To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Subaru Impreza GD AT

lolo.lolo - 14-01-2019, 14:33
Temat postu: Subaru Impreza GD AT
Witam wszystkich "nieMiśków" :D

z racji tego, że jeden wóz w domu to jednak za mało - trzeba mieć jakąś alternatywę :wink:
Szukałem długo Subaru Forestera, ale temat strasznie ciężki znaleźć coś bez rudej i dziur ... :( . Miał być koniecznie w automacie dla lepszego komfortu bujania się po mieście w korkach.
Po przemierzeniu paru kilometrów i oglądnięciu paru "padlin" (miały być igły hyhy) pojawiło się ogłoszonko "Imprezy" i to w automacie ... kilka zdjęć z ogłoszenia:

stan jak na te lata - czyli z 2006r. bardzo fajny, po wymianie rozrządu, olejów i filtrów (silnik + skrzynia), szyberdach, grzane fotele, elektryczne szyby i lusterka (podgrzewane) - nie było wyjścia trzeba było brać :twisted: :twisted: :twisted:

Już pod domkiem

jedyny jak na tą chwilę mankament to dziura ..... hyhy

ale szybciutko zamówiona pułeczka i teraz wygląda jak należy :P

wymieniłem też dywaniki (narazie na gumowe z racji pory roku), na wiosnę zakup nowych welurowych

Z racji tego, że opony miały już 7 lat szybki zakup i wymiana na nowe

zobaczymy jak się będą sprawować :wink:

wymieniłem też olej (bo od ostatniej wymiany zrobione już około 8 tys. km)

Kiedy otwieram maskę, ukazuję się taki widok .... qrde jakiś taki chaos małe japończyki skośnookie urządziły ... :lol:

... narazie trzeba się podelektować jazdą i zobaczymy co czas przyniesie ...

Jaro1974 - 14-01-2019, 14:48

No ładne cacko :mrgreen: A poważnie - gratuluję zakupu. Samochodzik fajny, w sam raz do normalnego przemieszczania się po mieście.
staszq2 - 15-01-2019, 15:04

Lepszy Power Gamoniu jest więc tylko gratulować Marcinie :wink:
Niech służy :mrgreen:

radek79 - 15-01-2019, 18:03

miałem starszą wersję w turbo,wrażenia z jazdy niesamowite szczególnie w zimie,niech się dobrze sprawuje
lolo.lolo - 15-01-2019, 22:41

staszq2 napisał/a:
Lepszy Power Gamoniu jest więc tylko gratulować Marcinie :wink:

no właśnie dzisiaj wpadła instalka LPG:
- sterownik: Stag Qbox
- reduktor: ACR01 czerwony
- wtryski: ACW03
- zbiornik 49 litrów

staszq2 napisał/a:
Niech służy :mrgreen:

a dziękuję :twisted:

radek79 napisał/a:
miałem starszą wersję w turbo,wrażenia z jazdy niesamowite szczególnie w zimie,niech się dobrze sprawuje

no troszkę się pobawiłem na śniegu i jest "fun" 8) :lol: :P :twisted:

Marcino - 16-01-2019, 14:09

jak to znosi LPG?
CO z regulacja luzu?

lolo.lolo - 16-01-2019, 20:06

Marcino napisał/a:
jak to znosi LPG?

jak każdy inny silnik :P ... jak są dobrane odpowiednie komponenty, porządny montaż wszystkiego i odpowiednio wystrojona instalacja )w ruchu drogowym, a nie w garażu) to nie ma najmniejszego problemu - no i pilnowanie co jakiś czas sprawdzenia mapy i wymiana filtrów ... aaaa i nie tankować gazu na stacjach "no name", bo jednym takim tankowaniem czasem można narobić sobie duuuużżooo szkody :?

Marcino napisał/a:
CO z regulacja luzu?

no niestety "ręczna", ale na szczęście nie robi się tego za często hyhy

robertdg - 17-01-2019, 07:16

lolo.lolo napisał/a:
i nie tankować gazu na stacjach "no name", bo jednym takim tankowaniem czasem można narobić sobie duuuużżooo szkody
Byś sie nie zdziwił jak kiedyś w jakims zakatku PL zatankujesz LPG na znanej stacji i auto nie będzie mialo siły jechac, niestety ale tu nie ma reguły czy stacja znana czy nie, nie ma ustawy ktora by narzucała standard czystosci/jakosci LPG, tu jest problem.
lolo.lolo - 17-01-2019, 07:45

robertdg napisał/a:
Byś sie nie zdziwił jak kiedyś w jakims zakatku PL zatankujesz LPG na znanej stacji i auto nie będzie mialo siły jechac, niestety ale tu nie ma reguły czy stacja znana czy nie, nie ma ustawy ktora by narzucała standard czystosci/jakosci LPG, tu jest problem.

no niestety tak to w kraju u nas jest i my biedne żuczki nic na to nie poradzimy ... :?

Bzyk_R1 - 17-01-2019, 10:39

robertdg, masz rację. W te wakacje po jednym tankowaniu na BP w Gdańsku nie mogłem wrócić autostradą do domu. Maksymalne doładowanie 0,2b powyżej przepinało na benzynę, tak się mordowałem 300 kilometrów ponad.
lolo.lolo - 17-01-2019, 13:19

Bzyk_R1 napisał/a:
po jednym tankowaniu na BP w Gdańsku nie mogłem wrócić autostradą do domu

hhmmm ...... dziwny zbieg okoliczności, ja też miałem problemy z gazem po zatankowaniu na BP :?

Olivia - 17-01-2019, 18:04

To prawda że w wyniku montażu LPG trzeba częściej regulować luz zaworowy ? Nie wiem czy to prawda lub już pamięć nie ta i być może silniki mi się pomyliły ale słuchając audycji w radio kierownik warsztatu w Subaru mówił że do regulacji luzu zaworowego coś tam mocno trzeba było grzebać w silniku. Pewnie to było o silniku 2.0 177 PS. One wtedy były popularne. Dużo osób narzekało na Subaru. Później była ta akcja ze sprzęglami w dieslach. Ich kierowcy nie umieli ruszać autami z napędem na obie osie i dużym momentem w wyniku czego palili sprzęgła przy przebiegach 40-60 tyś km :roll:
sampler - 17-01-2019, 20:09

Nie tyle co grzebać ale wyciągnąć z auta. To boxer zatem dostęp kiepski.
plecho1 - 17-01-2019, 20:31

Mimo ręcznej regulacji luzu zaworowego silniki w tych autkach są wytrzymałe ale właśnie z niektórymi jest ten problem że do wymiany rozrządu czy regulacji zaworów silnik trzeba wyciągać.
Olivia, jeśli wtryskiwacze gazowe będą odpowiednio wydajne i precyzyjne a reduktor odpowiednio wydajny i stabilny ciśnieniowo i termicznie a wszytko zostanie zamontowane zgodnie ze sztuką i dobrze wyregulowane to zawory na LPG powinny zużywać się tak samo jak na benzynie. Dodatkowo LPG spala się dłużej niż benzyna więc podczas pracy na gazie zapłon powinien być odpowiednio bardziej wyprzedzony niż jak jest dla benzyny aby gaz zdążył się dopalić przed otwarciem się zaworów wydechowych.

Krzyzak - 17-01-2019, 20:35

M.in. dlatego zrezygnowałem z kupna forestera. Pomijając, że auto było głośne i mułowate (silnik 2.5 turbo!), to jeszcze niewygodne, sporo pali przez AWD i właśnie ten serwis wymagający wyciągania silnika...