To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma 1,8 GDI] Kapryśne rozruchy

stormag - 02-10-2018, 22:16
Temat postu: [Carisma 1,8 GDI] Kapryśne rozruchy
Miałem ostatnio problemy z odpalaniem (trzeba było próbować po kilka-kilkanaście razy).

Okazało się, że praktycznie równocześnie uszczelka zaczęła puszczać olej na świece i padał akumulator. Po wymianie obu, samochód odpala jak żyleta w około 2/3 przypadków. Raz po raz wracają jednak problemy z odpalaniem w dość nieprzewidywalnych dla mnie sytuacjach (np. niezależnie od tego, czy samochód jest rozgrzany czy nie, czy stał na parkingu podziemnym, czy cały dzień na ulicy itd.).

Ogólnie silnik odpala za każdym razem, ale podczas „problemów”, zaczyna chodzić nierówno i miga kontrolka silnika. Wydaje mi się też, że jestem w stanie przewidzieć kiedy bryka ruszy prawidłowo: gdy po przekręceniu kluczyka do połowy, [przepraszam za arcylaicki opis] coś tam się cicho obróci kilka razy pod maską (jakby chomik stękający w wirówce), auto rusza ok. Gdy są problemy, po przekręceniu do połowy jest kompletna cisza i od razu zaczyna migać kontrolka.

Jest jeszcze jedna kwestia, ale to już tylko domysł - wszystkie problemy zaczęły mi się mniej więcej po naprawie klimy (wymieniony bezpiecznik) i mam wrażenie (aczkolwiek właśnie zaczynam to systematycznie sprawdzać), że auto częściej rusza lepiej, kiedy klima jest wyłączona... Czy może mieć to jakiś związek?

robertdg - 02-10-2018, 22:23

Sprawdź kody błedow, najprawdopodoniej będa wskazywać na przepustnice
xxmichuxx - 03-10-2018, 11:11

Prawdopodobnie odkleja się magnes w przepustnicy, który zamyka całkowicie przepustnicę (u mnie tak było) Sprawdź błędy (u mnie był 92)
ross - 03-10-2018, 14:03

Też mam problem pali za trzecim razem i dusi się po przejechaniu kilkunastu kilometrów,ale nie mogę odpowietrzyć układu paliwowego po wymianie filtra pod maską. Teraz zakupiłem filtr do pompy wc MD619962. Filtr jest w pompie i trzeba go wydłubać.Po wymianie obroty przestały falować , po zakupie Carismy przejechałem ok. 200tyś km i cały czas falowały. Moja Cari GDI nigdy mnie nie zawiodła zawsze paliła od pierwszego strzała.
stormag - 03-10-2018, 21:09

robertdg napisał/a:
Sprawdź kody błedow, najprawdopodoniej będa wskazywać na przepustnice

xxmichuxx napisał/a:
Prawdopodobnie odkleja się magnes w przepustnicy, który zamyka całkowicie przepustnicę (u mnie tak było) Sprawdź błędy (u mnie był 92)

Chodzi Wam o podpięcie samochodu pod zewnętrzny komputer, czy kody wyświetlane - jak zgaduję - gdy ma się zamontowane oryginalne radio? Bo ja mam aktualnie zamontowane nieoryginalne radio, więc mało co widzę...

ross napisał/a:
Też mam problem pali za trzecim razem i dusi się po przejechaniu kilkunastu kilometrów,ale nie mogę odpowietrzyć układu paliwowego po wymianie filtra pod maską. (...) Moja Cari GDI nigdy mnie nie zawiodła zawsze paliła od pierwszego strzała.

U mnie nic nie faluje i dotychczas też auto paliło jak złoto. Dziś z wyłączoną klimą i grzecznym przekręcaniem kluczyka w dwóch skokach odpaliłem bez problemu dwa razy - zobaczę, jak będzie w kolejnych dniach.

apg2312 - 03-10-2018, 22:34

Rocznik 2000, więc jest szansa, ze się załapiesz na zwykły spinacz
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981&start=0

ross - 04-10-2018, 07:07

Koledzy wczoraj wymieniłem filtr pompy wysokiego ciśnienia i rano poszedłem zapalić silnik który od pierwszego strzała zapalił. Ten malutki filterek jest bardzo ważny bo co nieco brudu blokuje całą pompę. Evoscan ze zworką i Mut 2 działa w moim roczniku 97 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213
stormag - 21-12-2018, 21:29

Z braku codziennego zawalenia rutyną, nie udało mi się sprawdzić błędów, ale odkryłem kolejny fenomen - wystarczy najpierw przekręcić kluczyk o jedno kliknięcie, poczekać z 10 sekund (tak, żeby zapiąć pas i ziewnąć), po czym przekręcić kluczyk kolejne dwa kliknięcia (z małą przerwą) i na 95% rusza bez zarzutu, bez migania kontrolki silnika itp.

Czy przychodzi wam jakikolwiek pomysł, co tam mogłoby chcieć się „wstępnie rozgrzać”? Windows Update, załadowanie Androida ;) ?