To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1.6 66kW 1997 przydusza się gdy dodaje gazu

justyna1987 - 22-02-2019, 13:01
Temat postu: Carisma 1.6 66kW 1997 przydusza się gdy dodaje gazu
Witam Wszystkich :)

Od razu powiem, że nie mam umiejętności aby samemu naprawić auto.
Auto zaprowadzę do mechanika, ale chciałabym się dowiedzieć chociaż mniej więcej
co jest przyczyną że auto przestało normalnie jeździć.

Auto odpala normalnie bez żadnych problemów. Problem pojawi się natomiast gdy chcę normalnie autem jechać. Gdy dodaje gazu auto zaczyna się dławić, dusić... nie ma siły aby jechać dalej...Obecnie daje sobie radę w ten sposób, że naciskam delikatnie pedał gazu i wtedy auto jakoś się jeszcze powoli rozpędza. Gdybym nacisnęła normalnie pedał gazu auto zaczęło by się dusić.

Przeglądałam posty na temat możliwych przyczyn duszenia się auta ale w carsimie 1.8
W większości winowajcą były filtry w pompie wysokiego ciśnienia (te takie malutkie na zdjęciach).
Zadzwoniłam do ASO żeby zamówić do swojego auta takie filtry, ale Pan z działu częsci powiedział mi że w 1.6 takie filtry pompy wysokiego ciśnienia nie występują. Jedynie występuje duży filtr paliwa tzw. puszka.

W związku z tym chciałam zapytać czy ktoś orientuje się czy w 1.6 benzyna występują te filtry pompy paliwa ?

Czy ktoś mogłby podsunąć jakąś sugestię co może być przyczyną że auto dusi się (traci moc) gdy dodaje gazu ... ?

Tak jak mówiłam auto oddaje do mechanika, ale nie chciałabym nie potrzebnie wydawać kasy na wymianę części które są dobre. JAk wstępnie rozmawiałam z mechnikiem to nie za bardzo wiedział co może być przyczyną że auto się dusi...

Ps. A może ktoś zna dobrego mechanika z okolic Łodzi ?

z góry dziękuję za pomoc

plecho1 - 22-02-2019, 13:14

Jeśli nie masz LPG to może być zapchany filtr paliwa, masz go chyba pod maską lub pada pompa paliwa która jest w zbiorniku.
Hugo - 22-02-2019, 13:23

W 1,6 nie masz tych filterków, o e są tylko w silnikach GDI na bezpośrednim wtrysku paliwa.

Trzeba sprawdzić czy nie ma oleju w gniazdach świec.

Bizi78 - 22-02-2019, 16:40

justyna1987 napisał/a:
W związku z tym chciałam zapytać czy ktoś orientuje się czy w 1.6 benzyna występują te filtry pompy paliwa ?

W zbiorniku na pompie paliwa powinien być filtr siatkowy, na schemacie nr. 05506.

Fotka przykładowa.

Oraz pod maską powinien być zwykły filtr paliwa, na schemacie nr. 05300.

Co do tych mikro filterków w pompie wc to tak jak koledzy napisali to domena GDi 8) .

Krzyzak - 22-02-2019, 16:55

Objawy wyglądają jakbyś miała przestawioną przepustnicę. Albo problem z zapłonem - zajrzałbym do kopułki/palca aparatu bo zdaje się takie jeszcze masz tam rozwiązanie.
Jeśli chodzi o osobę obeznaną w Mitsu w okolicy Łodzi to zgłoś się do Marka Malika - znajdziesz go na fejsbuku

marecki338 - 22-02-2019, 23:21

objawy wskazują na za niskie ciśnienie pompy paliwa w zbiorniku . powinno być 3,5 bara , jak spadła wydajność na małych obrotach będzie ok. podczas przyśpieszania brakuje paliwa i się dławi.
Krzyzak - 23-02-2019, 13:35

marecki338 napisał/a:
powinno być 3,5 bara
ale na open loop - przy zapiętym regulatorze ciśnienia jest prawie bar mniej