To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Nieszczelność w okolicach kolektora wydechowego

szofer33 - 07-04-2019, 20:10
Temat postu: [2.8 TD] Nieszczelność w okolicach kolektora wydechowego
Witam kolegów.
Zauważyłem u mnie że w okolicach pierwszego (od strony kabiny) kolektora wydechowego, pojawia się czarna maź jakby olej ale rozrobiony z paliwem. Myślałem że to spod uszczelki pokrywy zaworów ale po wymianie uszczelki dalej to samo. Uszczelniłem odmę opaską i te wężyki podciśnienia co są w tej okolicy i dalej to samo. Wydaje się, że to od kolektora gdzieś pryska, chlapie aż na pokrywę zaworów. Czy może to być uszczelka pod kolektorem i taka maź by się stamtąd wydostawała czy to może coś gorszego???

Pozdrawiam.

MarcinKK - 07-04-2019, 21:11

Miałem to samo również na tej blasze za silnikiem i u mnie była uszkodzona uszczelka kolektora dolotowego pierwsza od strony grodzi oczywiście wymieniłem wszystkie cztery .
szofer33 - 08-04-2019, 06:27

Kolektora dolotowego piszesz kolego bo u mnie na wydechowym tak jest. Oby to tylko uszczelka a czy wymiane samemu można zrobić czy jednak oddać fachowcowi?
MarcinKK - 09-04-2019, 06:26

Ja oddałem fachowcowi .
szofer33 - 13-04-2019, 07:42

Znalazłem coś takiego w sieci. Pewnie się przyda niejednemu http://pajero28.blogspot.com/2015/?m=1
Poza tym patrzac od gory na te wydechy to nie wiem czy to czasam nie jest spod kolektora ssacego bo on pierwszy a pod nim wydech.
Musze to rozkręcić bo nie dojde z ktorego sa przedmuchy.
Pozdrawiam.