To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Katalizator - właściwe jego brak...

Dejwideoo - 11-02-2019, 08:49
Temat postu: Katalizator - właściwe jego brak...
Hej, jak trwoga to do przyjaciół z forum...
Czy ma ktoś "pożyczyć" katalizator? Okazało się, że nie mam go i nie przeszedłem przeglądu... A wartość kata jest prawie taka sama jak auta... Ewentualnie PW z kontaktem do "zaprzyjaźnionego" diagnosty. Mam czas do 20 lutego...

Bizi78 - 11-02-2019, 09:29

Jeśli chodzi o kataliztor pod autem to możesz założyć zamiennik, chyba 300zł mi kiedyś powiedziano u tłumikarza.
Dejwideoo - 11-02-2019, 09:37

Aktualizacja..
Okazało się że niby katalizator jest i był on "niedogrzany" dlatego też typ wyjął diodę z kontrolki check engine. Na kompie wyskakuje błąd o sondzie lambda. Czy to może mieć duży wpływ na spalanie? Co sądzicie.

Hugo - 11-02-2019, 20:12

Której sondy błąd wskazuje komp?
Dejwideoo - 11-02-2019, 20:21

Sondy lambda
Bizi78 - 11-02-2019, 21:02

Dejwideoo napisał/a:
Sondy lambda

Ale masz dwie sondy, pierwsza na kolektorze wydechowym pod maską (sonda regulacyjna) i pod autem przed drugim katem (sonda diagnostyczna).
Skoro nie przechodzi spalin to pewnie regulacyjna.

Hugo - 12-02-2019, 11:42

O mamo :D
AidsD - 12-02-2019, 14:01

Dejwideoo napisał/a:
Sondy lambda

widziałem, że na fb już zalecono kupno emulatora, wykasowanie błędów i ponowną próbę podejścia do przeglądu.

Dejwideoo, swoją drogą z własnego doświadczenia Ci powiem, że u mnie była i sonda walnięta i pył w katalizatorze zamiast okładziny. Zamiast zamiennika znalazłem w ładnym stanie z Lancera CS lub CSW. Tam był ten sam silnik więc pasuje idealnie.

Bizi78 - 12-02-2019, 18:43

AidsD napisał/a:
widziałem, że na fb już zalecono kupno emulatora, wykasowanie błędów i ponowną próbę podejścia do przeglądu.

Nie wiem czy akurat emulator tutaj pomoże :? .
Ostatnio brata foka nie przeszła przeglądu z powodu przekroczenia emisji.
Problemem okazała się sonda regulacyjna, która regulowała tak, że na jałowym przeważnie szło na bogato co było ciężko wyłapać w średnim spalaniu.
Wykres na pierwszy rzut wyglądał poprawnie, ale dopiero podpięcie pod kompa w serwisie BOSCHA pokazało wadliwe działanie sondy.
Dodam, że CE się nie palił.
Wymiana sondy i było po problemie, wszystko ładnie w spalinach wyszło z dużym marginesem bezpieczeństwa 8) .

AidsD - 13-02-2019, 13:30

Bizi78 napisał/a:
Nie wiem czy akurat emulator tutaj pomoże

Mnie jeszcze nie badali na spaliny. W sumie sam zbadałem po zakupie i mi się okazało, że sonda wyrzuca CE ale nie z tego powodu, że jest wadliwa tylko kat ma problem.

tommo1982 - 15-02-2019, 16:35

AidsD napisał/a:
Bizi78 napisał/a:
Nie wiem czy akurat emulator tutaj pomoże

Mnie jeszcze nie badali na spaliny. W sumie sam zbadałem po zakupie i mi się okazało, że sonda wyrzuca CE ale nie z tego powodu, że jest wadliwa tylko kat ma problem.

U mnie pojawia się błąd P0421 - problem z katalizatorem. Jak u siebie rozwiązałeś problem? Wymiana kat?

Hugo - 15-02-2019, 21:18

tommo1982 napisał/a:
błąd P0421
Choć błąd wskazuje na katalizator to uszkodzona jest/winna druga sonda lambda, za katalizatorem. Wystarczy wkręcić redukcję odsuwając sondę od spalin i po problemie.
AidsD - 18-02-2019, 09:25

tommo1982 napisał/a:
Wymiana kat?

Przy błędzie P0421 to tak jak pisze Hugo, albo wymiana sondy na Denso.

Mi najpierw świrowała pierwsza sonda (kodu błędu nie pamiętam) więc poszła wymiana kata na używkę, potem świrowała druga sonda o czym piszesz powyżej a potem padła przednia sonda więc też wymieniłem na nową Denso

tommo1982 - 18-02-2019, 21:58

AidsD napisał/a:
tommo1982 napisał/a:
Wymiana kat?

Przy błędzie P0421 to tak jak pisze Hugo, albo wymiana sondy na Denso.

Mi najpierw świrowała pierwsza sonda (kodu błędu nie pamiętam) więc poszła wymiana kata na używkę, potem świrowała druga sonda o czym piszesz powyżej a potem padła przednia sonda więc też wymieniłem na nową Denso

Dobrze wiedzieć. Już myślałem, że czeka mnie wymiana katalizatora. Nad wymianą drugiej sondy też się zastanawiałem ale obejrzeliśmy wydech i nie wygląda najlepiej. Ostatnio też coś głośno się zrobiło po odpaleniu pod samochodem. Spróbuję wymienić środkowy i tylny tłumik i zobaczę czy błąd powróci. Może to tłumik skończył żywot i sonda wariuje.

AidsD - 19-02-2019, 09:37

Tylko uzupełnię, że zamiast wymienić przednią sondę to wymieniłem kata - pojechałem na analizę spalin na SKP i marnie to wyszło więc to nie mogła być sonda