przeglądach gwarancyjnych nie wspominałem o tym bo nawet nie przyszło mi to na myśl.
Laknat - 19-05-2021, 10:10
Teoretycznie powinien być odpowietrznik (gdzieś w okolicy korka paliwa), czyli wąski kanalik który wpuszcza powietrze w miarę jak ubywa paliwa w baku. Ale czy jest? To jest pytanie. A nawet jak jest to czy jest drożny.
Fredi1 - 20-05-2021, 13:13
Laknat napisał/a: | Teoretycznie powinien być odpowietrznik (gdzieś w okolicy korka paliwa), czyli wąski kanalik który wpuszcza powietrze w miarę jak ubywa paliwa w baku. Ale czy jest? To jest pytanie. A nawet jak jest to czy jest drożny. |
Ze względów ekologię jest filtr węglowy i zaworek który wpuszcza opary ze zbiornika di kolektora ssącego i do zbiornika paliwa jest wpuszczane powietrze System nazywa się EVAP.
rafo13 - 13-07-2021, 10:31
W moim ASX też tak jest. Zasysa jak żul jabola na schodach pod sklepem xd
|
|
|