To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Szyby elektryczne - Lancer CYxA

miko_ok - 04-05-2019, 20:04
Temat postu: Szyby elektryczne - Lancer CYxA
Jak w temacie, nie działa tylna lewa szyba. Na szczęście jest zamknięta :)
Problem w tym, że nie mogę jej otworzyć zarówno z panela na boczku od kierowcy jak i z włącznika w tylnych drzwiach.
Po rozebraniu tapicerki sprawdziłem prąd próbnikiem i w 5-pinowej kostce jest zasilanie. Nie słychać żadnego dźwięku przy próbie otwarcia szyby więc zastanawiam się nad tym czy aby silniczek/mechanizm nie jest uszkodzony.
Czy ktoś miał podobny problem?

MichalRBB - 04-05-2019, 21:55

Ja wczoraj nie mogłem otworzyć prawej tylnej. Popstrykałem kilka razy od kierowcy i później przy drzwiach z tyłu i ruszyło. Wcześniej miałem też tak w Corolli.
miko_ok - 05-05-2019, 10:16

MichalRBB napisał/a:
Ja wczoraj nie mogłem otworzyć prawej tylnej. Popstrykałem kilka razy od kierowcy i później przy drzwiach z tyłu i ruszyło. Wcześniej miałem też tak w Corolli.

Też pstrykałem ale nic to nie dało :|

stosik - 22-03-2023, 16:52
Temat postu: Niedziałające szyby z przycisków kierowcy
Witam.
Od jakiegoś czasu nie działa mi podnoszenie i opuszczanie szyb z przycisków kierowcy. To samo z domykaniem z kluczyka. Każda szyba natomiast działa ze swojego przycisku w swoich drzwiach, tak samo jak szyba kierowcy jako jedyna działa z przycisków kierowcy.

Od czego zacząć szukanie przyczyny?

Fred.X - 22-03-2023, 19:06

Nie wiem czy przypadkiem nie trzeba "nauczyć" panel sterowania np po dłuższym odpięciu akumulatora , albo cos z panelem sterowania, zaśniedziałe kostki lub styki
Lucek158 - 26-03-2023, 17:49
Temat postu: Elektryczne czyby tylne
Jak sprawdzic przelacznik tylnych szyb? Kupiłem Lancera z wymienionymi drzwiami tylnymi, okazało się że inna wiązka jest, inaczej przewody, próbuje to jakoś podmienić we wtyczce, ale nie reaguje, do przełącznika idą 3 przewody i wychodzą 2 już na.silniczek. na pewno masa, reszta dwa to c?

[ Dodano: 27-03-2023, 16:35 ]
Odpowiem sam sobie i komuś innemu.
Drzwi z polifta, auto przedlift, da się to spiąć razem bez wymiany przełącznika itp trzeba przepiąć w wtyczce od przełącznika 3 kable, i działa. Schemat w rękę i wszystko gra :)

stosik - 23-03-2023, 00:00

Co masz na myśli przez „nauczyć”? Jak odłączę aku na dłuższy czas, podłączę i co potem?

[ Dodano: 27-03-2023, 20:54 ]
Podbijam. Może ktoś wie jak zaprogramować te szyby?

apikus - 28-03-2023, 09:18

W Lancerze nie trzeba było uczyć szyb. Działały normalnie po odpięciu akumulatora i ponownym podłączeniu. Przynajmniej u mnie.
Ja bym sprawdził przełącznik w drzwiach kierowcy czy wszystko działa. Czy kostka dobrze wpięta i nie widać przerwanych przewodów.

grzesiopol - 30-03-2023, 13:42

Do sprawdzenia ewentualnej wymiany panel sterowania. Nic innego.
Czasami słaba bateria w pilocie powoduje problem.
Uczenie szyb po odłączeniu aku polega na. zamknięte okna - wciśnięcie i przytrzymanie przycisku aż szyba osiągnie dolne położenie a następnie podniesieniu przycisku i przytrzymaniu aż szyba osiągnie górne położenie. Tą procedure przeprowadza się do szyb które mają tryb auto czyli "duże/mocne" wciśnięcie lub podniesienie przycisku i puszczenie powoduje automatyczny ruch szyby w skrajne położenia. Do szyb w których trzeba trzymać przycisk nie ma sensu przeprowadzać tej procedury.

stosik - 25-04-2023, 22:10

Wracam do tematu.
Zamówiłem używany panel z przyciskami szyb i sytuacja wyglada tak samo - szyba kierowcy działa, pozostałe szyby nie reagują na przyciski panelu, więc to nie to…
Ktoś może ma jeszcze jakiś pomysł?