Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Bardzo słabe wspomaganie kierownicy.
Havoc - 29-04-2019, 15:08 Temat postu: [Cari 1.6] Bardzo słabe wspomaganie kierownicy. Witajcie,
potrzebuję pomocy w zlokalizowaniu problemu. Od dawna już męczę się z Carismą w której do obsługi kierownicy potrzeba stale obu rąk i karnetu na siłownię.
Cały układ jezdny był kiepski odkąd ją kupiłem 4 lata temu. Zaczęło się od dziwnej pracy kierownicy która nie do końca wracała do centralnej pozycji.
Po pokonaniu zakrętu w lewo i wycentrowaniu kierownicy auto schodziło delikatnie dalej do lewego krawężnika, pokonanie zakrętu w prawo...odwracało sytuację.
Od 4 lat wymieniłem końcówki drążków, amortyzatory wraz ze sprężynami oraz mocowania górne amorów na przodzie, mam na myśli tą plastikową atrapę łożyska.
Maglownica miała wyciek, więc kiedy doszedłem do wniosku że to musi być to, kupiłem regenerowaną i wymieniłem.
Oczywiście geometria zawieszenia zrobiona z delikatnym defektem bodajże kąta pochylenia na tylnej osi gdzie śruba nie chciała się ruszyć.
W każdym razie, prowadzenie dalej jest nieziemsko upierdliwe nie wspominając o parkowaniu.
W przypadku spadku obrotów silnika wspomaganie praktycznie blokuje koło kierownicy. Upierdliwe i wręcz niebezpieczne w trakcie parkowania, gdzie większy skręt kół i ruszanie z półsprzęgłem sprawiło nie raz że byłem bardzo blisko wycieczki do warsztatu blacharskiego.
Ja rozumiem że to wspomaganie jest na pompie więc bezpośrednio związane z obrotami silnika, ale żeby przy 500rpm nagle padało całkowicie?
Chyba jedyne co mi zostało do wymiany to pompa wspomagania, ale wszelkie problemy z centrowaniem kierownicy i ściąganiem auta sprawiały że ten pomysł nie wydawał się realny, aż do problemów w trakcie parkowania.
Chciałbym zobaczyć co wy myślicie, zanim wydam kolejne funty na auto które powinienem był już dawno zezłomować.
P.S. Czy pompa pasuje od każdego 4G92 jak Colt? Czy Carisma poza lustrzaną wersją bloku miała również inny osprzęt?
Hugo - 01-05-2019, 14:11
Wymienił bym tą pompę wspomagania.
jacek11 - 02-05-2019, 22:39
Zapewne zawór w pompie do wymiany. Ale chyba lepiej wymienić całą pompę, tak jak wyżej napisano.
|
|
|