To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Cari 1,6 chodzi na dwa cylindry

mikron-82 - 29-04-2018, 10:54
Temat postu: Cari 1,6 chodzi na dwa cylindry
Witam. Problem polega na tym że samochód odpala i po chwili gaśnie. Sprawdziłem że komputer nie wysyła sygnału na jedną fajkocewkę co skutkuje brakiem iskry na dwóch cylindrach. Dodatkowo pojawia się błąd nr23 ( czujnik położenia wału). Po wymianie czujnika żadnej poprawy. Czy to oznacza że padł komputer czy jednak to wina czujnika położenia wału? Dziękuję za podpowiedzi.
plecho1 - 29-04-2018, 21:19

Może też być wina wiązki idącej do cewki, na forum było już kilka tematów o przegniłych przewodach niedaleko cewki. Warto by było prześwietlić te przewody od sterownika silnika do cewki oraz czy dochodzi +12V do cewki.
mikron-82 - 29-04-2018, 22:57

Sprawdziłem. Sygnału nie ma już na wyjściu z komputera. To nie wina wiązki. +12V na zasilaniu cewki jest w porządku. Piny komputera też sprawdziłem. Już zamówiłem sobie komputer na podmianę tylko o innych numerach ale z takiej samej wersji jak moja Carisma. Mam nadzięję że zadziała.
plecho1 - 30-04-2018, 06:27

Ewentualnie spróbuj rozebrać stary sterownik, może zrobiły się jakieś zimne luty i wystarczy go tylko przelutować lub wymienić jakieś uszkodzone kondensatory co często robili właściciele w innych starszych miśkach.
Co do wymiany to właśnie to immo może mieszać ale jak piszesz że komp z jednej serii to może zadziała.

milo - 30-04-2018, 08:08

plecho1 napisał/a:
Co do wymiany to właśnie to immo może mieszać ale jak piszesz że komp z jednej serii to może zadziała

Wątpie musi byc jeszcze stacyjka i kluczyk w komplecie

[ Dodano: 30-04-2018, 08:09 ]
plecho1 napisał/a:
spróbuj rozebrać stary sterownik, może zrobiły się jakieś zimne luty i wystarczy go tylko przelutować lub wymienić jakieś uszkodzone kondensatory

Najlepsze rozwiazanie

mikron-82 - 30-04-2018, 11:03

Rozbierałem już stary sterownik i nic podejrzanego w nim nie widzę. Oczywiście oceniam na tyle na ile moja wiedza w dziedzinie elektroniki mi pozwala.
plecho1 - 30-04-2018, 11:25

Z którego roku jest Twoje autko?
mikron-82 - 30-04-2018, 17:21

97