To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Kontrolka temperatury miga

binabik - 10-12-2018, 13:34
Temat postu: Kontrolka temperatury miga
Witajcie. W moim Z30 zamigotała kontrolka temperatury , jednocześnie obroty zafalowały. Zatrzymałem auto, kupiłem płyn i dolałem tak może z pół litra. Wróciłem z trasy bez przeszkód. Myślałem że po problemie ale kilka dni później, praktycznie na zimnym silniku jakieś 3km po starcie na tablicy znowu zaświeciła temperatura a razem z nią wszystkie inne kontrolki EPS, engine itd. Trwało to kilka sekund, zwolniłem, kontrolki wygasly i powoli dojechałem pod dom. Check świeci się nadal, silnik chodzi oraz brzmi normalnie ale w trasę już nigdzie się nie wybieram.
Jakieś sugestie od czego zacząć - czy od wymiany płynu? Poziom jest w normie ale płyn n stary (nie pamietam nawet kiedy wymieniany). No i czy w tej sytuacji przejazd do mechanika 10-15 km bedzie dużym ryzykiem?

Bizi78 - 10-12-2018, 13:43

binabik napisał/a:
Check świeci się nadal, silnik chodzi oraz brzmi normalnie ale w trasę już nigdzie się nie wybieram.

Zacznij od sprawdzenia błędów :wink: .
Zwykły elm327 bluetooth i darmowy torque lub piston na androida wystarczy.

binabik - 13-12-2018, 12:14

Dziękuję. Wyskakują mi 3 błędy mianowicie:

U1108 -Meter CAN timeout/not equipped
U1073 -Bus-Off
U3FFF

Po dwóch dniach stania na parkingu check sam się wyłączył.

Jeśli chodzi o te błędy, czy dobrze kojarzę, że problem leży raczej po stronie komputera niż silnika? Wyświetlacz "głupiał" już od dłuższego czasu zaczynając od niedziałającego termometru (zew) a kończąc na momentach gdy całkiem się wyłączał (rzadko ale miało to miejsce).

MarcinZ - 16-01-2019, 20:09

sprawdz podlaczenie komputera na nadkolu,mialem wtyczke lekko wypieta i byly cyrki.
binabik - 26-01-2019, 20:00

Dzięki za tą sugestie, temat nadal aktualny bo odstawione autko spędziło miesiąc pod śnieżną pierzyną. Idzie jakaś odwilż i trochę wolnego - muszę z tym powalczyć.
talib211 - 13-06-2019, 08:48

Witajcie, u mnie dziś to samo migająca kontrolka temperatury i drganie wskazówki prędkościomierza i obrotów pomożecie coś?
tomusn - 13-06-2019, 13:12

te dwie rzeczy nie są zasadniczo powiązane

obstawiałbym podłączenie zegarów, może zimne luty?