To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - LPG do Galanta 2.0 SOHC - z czujnikiem wałka w głowicy

Krzyzak - 02-02-2019, 20:06
Temat postu: LPG do Galanta 2.0 SOHC - z czujnikiem wałka w głowicy
Słuchajcie, potrzebuję jakieś zdjęcia, jak macie podłączoną instalację LPG a konkretnie czujnik TDC1 do centralki gazu w przypadku silnika z tym słynnym magnetycznym czujnikiem wałka. Jest on stosowany w wielu Mitsu - także w Space Star czy Carisma a nie tylko w Galancie.
I jak się okazuje mam identycznie w Maździe - jest ten czujnik ale monter podłączyć instalację inaczej i czasem gubi sygnał obrotów (bazuje na wtryskach). Chcę zrobić porządnie.

jacek11 - 06-02-2019, 22:28

Jutro sprawdzę czy mam ten czujnik podłączony do instalki. Sam ją przekładałem, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć skąd brałem sygnał.
plecho1 - 07-02-2019, 06:33

Podłącz pod cewkę zaplonową. Gazownik poszedł na łatwiznę i nigdzie nie podpiął ale właśnie przy takim sposobie często przy długim hamowaniu biegam instalka przełącza się na benzynę. Można to zniwelować też włączając funkcję "Ciepły start".
Krzyzak - 07-02-2019, 17:20

plecho1, dokładnie takie są objawy a cewki to tam są 4 i sam się zastanawiam jak to się do cewki podpina? - zakładam, że do cylindra nr 1?
plecho1 - 07-02-2019, 17:50

Więc na pewno gazownik nie podpinał tego przewodu a ustawił tylko obroty z wtryskiwaczy.
Nie ma znaczenia pod którą cewkę podepniesz bo sterownik poprzez ten przewód nie bada który cylinder jest pierwszy tylko sprawdza poziom obrotów silnika. Trzeba się podpiąć pod przewód sygnałowy czyli masę, jak podepniesz się pod zły to nic się nie stanie tylko nie będzie widać obrotów w programie. Czasem podpięcie się pod czujnik wału może zakłócić sygnał podawany do sterownika silnika choćby przez to że ten przewód od instalacji LPG nie jest ekranowany. Powinno też działać podpięcie pod przewód podający sygnał obrotów dla obrotomierza w zegarach.