Outlander I GEN Techniczne - Łożysko oporowe sprzęgła ?
pawelekm - 25-05-2019, 16:11 Temat postu: Łożysko oporowe sprzęgła ? Cześć,
Proszę o podpowiedź co może być nie tak.
Podczas gdy auto jest na luzie, pedał sprzęgła NIE jest wciśnięty - słychać "ćwierkanie"
Zapewne łożysko oporowe ?
Wystarczy, że lekko musnę, (dosłownie) pedał sprzęgła i jest cisza ......
Jak wcisnę sprzęgło do samego końca - także wszystko jest ok.
Zauważyłem, że w skrzyni jest otwór rewizyjny - w miarę dostępny.
Czy można coś z tym zrobić bez ściągania skrzyni ?
Czy można to jakoś "wyregulować" ?
Taki sam efekt jest (tzn. następuje cisza) jak lekko ruszę (wcisnę lekko) wysprzęglik - no ale to chyba wiadome
Jest to dość irytujące.
Bizi78 - 25-05-2019, 16:28
A na postoju łapa drży .
Teoretycznie można spróbować wstrzyknąć delikatnie w odpowiednim kierunku jakiegoś środka smarującego, ale widzę, że dostęp jest kiepski.
Nic nie wyregulujesz jedyna opcja to wymiana co wiąże się z wyrwaniem skrzyni.
pawelekm - 25-05-2019, 16:37
Nie - łapa jest stabilna - nic nie drga.
Co do wstrzyknięcia tego środka to co to dokładnie może być ? Nie wiem - WD40 ?
I jak dużo ?
past - 19-01-2020, 20:40
@pawelekm Udało Ci się namierzyć co tak świergocze? Zdaje się, że rozpoznaje powoli identyczny świergot u siebie. Dźwięk całkowicie ustaje przy delikatnym wciśnięciu sprzęgła.
Łożysko dociskowe było u mnie wymieniane 2 lata temu przy regeneracji skrzyni, możliwe że to ono?
Pozdrawiam,
Paweł
Bizi78 - 19-01-2020, 20:45
past napisał/a: | Łożysko dociskowe było u mnie wymieniane 2 lata temu przy regeneracji skrzyni, możliwe że to ono?
|
Możliwe że mechanik założył stare sprawne .
garnuch - 20-01-2020, 21:45
Bizi78 napisał/a: | past napisał/a: | Łożysko dociskowe było u mnie wymieniane 2 lata temu przy regeneracji skrzyni, możliwe że to ono?
|
Możliwe że mechanik założył stare sprawne . |
dokładnie kilka dni temu przerabiałem temat sprzęgła bo myslałem ze juz tarcza sie skonczyła, ale okazało sie zapowietrzone juz na koniec po rewizji w skrzyni, dobrze ze jednak wyrwałem skrzynię bo niezły smietnik byl wewnatrz i łożysko było juz w stanie na złom, szumiało i był luz w tym miejscu gdzie styka sie ze słoneczkiem dlatego cwierkanie może byc oznaką starego łożyska, jutro odpalam po raz pierwszy od wymiany łozyska zobacze czy bedzie cisza i dam znac
lordgross - 14-10-2020, 18:36
I jak? Bo u mnie też ćwierka i się zastanawiam [edit]
past - 14-10-2020, 19:30
Łożysko, zaryzykowalem i przejezdzilem z 8mc ze swiergotem. Wymieniłem je razem ze sprzęgłem. Co ciekawe, po wyjęciu nie wyglądało źle.
endriu323f - 29-10-2020, 00:43
Witam, podpowiecie jak wyjąc transfer od skrzyni biegów?
Transfer odszedł od skrzyni 1cm możne 2cm i koniec dalej nie idzie.
Jest jakiś sposób, czy trzeba użyć młota
OT1 Turbo 4x4
elektryk - 12-11-2020, 14:36
endriu323f napisał/a: | Witam, podpowiecie jak wyjąc transfer od skrzyni biegów?
Transfer odszedł od skrzyni 1cm możne 2cm i koniec dalej nie idzie.
Jest jakiś sposób, czy trzeba użyć młota
OT1 Turbo 4x4 | W wersji bez turbo ten typ też tak ma, jak odkręcisz skrzynię biegów od silnika to wszystko ładnie wyjdzie.
CB4W_00 - 12-06-2021, 21:15
Bizi78 napisał/a: | A na postoju łapa drży .
Teoretycznie można spróbować wstrzyknąć delikatnie w odpowiednim kierunku jakiegoś środka smarującego, ale widzę, że dostęp jest kiepski.
Nic nie wyregulujesz jedyna opcja to wymiana co wiąże się z wyrwaniem skrzyni. |
A jak łapa drży to siada łożysko oporowe?
luk2501 - 13-06-2021, 11:13
Ten dźwięk jest od łapy wycisku i sworznia od wysprzęglika. Wystarczy docisnąć łapę do wysprzęglika i odgłos ustąpi.
pawelekm - 06-07-2021, 12:52
luk2501 napisał/a: | Ten dźwięk jest od łapy wycisku i sworznia od wysprzęglika. Wystarczy docisnąć łapę do wysprzęglika i odgłos ustąpi. |
Da się to jakoś "wyregulować" ? (jak?)
elektryk - 06-07-2021, 16:39
pawelekm napisał/a: | luk2501 napisał/a: | Ten dźwięk jest od łapy wycisku i sworznia od wysprzęglika. Wystarczy docisnąć łapę do wysprzęglika i odgłos ustąpi. |
Da się to jakoś "wyregulować" ? (jak?) | Jeśli wysprzęglik będzie delikatnie naciskać na dźwignię sprzęgło to łożysko będzie pracować i szybko się zużyje. Jak kupiłem samochód to jakiś mechanik-magik włożył u mnie nakrętkę ~M6 między końcówkę wysprzęglika a "miseczkę" wewnątrz końcówki dźwigni. Nie wiem czy to było przyczyną dalszych uszkodzeń, ale efekt był taki że: łożysko wycięło pół-okrąg w sprężynach docisku sprzęgła i zablokowało możliwość wysprzęglania a tłoczek aluminiowy wewnątrz wysprzęglika wycierał się w jednym miejscu, skutecznie zanieczyszczając płyn hamulcowy pyłem aluminiowym.
CB4W_00 - 06-07-2021, 17:35
Z tego co widzę to jest delikatny nacisk trzpienia wysprzęglika na łapę sprzęgła. Regulacji żadnej nie ma. W wysprzęgliku jest sprężyna która ciśnie tłoczek cały czas do zewnątrz i kasuje jakikolwiek luz na połączeniu wysprzęglik-trzpień-łapa.
|
|
|