To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Dzwięk z brzęczka po uruchomieniu silnika

falcor - 21-10-2018, 13:33
Temat postu: [II 2.0 DID] Dzwięk z brzęczka po uruchomieniu silnika
Witam serdecznie,

Po wciśnięciu start/stop odzywa się sygnał dzwiękowy w kokpicie. 4 razy po 2 piknięcia dzwięku, przerwa po dwóch dzwiękach to 1 sec. Nic się nie dzieje z autem, jak i nie mam żadnych kontrolek na zegarze. Szukałem w instrukcji i nic nie znalazłem. Jedyną wskazówką była informacja o wyczerpującej się baterii, aczkolwiek była wzmianka, że na zegarze też będzie ikonka. Ktoś podpowie? Coś mi auto próbuje przekazać, ale niewiem co :)

Pozdrawiam

kajos - 21-10-2018, 13:43

zapnij pasy u pasazera i zobacz co sie dzieje

moglo byc cos polozone na siedzeniu i czujnik wykryl to jako osobe siedzaca
wtedy wraz z dzwiekiem bedzie sie palic kontrolka niezapiecia pasow pasazera

falcor - 21-10-2018, 13:58

Problem wystepuje z miesiąc czasu, to coś nowego. Pasażer jest w aucie lub nie , nie ma różnicy. Po dłuższym postoju wydaje tylko ten dzwięk zaraz po wciśnięciu start button. 4 razy po 2 piknięcia. Znalazłem na forum http://www.myoutlanderphe...&t=2486&start=0 tablicę z informacją, ale żadna mi nie pasuje.
Bizi78 - 21-10-2018, 13:58

Może jest jakiś sensor oblodzenia, gdy temp. na zew, spadnie poniżej jakiejś wartości to pika i ostrzega :? .
falcor - 21-10-2018, 14:01

Samochód garażowany, temp raczej ostatnio była około 20 stopni. Za godzinę będę jechał, nagram dzwięk i wrzucę tutaj.
kajos - 21-10-2018, 16:58

dzwiek nie musisz nagrywac bo jest taki sam u wszystkich
falcor - 03-11-2018, 11:28

Poniżej link do dzwięków. Zostały nagrane dwa, które się nakładają.
Krótszy jest od niezapiętych pasów. Drugiego nie jestem w stanie rozszyfrować.

LINK

artisan - 06-11-2018, 11:56

Wysłuchałem nagrania i muszę przyznać, że jestem naprawdę zaskoczony. O ile pierwszy dźwięk jest wszystkim dobrze znany to ten drugi jest mi nie znany zupełnie. Jesteś pierwszym właścicielem ? Jeśli nie, może to poprzedni właściciel zakładał jakąś dodatkową instalację (np alarmową itp) ? W ostateczności udaj się do ASO, oni powinni wiedzieć :P
Amstaf11 - 07-11-2018, 10:53

Witam
Miałem ostatnio podobnego chrząszcza :evil: z informacji z tzw. wieści gminnej jest to dzwiek z dodatkowego immobilizera który sygnalizuje baterie na wykończeniu. Podobno baterie siadają po ok od 3mcy do 6 mcy. Zależy to gdzie trzymamy dodatkowa kartę ( im dalszy zasieg ) tym bardziej wyczerpuje sie bateria. Tak jak przy wifi. Więc jeśli masz O3 z dokładanym przez ASO immobilizerem wymień baterię. Ja wymieniłem i mam na razie spokój. Gdzieś wczesniej był post na ten temat :roll:

falcor - 23-03-2019, 20:00

Amstaf11 - trafiłeś w sedno, to była bateria w kluczyku.