To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Podświetlenie przełączników

Anonymous - 21-11-2005, 22:30
Temat postu: Podświetlenie przełączników
Witam!!

Mam pytanko czy ma ktos jakis patent na rozebranie wlacznikow (swiatla przeciwmgielnego i ogrzewania tylniej szyby w C50) poniewaz nie mam podswietlenia tzn jak wlacze swiatlo przeciwmgielne lub ogrzewanie tylnej szyby to podswietla sie na pomaranczowo leczjak sa wylaczone to powinny sie podswetlac na zielono a u mnie sa ciemne. W maualu pokazuja ze niby trzeba je podwazyc nozykiem - probowalem ale latwo nie idzie a boje sie polamac- moze ktos to juz rozbieral i podsunie jakas rade :D
POZDRAWIAM

Hubeeert - 21-11-2005, 22:45

Zrobić zgodnie z manualem to najlepsza rada na jaką mnie stać. Powinno pójść.
tomusn - 22-11-2005, 07:56

Najlepiej wymontuj wszystko zgodnie z opisem Hubeeerta podejrzewam że jak zobaczysz z drugiej strony to łatwiej Ci będzie.

dopisek: nie ma zdjęć, nie wiem czemu... :cry:

Hubeeert - 22-11-2005, 22:31

Już są
Anonymous - 22-11-2005, 22:47

Dzieki Chłopaki czyli zabiore sie do tego od du...ki :lol:
Wogole to widze ze to jakas fajna instrukacja moze macie ja cala zeskanowana lub zfotografowana chetnie bym sie nan nia pisal - mam ta niemieska ale ten jezyk mi zabardzo nie lezy i rysunkow malo :mrgreen:

Hubeeert - 22-11-2005, 22:54

Co do wyciagania - tak jak w instrukcji którą masz. Jak rozbierac to bardzo ostrożnie żeby zaczepów nie połamać. A czy ma byc podświetlone na zielono to nie jestem pewien czy na pewno... dawno nie siedziałem w swoim Misku... dziś go tylko widziałem ale stał pod sniegiem... ehhh...
josie - 23-11-2005, 01:10

Rozumiem że szafę wyjąłeś i ramkę z przełącznikami masz w rękach. Z tyłu są 3 śrubki - odkręcasz i masz przełączniki w ręce. Od dołu wkręcane żarówki.
Zresztą co ja będę pisał...
zdjęcia i opis "na żywym" pacjencie

Acha... Żaróweczki kupuje się w elektronicznym - takie z wąsikami tam siedzą. Przepalają się po około 2 miesiącach :wink: . Mi się przepaliły wszystkie które kupiłem. Orginalne jeszcze świecą.
Na żaróweczkach pomarańczowy lub zielony kapturek

Anonymous - 23-11-2005, 11:58

A gdzie kupic oprawki do tych zaroweczek? Umnie zgubione :?
ROMEL - 25-11-2005, 07:12

Oprawek to ty Majster nie kupisz gdzies tak....

1. kupić używaną osłone licznika wraz z przełącznikami lub same przełączniki.. (szriciki te sprawy)
2 zamówić w serwisie ASO lub lepsza rada u Japaneze...

Hmm.... żadnych "drutów" itp... to sie może źle skończyć...

Pozdr.

Anonymous - 25-11-2005, 18:10

he? znaczy sie nie mozna dollutowac sobie zarowek ;)
btw.. znowu rozbieralem od przeciwmglowego i ogrzewania szyby bo zasniedzialy i mialy opor 10Ohm czy 30.. teraz jest prawie 0..

josie - 25-11-2005, 18:52

Piotrek - jak nie boisz się oskarżeń o druciarstwo to załóż sobie przy tym przycisku przekaźnik. Ja tak właśnie tydzień temu zrobiłem bo też znowu mi przełącznik padł - to jednak archaiczne rozwiązanie żeby taki prąd przez przełącznik puszczać. A tak u mnie teraz przez przełącznik idzie około 200mA podtrzymujące przekaźnik i szyba zawsze się załączy.

A co do podświetlania to ja sobie chyba diody wstawię, bo te żaróweczki z elektronicznego to już wszystkie popadały w odstępie czasu 2-5miesięcy (cały rok na światłach)

Hubeeert - 25-11-2005, 18:59

josie to nie druciarstwo tylko bardzo dobry pomysł. Myslałem że w Miśku tak to jest zrobione ale nie przeglądałem jeszcze dokładnie ani instalacji anie serwisówki. Jak nie jest to tez tak zrobię.
Anonymous - 25-11-2005, 20:12

Hubert nie jest. Zgadzam sie z toba Josie, tam co chwile sie wtapia kulka albo sprezynka, juz nie wspomne o wypalaniu. Ja od kupna nie mam swiatla przeciwmglowego, teraz sprawdze moze bedzie.. Co do szyby to w zeszla zime to kiepsko dzialalo, a teraz nawet nie ma szans bo jakis szmaciarz-elektryk wyrwal mi cale mocowanie bezpiecznika (uwaga na szmaciarzy-elektryko-elektornikow)..
A diody tez dobry pomysl mozna przylutowac na stale (przynajmnije umnie bo nie ma oprawek), i tu pytanie jedna biala a druga jakiego koloru jest w ogrzewaniu szyby (seryjnie)?

josie - 26-11-2005, 00:46

W przełącznikach ogrzewania szyby, przeciwmgielnych, wycieraczki tylnej są po 2 żarówki. Jedna z zielonym kapturkiem - podświetla przycisk, druga z pomarańczowym informuje o włączonym przycisku. Jak wsadzisz białą żarówkę przycisk będzie świecił na biało.
W przełączniku awaryjnych jest 1 żarówka biała - a przycisk ma czerwoną szybkę

ROMEL - 26-11-2005, 09:38

Przekaźników nigdy nie za dużo. :wink: oby były mądrze podłączone i nie czerpały prądziku na postoju....
Jeżeli chodzi o "drut" o jakim wspomniałem - to wyłącznie o wlutowywanie żaróweczek innym, większych itd... wtedy kończy sie to smrodkiem, podtopieniem, a w skrajnych przypadkach...kto wie...

Popieram JOSIE - dobry pomysł z przekaźnikiem

Pozdrawiam