To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klapa bagażnika

rydzu25 - 11-04-2019, 18:39
Temat postu: klapa bagażnika
Witam
Mam problem z klapą bagażnika a mianowicie po załączeniu centralnego zamka zamykają się drzwi a nie zamyka się klapa bagażnika.
Wymieniałem już zamek i nie ma żadnej zmiany.
Próbowałem już wsiądź sygnał z drzwi ale spaliłem tylko bezpiecznik.
Czy miał ktoś taki problem i jak go rozwiązał?
Czy poleci ktoś jakiś warsztat w Warszawie i okolicach.

kajos - 11-04-2019, 20:25

od [Edit] strony zaczynales sprawdzac

powinienes od klapy
tam ida przewody ktore steruja silownikiem zamkniecia otwarcia

ale najpierw opisz jak sprawdziles ze klapa otwarta?

masz KOS ?

jesli tak to zostaw transponder gdzies daleko i wtedy zobacz :P

rydzu25 - 11-04-2019, 21:04

Rozebrałem plastyki od klapy
Są tam dwa przewody na wtyczce górnej i jeden na wsuwkę na zamku
Podawałem prąd z innego źródła i klapa się otwiera ale nie wiem skąd jest podawany prąd na blokadę zamka bo na przewodzie tym pojedynczym występuje napięcie 4,2V może na tym przewodzie powinno występować większe napięcie
Po zamknięciu auta dotykając klapa się otwiera więc wychodzi że nie jest zamknięta i jak jest uzbrojony alarm to się włącza syrena

Mam bez kluczykowy dostęp działa o prawidłowo przy drzwiach kierowcy inne drzwi się nie otwierają jak podejdę do auta więc i klapa nie powinna się otworzyć ale jeszcze to sprawdzę jutro czy po zamknięciu i schowaniu daleko kluczyka klapa też się otworzy

kajos - 11-04-2019, 22:22

sterowane jest to CANem wiec to nie takie proste (zreszta duzo rzeczy jest wlasnie tak sterowane)

podjedz do jakiegos elektronika

rydzu25 - 11-04-2019, 23:10

ok dzieki

[ Dodano: 12-04-2019, 14:44 ]
sprawdziłem i okazuje się że po zamknięciu samochodu i odejściu na odległość bagażnik się nie otwiera a jak się zbliże to wtedy dopiero się otwiera więc wszystko w porządku z nim :D

zoozka - 26-09-2019, 16:34

kajos napisał/a:
sterowane jest to CANem wiec to nie takie proste (zreszta duzo rzeczy jest wlasnie tak sterowane)

podjedz do jakiegos elektronika

Orientuje się ktoś jaki jest lub gdzie znajdę numer części modułu (CAN) sterującego zasilaniem do otwierania klapy?

U mnie problem jest odwrotny - po otwarciu centralnego nie dociera zasilanie do zamka klapy.
Nie jest to problem mikrostycznika (wymieniony na nowy). Auto było u dobrego elektryka, który zdiagnozował, że jest uszkodzony sterownik i trzeba cały wymienić (Niestety zapomniałem go poprosić o spisanie numeru części).

Bizi78 - 26-09-2019, 19:46

Wydaję mi się, że centralnym steruje ETACS ECU.
Jestem ciekawy czy elektryk sprawdzał przewody w przelotce klapy.