To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Kontrolka ręcznego świecąca się przy przyspieszaniu

-Fenek- - 19-12-2018, 15:52
Temat postu: Kontrolka ręcznego świecąca się przy przyspieszaniu
Od jakiegoś czasu podczas przyspieszania zaczyna świecić u mnie kontrolka od hamulca ręcznego. Najpierw było to tylko czasami przy mocnym przyspieszaniu na jedynce, ale teraz wystarczy tylko trochę dodać gazu i się zapala.
Domyślam się, że to najprawdopodobniej wina czujnika od ręcznego lub któregoś z kabelków.
Gdzie znajduje się ten czujnik i jak się do niego dostać?

Rafal_Szczecin - 19-12-2018, 15:59

zacznij od sprawdzenia poziomu plynu hamulcowego
-Fenek- - 19-12-2018, 16:18

Tak zrobię jak wrócę na weekend, ale z ciekawości, jaki to może mieć związek z hamulcem ręcznym/jego czujnikiem?
joujoujou - 19-12-2018, 16:30

Dodatkową funkcją kontrolki ręcznego jest ostrzeganie o niskim poziomie płynu.
plecho1 - 19-12-2018, 17:07

I jeszcze może informować o kończących się klockach hamulcowych jeśli auto posiada taki system i klocki z czujnikami.
Bizi78 - 19-12-2018, 19:19

W zbiorniczku jest czujnik poziomu płynu, który zapala kontrolkę.
Dodatkowo czujnik od zaciągniętego ręcznego jest w tunelu koło dźwigni ręcznego.

-Fenek- - 19-12-2018, 19:23

Rozumiem, to z niską ilością płynu ma sens. Zajrzę do tego jak tylko wrócę do domu i dam znać co i jak. Dzięki za rady. :)
abdul - 20-12-2018, 16:12

Na 99% masz mało płynu. Ja miałem podobnie tyle, że przy hamowaniu a nie przyspieszaniu :wink:
Krzyzak - 20-12-2018, 16:34

plecho1 napisał/a:
I jeszcze może informować o kończących się klockach hamulcowych jeśli auto posiada taki system i klocki z czujnikami.

Galant nie posiada, ale ma tak ustawioną ilość płynu w zbiorniku, że jak przednie klocki zjedziesz do 0, to pływak zaczyna zwierać i kontrolka się świeci

ps. tylne przewody lubią rdzewieć, może straciłeś płyn mimo dobrych klocków
szczególnie okolice prawy tył

-Fenek- - 22-12-2018, 17:28

Faktycznie, poziom płynu zbliżał się do minimum :oops:
Dolałem i wygląda na to, że jest ok :)
Dzięki bardzo za pomoc, chyba nie wpadłbym na to, że to może być sygnalizacja niskiego stanu płynu hamulcowego :?
Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, będę musiał zobaczyć, czy faktycznie nie ma gdzieś wycieku.

Bizi78 - 22-12-2018, 18:34

-Fenek- napisał/a:
będę musiał zobaczyć, czy faktycznie nie ma gdzieś wycieku.

Sprawdź najpierw ile zostało z klocków hamulcowych, bo możliwe, że się kończą :wink: .

-Fenek- - 22-12-2018, 19:47

Wiem, wiem. Pewnie gdybym był częściej w domu to bym to sprawdził już jakiś czas temu, niestety tata ostatnio sam wymieniał w pośpiechu zimówki przed nagłym wyjazdem i nie spojrzał na hamulce :?