[1.6] Podciśnienie w zbiorniku paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Robnek
Nowy Forumowicz
Auto: ASX Intense Plus MY15,5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2018, 11:31 [1.6] Podciśnienie w zbiorniku paliwa
|
|
|
Witam wszystkich .Mam pytanie czy wy jak tankujecie swoje ASX y benzynowe słyszycie wyraźne syczenie przy odkręceniu wlewu paliwa tak jakby powstawało podciśnienie w zbiorniku ? Czy odpowietrzenie zbiornika jest w samym korku wlewu paliwa czy gdzieś odprowadzone ze zbiornika jak europejskich samochodach ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 28-04-2018, 12:56
|
|
|
Robnek napisał/a: | czy wy jak tankujecie swoje ASX y benzynowe słyszycie wyraźne syczenie przy odkręceniu wlewu paliwa tak jakby powstawało podciśnienie w zbiorniku ? |
W starszych modelach typu: space star lub carisma też to syczenie powstaje .
Ja bym się nie przejmował, choć może posiadacze ASX-ów się wypowiedzą . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2016 Posty: 169 Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 28-04-2018, 14:05
|
|
|
Mam Asx z 2015r i to syczenie w trakcie odkręcania kurka też u mnie występuje, widocznie wytwarzania się podciśnieniowe ale czy tak powinno być to tego nie wiem. Zawsze tankuję pod korek a czasem co nie jest prawidłowe leje "z kopką". |
_________________ RomanK |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Kwi 2017 Posty: 3440 Skąd: Skąd: Skąd:
|
Wysłany: 29-04-2018, 09:52
|
|
|
Nie tylko w ASXie, również w wielu innych modelach z tym się spotykałem. Nie ma się czym przejmować, tak bywa i niczym to nie grozi. |
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
|
Wysłany: 18-05-2021, 20:04
|
|
|
Właśnie że grozi bo jak sie zapcha filtr par paliwa albo nie będzie działać zaworek to się zrobi podciśnienie w zbiorniku i może uszkodzić pompe paliwa albo auto zgaśnie podczas jazdy.System odpowietrzania i przewietrzania zbiornika jest połączony z sonda lambda,przepływka i jescze innymi czujnikami.Miałem kiedyś przypadek w Fordzie że padła sonda lambda i nie otwierał się zawór przewietrzania zbiornika.Taki ekologiczny wynalazek żeby nie śmierdziało benzyną na zewnątrz. |
|
|
|
 |
MANCY
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
|
Wysłany: 18-05-2021, 20:07
|
|
|
W moim, całkiem nowym bo z 2019r. efekt podciśnienia występuje od nowości... Widać, że ten typ tak ma. |
|
|
|
 |
Robert S
Forumowicz Robert
Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
|
Wysłany: 18-05-2021, 21:30 Re: Podciśnienie w zbiorniku paliwa
|
|
|
Robnek napisał/a: | Witam wszystkich .Mam pytanie czy wy jak tankujecie swoje ASX y benzynowe słyszycie wyraźne syczenie przy odkręceniu wlewu paliwa tak jakby powstawało podciśnienie w zbiorniku ? Czy odpowietrzenie zbiornika jest w samym korku wlewu paliwa czy gdzieś odprowadzone ze zbiornika jak europejskich samochodach ? |
We wszystkich samochodach różnych marek tak miałem i jest to zjawisko normalne , nie ma się co przejmować . Nic się przez to nie uszkodzi |
|
|
|
 |
Manola
Forumowicz
Auto: Mitshubishi ASX Black
|
Wysłany: 19-05-2021, 08:11
|
|
|
Witam
ASX 2018
Co jakiś czas taki objaw występuje, zaznaczę że nie zawsze,
Bardziej gdy schodzisz w zbiorniku do rezerwy,
Poza tym nic się nie dzieje
auto śmiga
także nie ma co się przejmować.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2016 Posty: 169 Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 19-05-2021, 09:45
|
|
|
Ja tankuję zawsze pod korek i raczej nie schodzę niżej niż do połowy zbiornika, nigdy nie miałem jeszcze rezerwy a syczenie przeważnie występuje tylko że nie zwracam już na to uwagi .Ale to występuje u mnie tylko w tym samochodzie,w innych brak .Natomiast będąc na przeglądach gwarancyjnych nie wspominałem o tym bo nawet nie przyszło mi to na myśl. |
_________________ RomanK |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 19-05-2021, 10:10
|
|
|
Teoretycznie powinien być odpowietrznik (gdzieś w okolicy korka paliwa), czyli wąski kanalik który wpuszcza powietrze w miarę jak ubywa paliwa w baku. Ale czy jest? To jest pytanie. A nawet jak jest to czy jest drożny. |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
|
Wysłany: 20-05-2021, 13:13
|
|
|
Laknat napisał/a: | Teoretycznie powinien być odpowietrznik (gdzieś w okolicy korka paliwa), czyli wąski kanalik który wpuszcza powietrze w miarę jak ubywa paliwa w baku. Ale czy jest? To jest pytanie. A nawet jak jest to czy jest drożny. |
Ze względów ekologię jest filtr węglowy i zaworek który wpuszcza opary ze zbiornika di kolektora ssącego i do zbiornika paliwa jest wpuszczane powietrze System nazywa się EVAP. |
|
|
|
 |
rafo13
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 13-07-2021, 10:31
|
|