Pajero IV - [3.2 DID] Montaż tempomatu - próbował ktoś?
kkkamil - 10-06-2019, 18:18 Temat postu: [3.2 DID] Montaż tempomatu - próbował ktoś? Cześć,
Czy montował ktoś z Was tempomat do Pajero? Niestety mam wersję bez tempomatu a mój wcześniejszy samochód bardzo mnie w tej kwestii rozpuścił
Czy to mocno skomplikowane jest? Czy może w dobie komputerów pokładowych jest to tylko kwestia dodania przycisków i wytłumaczenie komputerowi że ma tempomat na pokładzie?
Pozdrawiam. Kamil
Georg - 10-06-2019, 23:04
Tempomat w Pajero III i IV, to zaawansowana współpraca sterowników kilku podzespołów. Skoro fabrycznie tempomatu nie ma, to prawdopodobnie sterowniki te nie posiadają opcji tempomatu. Przy tym wszystkim sam przełącznik pod kierownicą można uznać za trywialny dodatek.
zbyszekm2 - 11-06-2019, 07:51 Temat postu: Re: Montaż tempomatu - próbował ktoś?
kkkamil napisał/a: | Cześć,
Czy montował ktoś z Was tempomat do Pajero? Niestety mam wersję bez tempomatu a mój wcześniejszy samochód bardzo mnie w tej kwestii rozpuścił
Czy to mocno skomplikowane jest? Czy może w dobie komputerów pokładowych jest to tylko kwestia dodania przycisków i wytłumaczenie komputerowi że ma tempomat na pokładzie?
Pozdrawiam. Kamil |
Z trzy razy montowaliśmy do p3 i zadziałało.
kkkamil - 11-06-2019, 09:23
To jak możesz podpowiedzieć jak to zrobić to poproszę, a jak nie możesz to daj znać ile to u Ciebie kosztuje
zbyszekm2 - 14-06-2019, 09:02
kkkamil napisał/a: | To jak możesz podpowiedzieć jak to zrobić to poproszę, a jak nie możesz to daj znać ile to u Ciebie kosztuje |
Nie zajmuje się już serwisem Tylko częściami
Serwis przejął Krzysztof 692886336 dzwon do niego.
jepm - 14-06-2019, 10:00
Georg napisał/a: | Przy tym wszystkim sam przełącznik pod kierownicą można uznać za trywialny dodatek. |
W wielu samochodach odkąd są elektroniczne przepustnice i potencjometry w pedale gazu wystarcza właśnie dołożenie przycisków (producentom nie opłaca się nawet zmieniać wiązek czy sterowników w zależności od wersji wyposażenia) - sam przerabiałem ten temat w F.Focusie - największym problemem było zdobycie właśnie oryginalnej kierownicy ze sterowaniem.
Choć w Pajero IV to chyba będzie na odwrót - niech ktoś znajdzie kierownice bez sterowania
kkkamil - 14-06-2019, 12:29
Na dobry początek zamówiłem na Ali same przyciski z kabelkiem. Koszt około 80zl o ile dobrze pamiętam
[ Dodano: 02-07-2019, 16:53 ]
Dostałem przyciski z Ali no i oczywiście nie działają.
Ale dziwna rzecz bo napięcie jest. A jak podłączyłem to radio zaczęło mi samo przełączać tryby (fm1, fm2, ....) Czyli jakieś tam połączenie chyba jest. Może w mojej wiązce jest jakoś inaczej przewód poprowadzony?
Jeśli ktoś wie do czego służą dwa przewody zakończone oczkami to proszę o info, na zdjęciu:
https://a.allegroimg.com/original/03f899/b43bd000479aac1ed60c8aa7e365
Są podłączone do masy, ale jeden do lewej dolnej śruby a drugi do prawej górnej. Po co taka komplikacja? Dlaczego nie jest to poprosi połączone razem? Co więcej, dopóki ich nie podłącze to podświetlanie przycisków działa i brak reakcji na naciskanie czegokolwiek. A jak podkręcę te przewody do masy to podświetlanie działa również ale pojawia się ten efekt ze zmianami funkcji radia.
Jak ktoś ma rozpiskę pinów albo schemat jakiś to bardzo proszę o pomoc.
Pomiar wykazał że w kostce jest 12v i 5v, co dziwne te 5v jest właśnie na przewód z oczkiem - czyli podkręcając zawieram te 5v do masy...
Pozdrawiam. Kamil
[ Dodano: 02-07-2019, 18:04 ]
Mam schematy. Nie bardzo mi pasują do rzeczywistości, więc być może w moim modelu sterowanie jest jakoś inaczej. Ale już jest jakiś postęp
[ Dodano: 02-07-2019, 18:46 ]
Okazało się po dokładnym obejrzeniu schematów że jedna z kostek od przycisków jest taka sama jak ta podłączana do "zwijacza". No i oczywiście chińczyk/chinka pomylił/pomyliła. Przyciski działają, radio się da sterować, napis Cruise się zapala na tablicy... Zaraz jazda próbna bo wkoło bloku się nie da sprawdzic
[ Dodano: 02-07-2019, 19:12 ]
Niestety tempomat nie załapuje.
Jeżeli ktoś wie co jeszcze muszę domontować czy podłączyć to proszę o pomoc.
[ Dodano: 02-07-2019, 19:27 ]
https://yd0nxx.wordpress.com/2013/06/08/installing-cruise-control-in-mitsubishi-pajero-sport/
Jeszcze czujnik hamulca
[ Dodano: 11-07-2019, 12:38 ]
Czujnik hamulca wstawiony, tempomat działa.
Czyli:
- przyciski na kierownicę z Ali - 80zl
- czujnik pedału hamulca nowy 4 stykowy - 55zl.
Groszowa sprawa a jaki komfort
Pozdrawiam.
|
|
|