To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Opiłki z filtra paliwa

aspanu - 13-03-2019, 13:10
Temat postu: Opiłki z filtra paliwa
Hej, wstawiłem dzisiaj moje Pajero rocznik 2008, przebieg 165k do mechanika na wymianę olejów, filtrów, etc.
Po zlaniu paliwa z filtra, który raczej nie był nigdy wymieniany jest sporo opiłków.
Czy to wróży koniec pompy wtryskowej? Bo z tego co czytam na forum ten problem raczej Pajero nie dotyczy?
Z góry dzięki, pzdr!

jepm - 13-03-2019, 16:16

Opiłki z baku - zbiornik do wymiany - nie ma co ryzykować.
Pompa w PIV jest mniej wrażliwa i jak nie padła to pewnie będzie ok. - ale tymi opiłkami możesz w końcu skutecznie załatwić wtryski.

aspanu - 13-03-2019, 18:07

A gdzie i jaki bak kupić?
Czy po wymianie należy czyścić układ paliwowy?

ruks - 13-03-2019, 18:32

Carmont e-pajero, Mitsustyle, ASO, allegro
Trudno jednoznacznie doradzić, ja mam kevlarowy z e-pajero ale tanio nie jest.

dziobaku - 13-03-2019, 20:53

a może bak jest juz zmieniony? nie widzę w pierwszym poście jednoznacznej informacji na ten temat,

bo wymiana baku to nie uniwersalne lekarstwo
długo ten filtr bł nie zmieniany? a opiłki małe srebrne iskierki mieniące sie w świetle?

mikello - 13-03-2019, 22:57

dziobaku napisał/a:
a może bak jest juz zmieniony? nie widzę w pierwszym poście jednoznacznej informacji na ten temat,

bo wymiana baku to nie uniwersalne lekarstwo
długo ten filtr bł nie zmieniany? a opiłki małe srebrne iskierki mieniące sie w świetle?

U mnie własnie podobnie, myslalem ze to opiłki jednak po powiekszeniu okazalo sie ze to farba ze zbiornika razem z rudą.
Bak był wymieniany ponad rok temu na metalowy, niestety firma sprzedająca prawdopodobnie zniknęła, tak więc warto kupowac u pewnego sprzedawcy.

aspanu - 14-03-2019, 08:57

Nie wiem, czy bak był zmieniany i czy filtr był wcześniej zmieniany, ale nie sądzę. Opiłki wydawały się w paliwie takie zlotawe, po odpompowaniu paliwa to bardziej szlam, ktory sie w palcach rozpuszcza
jepm - 14-03-2019, 09:29

[quote="aspanu"]Czy po wymianie należy czyścić układ paliwowy?[/quote

Jak najbardziej - zresztą niech mechanik jeszcze ściągnie listwę wtrysków to zobaczycie czy tam tez już nie ma przypadkiem paprochów.

KrzysiekC - 15-03-2019, 09:20

Najlepiej jest wymienić zbiornik paliwa na nowy bez powłoki.
Są u mnie dostępne od ręki i możemy wymienić na miejscu, jak również przy okazji sprawdzić inne rzeczy w Pajero.

aspanu - 15-03-2019, 21:33

Niestety, mam za daleko do Gdyni.
Jaka jest cena zbiornika i czy istnieje możliwość wysyłki?
Dzięki!

dziobaku - 17-03-2019, 21:19

złote lub srebrne iskierki w filtrze to nie od baku
a w pracy mam miedz innymi volvo fh12 z 2000r z przebiegiem ponad 1200000km (silnik na pompowtryskach ) przy okazji przekładki zbiornika paliwa było czyszczenie i tez były tam różne rzeczy, ale że jest aluminiowy chemia i płukanie pomogło (w firmie od kilku lat i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle ktoś czyścił)

zbyszekm2 - 25-03-2019, 09:04
Temat postu: Re: Opiłki z filtra paliwa
aspanu napisał/a:
Hej, wstawiłem dzisiaj moje Pajero rocznik 2008, przebieg 165k do mechanika na wymianę olejów, filtrów, etc.
Po zlaniu paliwa z filtra, który raczej nie był nigdy wymieniany jest sporo opiłków.
Czy to wróży koniec pompy wtryskowej? Bo z tego co czytam na forum ten problem raczej Pajero nie dotyczy?
Z góry dzięki, pzdr!

Pompa wtryskowa nie generuje opiłków tylko zbiorniki czy to w aucie czy w nalewaku.

mikello - 16-04-2019, 23:22

Zólta powłoka tych niby opiłków to strona wewnetrzna złuszczonej powłoki. U mnie te "opiłki" tak jak napisalem byly pod mikroskopem, też się mieniły na złoto/srebrno, jednak diagnoza jednoznaczna, bak na hasiok.