To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Wymiana zbiornika paliwa

Piotrek_crx - 24-08-2018, 13:27
Temat postu: Wymiana zbiornika paliwa
Mitsumaniacy,

pytanie o zbiornik paliwa, czy ktoś się orientuje czy w Outku 2.0 turbo jest ten sam zbiornik co w 2,4??

Bzyk_R1 - 24-08-2018, 21:44

Tak to jest ten sam zbiornik, musisz szukać takiego od wersji 4WD nawet może być wolnossące 2.0
tościk - 27-08-2018, 14:00

Przeglądając internety natknąłem się na coś takiego:

https://sklep.intercars.com.pl/produkty/1642627-zbiornik-paliwa-blic-6906-00-3749007p

I teraz mam dylemat. Bo jest wpisany tylko pod wersję 2.4 i mam wrażenie, że ma zupełnie inaczej otwory zrobione niż używki, które oglądałem.
Czy to ma szansę pasować bez wielkich przeróbek do O1T, czy odpuścić ten egzemplarz?

Cena o połowę niższa niż ASO przekonuje, ale wydawać na próżno to też bez sensu :?

Pawel1988 - 27-08-2018, 18:15

Zadzwoń tam i zapytaj czy zdjęcie przedstawia sprzedawany produkt. Jeżeli tak to ja osobiście bym odpuścił. Dwa otwory do zaslepienia i brakuje jednego wyjścia na rurę. Pytanie czy reszta otworów jest tam gdzie ma być. Ja znalazłem firmę w Bytomiu która zajmuje się naprawa zbiorników paliwa . Cena 600-700. Pamiętam tylko że na końcu tego zabiegu go laminuja. Jak chcesz to mam bak ale wygląda średnio, dziur nie widać. Zdjęcia w moim temacie
tościk - 15-02-2019, 16:25

Skończyło się na kupnie podobnego amerykanckiego jak w intercarsie, tyle że w mitsustyle, gdzie dorobione są zaślepki na nadmiarowe dziury.
Mechanik miał dodatkowo trochę rzeźby z nowym "uzbrojeniem", ale z wpasowaniem pod oryginalny wlew mitsubishi problemu większego nie było.
Zobaczymy, jak się będzie sprawować... Na razie zapach benzyny zniknął i świat się stał jakby nieco wyraźniejszy.
A w starym okazało się spora dziura przy samym wejściu wlewu.

stickman - 26-02-2019, 11:06

tościk napisał/a:
Skończyło się na kupnie podobnego amerykanckiego jak w intercarsie, tyle że w mitsustyle, gdzie dorobione są zaślepki na nadmiarowe dziury.
Mechanik miał dodatkowo trochę rzeźby z nowym "uzbrojeniem", ale z wpasowaniem pod oryginalny wlew mitsubishi problemu większego nie było.
Zobaczymy, jak się będzie sprawować... Na razie zapach benzyny zniknął i świat się stał jakby nieco wyraźniejszy.
A w starym okazało się spora dziura przy samym wejściu wlewu.

Możesz podesłać jaki bak kupiłeś?
Rdzewiejące baki to raczej też bolączka O1, taka informacja może się prędzej czy później przydać ;)

tościk - 27-02-2019, 10:46

stickman napisał/a:
Możesz podesłać jaki bak kupiłeś?

O ten: https://sklep.mitsustyle.pl/zbiornik-paliwa-alternatywnie-do-oe-mn120047,3,2111,312742 .
Tak jak wszystkie zamienniki robiony też pod wersje amerykańskie, ale w Mitsystyle znalazłem jedyny od razu z dorobionymi zaślepkami.

poszukuje - 15-03-2019, 12:33

Panowie i u mnie zaczyna pocić się zbiornik paliwa gdzieś od góry:( Pytanie, jest dostęp od wewnątrz kabiny gdzieś pod tylną kanapą żeby zobaczyć co tam się dzieje czy trzeba demontować cały zbiornik??
Bzyk_R1 - 15-03-2019, 12:37

poszukuje, pod kanapą są dwie metalowe klapki. Jak je odkręcisz i masz kamerę inspekcyjną to coś tam zobaczysz od góry. Jednak jeżeli zbiornik już się poci to nie ma na co czekać bo i tak musisz wyciągnąć.
kamil_1987 - 26-03-2019, 19:53

może głupie pytanie ale jak zdemontować tylną kanapę? też i u mnie czuć zapach benzyny (na postoju) i szukam przyczyn. Dodam że zdanych wycieków paliwa nie widać (ani ze zbiornika ani z rury wlewu paliwa)
staszq2 - 26-03-2019, 22:24

kamil_1987 napisał/a:
jak zdemontować tylną kanapę?

Trzeba mocno pociągnąć za kanapę za fotelem kierowcy a później za pasażera. Są 2 mocowania na powiedzmy zatrzask które trzymają kanapę :wink:

Bzyk_R1 - 26-03-2019, 22:28

Tak jak pisze staszq2 tylko trzeba szarpnąć za brzeg kanapy w górę. Jest na wcisk na spinkach. I jeszcze takie haczyki wchodzą w oparcie.
stickman - 28-05-2020, 12:05

cześć,
małe wykopki w temacie:

Bak z mitsustyle który podał Tościk ma zaślepki, baki z allegro ich nie mają. Do czego są potrzebne te zaślepki i jak bardzo są niezbędne?

Nawiasem mówiąc po podaniu VIN sprzedawcy baków z Allegro deklarują, że ten bak pasuje również do 2.0 4x4. Ten z Mitsustyle oczywiście raczej też.

tościk - 28-05-2020, 16:34

stickman napisał/a:
Do czego są potrzebne te zaślepki i jak bardzo są niezbędne?

Zamienniki chyba bazują na wersji amerykańskiej, czy innej chińskiej, gdzie jest więcej podłączeń.
U nas trzeba zaślepić, bo nie ma tam czego podłączyć.

stickman napisał/a:
Nawiasem mówiąc po podaniu VIN sprzedawcy baków z Allegro deklarują, że ten bak pasuje również do 2.0 4x4. Ten z Mitsustyle oczywiście raczej też.

Bak należy kupić pod napęd. 2WD ma inny bak niż 4WD, ale 4WD powinny miec wszystkie taki sam, niezależnie od wersji silnikowej.

stickman - 28-05-2020, 16:45

tościk napisał/a:
stickman napisał/a:
Do czego są potrzebne te zaślepki i jak bardzo są niezbędne?

Zamienniki chyba bazują na wersji amerykańskiej, czy innej chińskiej, gdzie jest więcej podłączeń.
U nas trzeba zaślepić, bo nie ma tam czego podłączyć.

Dzięki.

tościk napisał/a:
stickman napisał/a:

Bak należy kupić pod napęd. 2WD ma inny bak niż 4WD, ale 4WD powinny miec wszystkie taki sam, niezależnie od wersji silnikowej.

Czaję, na logikę tak wychodzi, ale czasem lepiej się upewnić czy przy okazji różnicy w wersji silnikowej z jakiegoś bardziej lub mniej uzasadnionego względu nie zaistniały jakieś zmiany "z tyłu". Są wszak różne wynalazki i bywają dziwne pomysły konstruktorów i producentów.