Outlander I GEN Techniczne - Wymiana zbiornika paliwa
Piotrek_crx - 24-08-2018, 13:27 Temat postu: Wymiana zbiornika paliwa Mitsumaniacy,
pytanie o zbiornik paliwa, czy ktoś się orientuje czy w Outku 2.0 turbo jest ten sam zbiornik co w 2,4??
Bzyk_R1 - 24-08-2018, 21:44
Tak to jest ten sam zbiornik, musisz szukać takiego od wersji 4WD nawet może być wolnossące 2.0
tościk - 27-08-2018, 14:00
Przeglądając internety natknąłem się na coś takiego:
https://sklep.intercars.com.pl/produkty/1642627-zbiornik-paliwa-blic-6906-00-3749007p
I teraz mam dylemat. Bo jest wpisany tylko pod wersję 2.4 i mam wrażenie, że ma zupełnie inaczej otwory zrobione niż używki, które oglądałem.
Czy to ma szansę pasować bez wielkich przeróbek do O1T, czy odpuścić ten egzemplarz?
Cena o połowę niższa niż ASO przekonuje, ale wydawać na próżno to też bez sensu
Pawel1988 - 27-08-2018, 18:15
Zadzwoń tam i zapytaj czy zdjęcie przedstawia sprzedawany produkt. Jeżeli tak to ja osobiście bym odpuścił. Dwa otwory do zaslepienia i brakuje jednego wyjścia na rurę. Pytanie czy reszta otworów jest tam gdzie ma być. Ja znalazłem firmę w Bytomiu która zajmuje się naprawa zbiorników paliwa . Cena 600-700. Pamiętam tylko że na końcu tego zabiegu go laminuja. Jak chcesz to mam bak ale wygląda średnio, dziur nie widać. Zdjęcia w moim temacie
tościk - 15-02-2019, 16:25
Skończyło się na kupnie podobnego amerykanckiego jak w intercarsie, tyle że w mitsustyle, gdzie dorobione są zaślepki na nadmiarowe dziury.
Mechanik miał dodatkowo trochę rzeźby z nowym "uzbrojeniem", ale z wpasowaniem pod oryginalny wlew mitsubishi problemu większego nie było.
Zobaczymy, jak się będzie sprawować... Na razie zapach benzyny zniknął i świat się stał jakby nieco wyraźniejszy.
A w starym okazało się spora dziura przy samym wejściu wlewu.
stickman - 26-02-2019, 11:06
tościk napisał/a: | Skończyło się na kupnie podobnego amerykanckiego jak w intercarsie, tyle że w mitsustyle, gdzie dorobione są zaślepki na nadmiarowe dziury.
Mechanik miał dodatkowo trochę rzeźby z nowym "uzbrojeniem", ale z wpasowaniem pod oryginalny wlew mitsubishi problemu większego nie było.
Zobaczymy, jak się będzie sprawować... Na razie zapach benzyny zniknął i świat się stał jakby nieco wyraźniejszy.
A w starym okazało się spora dziura przy samym wejściu wlewu. |
Możesz podesłać jaki bak kupiłeś?
Rdzewiejące baki to raczej też bolączka O1, taka informacja może się prędzej czy później przydać
tościk - 27-02-2019, 10:46
stickman napisał/a: | Możesz podesłać jaki bak kupiłeś? |
O ten: https://sklep.mitsustyle.pl/zbiornik-paliwa-alternatywnie-do-oe-mn120047,3,2111,312742 .
Tak jak wszystkie zamienniki robiony też pod wersje amerykańskie, ale w Mitsystyle znalazłem jedyny od razu z dorobionymi zaślepkami.
poszukuje - 15-03-2019, 12:33
Panowie i u mnie zaczyna pocić się zbiornik paliwa gdzieś od góry:( Pytanie, jest dostęp od wewnątrz kabiny gdzieś pod tylną kanapą żeby zobaczyć co tam się dzieje czy trzeba demontować cały zbiornik??
Bzyk_R1 - 15-03-2019, 12:37
poszukuje, pod kanapą są dwie metalowe klapki. Jak je odkręcisz i masz kamerę inspekcyjną to coś tam zobaczysz od góry. Jednak jeżeli zbiornik już się poci to nie ma na co czekać bo i tak musisz wyciągnąć.
kamil_1987 - 26-03-2019, 19:53
może głupie pytanie ale jak zdemontować tylną kanapę? też i u mnie czuć zapach benzyny (na postoju) i szukam przyczyn. Dodam że zdanych wycieków paliwa nie widać (ani ze zbiornika ani z rury wlewu paliwa)
staszq2 - 26-03-2019, 22:24
kamil_1987 napisał/a: | jak zdemontować tylną kanapę? |
Trzeba mocno pociągnąć za kanapę za fotelem kierowcy a później za pasażera. Są 2 mocowania na powiedzmy zatrzask które trzymają kanapę
Bzyk_R1 - 26-03-2019, 22:28
Tak jak pisze staszq2 tylko trzeba szarpnąć za brzeg kanapy w górę. Jest na wcisk na spinkach. I jeszcze takie haczyki wchodzą w oparcie.
stickman - 28-05-2020, 12:05
cześć,
małe wykopki w temacie:
Bak z mitsustyle który podał Tościk ma zaślepki, baki z allegro ich nie mają. Do czego są potrzebne te zaślepki i jak bardzo są niezbędne?
Nawiasem mówiąc po podaniu VIN sprzedawcy baków z Allegro deklarują, że ten bak pasuje również do 2.0 4x4. Ten z Mitsustyle oczywiście raczej też.
tościk - 28-05-2020, 16:34
stickman napisał/a: | Do czego są potrzebne te zaślepki i jak bardzo są niezbędne? |
Zamienniki chyba bazują na wersji amerykańskiej, czy innej chińskiej, gdzie jest więcej podłączeń.
U nas trzeba zaślepić, bo nie ma tam czego podłączyć.
stickman napisał/a: | Nawiasem mówiąc po podaniu VIN sprzedawcy baków z Allegro deklarują, że ten bak pasuje również do 2.0 4x4. Ten z Mitsustyle oczywiście raczej też. |
Bak należy kupić pod napęd. 2WD ma inny bak niż 4WD, ale 4WD powinny miec wszystkie taki sam, niezależnie od wersji silnikowej.
stickman - 28-05-2020, 16:45
tościk napisał/a: | stickman napisał/a: | Do czego są potrzebne te zaślepki i jak bardzo są niezbędne? |
Zamienniki chyba bazują na wersji amerykańskiej, czy innej chińskiej, gdzie jest więcej podłączeń.
U nas trzeba zaślepić, bo nie ma tam czego podłączyć. |
Dzięki.
tościk napisał/a: | stickman napisał/a: | Nawiasem mówiąc po podaniu VIN sprzedawcy baków z Allegro deklarują, że ten bak pasuje również do 2.0 4x4. Ten z Mitsustyle oczywiście raczej też. |
Bak należy kupić pod napęd. 2WD ma inny bak niż 4WD, ale 4WD powinny miec wszystkie taki sam, niezależnie od wersji silnikowej. |
Czaję, na logikę tak wychodzi, ale czasem lepiej się upewnić czy przy okazji różnicy w wersji silnikowej z jakiegoś bardziej lub mniej uzasadnionego względu nie zaistniały jakieś zmiany "z tyłu". Są wszak różne wynalazki i bywają dziwne pomysły konstruktorów i producentów.
|
|
|