Outlander II GEN Techniczne - Odlaczenie czujnika plynu
kajos - 15-12-2018, 17:02 Temat postu: Odlaczenie czujnika plynu Czy ktos wie moze gdzie i jak by ozna bylo odlaczyc czujnik temp plynu zeby obroty silnika sie nie podwyzszaly kiedy jest zimny przy wlaczonym nawiewie?
wnerwia mnie to teraz zima gdy silnik juz ma jakamsd tam temp ale jeszcze obroty trzyma
oczywiscie jak juz sie porzadnie nagrzeje wszytko wraca do normy,ale wystarczy ze po krotkim postoju temp spadnie to zaczyna podkrecac obroty
kto takie cos wymyslil ?!!!!
zibi21 - 15-12-2018, 18:30
Outlander ma dodatkowe grzałki elektryczne w nagrzewnicy. Silnik podbija sobie obroty.
Na pewno jest tak na zimnym silniku ,nie wiem czy działają przy spadku temperatury silnika.
potentator - 15-12-2018, 20:56
skoro producent to wymyslil tak ma byc
Georg - 15-12-2018, 21:29
kajos napisał/a: | Czy ktos wie moze gdzie i jak by ozna bylo odlaczyc czujnik temp plynu zeby obroty silnika sie nie podwyzszaly kiedy jest zimny przy wlaczonym nawiewie? |
Przy otwartym lub krótkozwartym obwodzie czujnika sterownik ECU wejdzie w tryb awaryjny.
Ze względu na logarytmiczną charakterystykę termistorów NTC (Negative Temperature Coefficient) - sensowne symulowanie innych, zastępujących czujnik wartości rezystancji jest nierealne.
kajos - 15-12-2018, 22:30
ale obroty sterowane sa CANem- wogole cala regulacja klimy
wiec moze by sie dalo gdzies to odlaczyc jakims programem
jurellas - 16-12-2018, 10:39
Musiałbyś jednocześnie odłączyc wyżej wspomniane grzałki elektryczne - jakże przydatne jednak chociażby do szybszego odparowania wraz z klimą przedniej szyby - które potrzebują szybszych obrotów alternatora.
kajos - 16-12-2018, 12:10
grzalki nie sa mi tak bardzo potrzebne bo mam ogrzewanie postojowe
juniorkm7 - 17-12-2018, 10:42
A jak szybko ta grzałka elektryczna zaczyna realnie grzać od momentu włączenia silnika po nocy? Albo na słowo grzałka elektryczna oczekuję cudów czyli ciepłe powietrze po 5s albo jest ona u mnie popsuta
kajos - 17-12-2018, 13:14
chyba mam takie same odczucia jak ty
jak jest tam grzalka do juha daje
|
|
|