To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Outek skrzypi

Waker87 - 12-08-2018, 10:36
Temat postu: Outek skrzypi
Witam,
Skrzypi mi cos w tylnym zawieszeniu. Mechanik twierdzi ze to wina amortyzatora, ze w środku cos piszczy. Ostatnio jak tak piszczalo wymienilem wszystkie tylne tuleje, dopiero po wymianie pływającej wahacza poprzecznego dolnego pomoglo. Teraz nie wiem czy amortyzator jak mówi mechanik czy ta tuleja. Skrzypial wam kiedys amortyzator?

nahar - 12-08-2018, 19:24

Pojedz na szarpaki i zobacz czy cos wyjdzie. Tylko gdzies gdzie sie przyloza porzadnie. W tym aucie zawieszenie wydaje dziwne odglosy samo z siebie. Jak wszystko na szarpakach plus ogladowo ok to moja rada jest zignoruj.
elektryk - 19-08-2018, 01:12

Mnie skrzypią "amortyzatory" klapy bagażnika, a w zawieszeniu to mogą skrzypieć jeszcze gumy trzymające tylny drążek stabilizatora, w momencie kiedy drążek się "obraca" w czasie pracy zawieszenia.
Miku - 19-08-2018, 15:22

Pamiętaj też, że zawsze może skrzypiec poduszka amortyzatora której uszkodzenie na szarpakach nie wyjdzie.
Eroi - 20-08-2018, 09:11

To u mnie jak zaczęło skrzypieć to gdzieś też tutaj na forum wyczytałem chyba że jak do połowy jest zalana benzyna albo ciut poniżej to skrzypi pływak. Pojechałem zatankowałem co by było powyżej połowy sporo, przejechałem się kawałek i ucichło :)

no chyba że to te gumy co mechanik wymienił na nowe miesiąc temu... :(

elektryk - 25-08-2018, 15:47

Eroi napisał/a:
To u mnie jak zaczęło skrzypieć to gdzieś też tutaj na forum wyczytałem chyba że jak do połowy jest zalana benzyna albo ciut poniżej to skrzypi pływak. Pojechałem zatankowałem co by było powyżej połowy sporo, przejechałem się kawałek i ucichło :)

Jak ja wyjeżdżam ze stacji paliw po tankowaniu około połowy zbiornika to czuję że pojazd inaczej się prowadzi jakby był cięższy. Niby masa paliwa jest niewielka w porównaniu z masą samochodu ale może powodować pracę zawieszenia w innym punkcie.

michallo - 03-09-2018, 12:22

Na początek można na kanale albo podnośniku przesmarować gumy na tulejach, ale tak aby olej doszedł do części metalowych które lubią korodować. Jak po tym nie będzie rezultatu, to mogą skrzypieć amortyzatory.
szydlos - 10-10-2018, 11:58

Mi ostatnio tak skrzypiało to tak jak pisałeś po wymianie pływającej wahacza poprzecznego dolnego wszystko ucichło, a działo sie to głowie jak jechały 3-4 osoby i wychodziły to mocno było to słychac własnie.
andrzejsak - 22-10-2018, 14:57

Jak najeżdżasz na "policjanta" dwoma kołami jednocześnie to skrzypi , czy tylko jak jednym ?
past - 23-10-2018, 09:50

U mnie ostatnio skrzypienie ustało po wymianie łączników drążka stabilizatora z tyłu. Skrzypiało w momencie ruszania z postoju. Drążki faktycznie były zużyte. Niecałe pół roku ciszy i teraz znowu coś skrzypi na razie w granicach tolerancji mojego progu frustracji.

Przymierzam się do wymiany tulei pływającej wahaczy poprzecznych i tulei wahaczy wzdłużnych. Mój mechanik upierał się, że to amortyzatory lub gumy amortyzatora skrzypią - chwilowo jego teoria została obalona po wymianie łączników, ale jeśli wymiana tulei nie pomoże, to będę szukał w gumowych elementach amortyzatorów.

Paweł

andrzejsak - 24-10-2018, 08:27

Myślałem ,że to techniczny fragment tego forum , a nie wątki "wzajemnej adoracji" i taki "selfi opawiadajnik" , ktoś zadaje pytanie a ktoś inny jak może to pomoże ...a tu historie życia i obrazy z porannego lustra ... ludzie , było pytanie do autora wątku , chce rozwiązać problem czy posłuchać powyższych. Trzymajcie mnie .... :axe:
Waker87 - 03-11-2018, 16:32

Wymieniłem dolną gumę amortyzatora przy łączeniu z wahaczem. Pomoglo lecz gdy jedzie 2 osoby z tylu nadal cos skrzypi na dolkach pewnie ta plywajaca tuleja wahacza dolnego.