To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem ze sworzniem wahacza po wymianie

master_kacper1 - 05-09-2018, 18:26
Temat postu: [Cari 1.6] Problem ze sworzniem wahacza po wymianie
Witam
Wymieniałem około dwa tygodnie temu sworzeń wahacza w prawym kole. Po około tygodniu przy jednoczesnym skręceniu w lewo i zjechaniu na przykład z krawęznika słychać było głośne uderzenie po prawej stronie. Wszedłem pod samochód i łomem delikatnie ruszając wahacz i elementy zawieszenia odkryłem to co widać na tym filmie: https://youtu.be/FSzNcVHi-BE
Luz pomiędzy zwrotnicą a sworzniem i to duży bo około 1 centymetr. Wymieniać ponownie sworzeń? Czy jazda tak jest bezpieczna ?

robertdg - 05-09-2018, 19:18

Jeżeli sworzeń był dobrze dobrany to trzeba sprawdzić czy gniazdo w zwrotnicy nie jest wybite, wtedy trzeba zmienic zwrotnice, natomiast jezeli sworzen byl zle dobrany to czympredzej kupic wlasciwy sworzen i sprawdzic gniazdo mocujace w zwrotnicy jezeli bedzie uszkodzoen to wymienic zwrotnice
master_kacper1 - 07-09-2018, 15:41

Zamówiłem nowy sworzeń, być może nie widać na filmie ale sworzeń jakby "się rozciąga" dziś odpiąłem sworzeń od zwrotnicy i zwrotnica + śruba wyglądają myśle że normalnie, dostałem najpewniej wadliwy sworzeń, chociaz dałem za niego 65 zł a słyszałem ze wahacz kosztuje 200. więc teraz kupując kolejny sworzeń mam już połowę wahacza. więc nie wiem czy opłaca się bawić w te wymiany sworznia
Hugo - 11-09-2018, 08:46

Jazda w takim stanie jest skrajnie niebezpieczna.
master_kacper1 - 16-09-2018, 16:13

Najpewniej wada fabryczna tamtej sztuki, po założeniu nowego jest póki co dobrze. Temat do zamknięcia
plecho1 - 16-09-2018, 20:53

A jakiej firmy był ten wadliwy?