To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [3.2 DID] Montaż tempomatu - próbował ktoś?

kkkamil - 10-06-2019, 18:18
Temat postu: [3.2 DID] Montaż tempomatu - próbował ktoś?
Cześć,

Czy montował ktoś z Was tempomat do Pajero? Niestety mam wersję bez tempomatu a mój wcześniejszy samochód bardzo mnie w tej kwestii rozpuścił ;)
Czy to mocno skomplikowane jest? Czy może w dobie komputerów pokładowych jest to tylko kwestia dodania przycisków i wytłumaczenie komputerowi że ma tempomat na pokładzie?

Pozdrawiam. Kamil

Georg - 10-06-2019, 23:04

Tempomat w Pajero III i IV, to zaawansowana współpraca sterowników kilku podzespołów. Skoro fabrycznie tempomatu nie ma, to prawdopodobnie sterowniki te nie posiadają opcji tempomatu. Przy tym wszystkim sam przełącznik pod kierownicą można uznać za trywialny dodatek. :wink:
zbyszekm2 - 11-06-2019, 07:51
Temat postu: Re: Montaż tempomatu - próbował ktoś?
kkkamil napisał/a:
Cześć,

Czy montował ktoś z Was tempomat do Pajero? Niestety mam wersję bez tempomatu a mój wcześniejszy samochód bardzo mnie w tej kwestii rozpuścił ;)
Czy to mocno skomplikowane jest? Czy może w dobie komputerów pokładowych jest to tylko kwestia dodania przycisków i wytłumaczenie komputerowi że ma tempomat na pokładzie?

Pozdrawiam. Kamil

Z trzy razy montowaliśmy do p3 i zadziałało.

kkkamil - 11-06-2019, 09:23

To jak możesz podpowiedzieć jak to zrobić to poproszę, a jak nie możesz to daj znać ile to u Ciebie kosztuje ;-)
zbyszekm2 - 14-06-2019, 09:02

kkkamil napisał/a:
To jak możesz podpowiedzieć jak to zrobić to poproszę, a jak nie możesz to daj znać ile to u Ciebie kosztuje ;-)

Nie zajmuje się już serwisem Tylko częściami
Serwis przejął Krzysztof 692886336 dzwon do niego.

jepm - 14-06-2019, 10:00

Georg napisał/a:
Przy tym wszystkim sam przełącznik pod kierownicą można uznać za trywialny dodatek.

W wielu samochodach odkąd są elektroniczne przepustnice i potencjometry w pedale gazu wystarcza właśnie dołożenie przycisków (producentom nie opłaca się nawet zmieniać wiązek czy sterowników w zależności od wersji wyposażenia) - sam przerabiałem ten temat w F.Focusie - największym problemem było zdobycie właśnie oryginalnej kierownicy ze sterowaniem. :mrgreen:
Choć w Pajero IV to chyba będzie na odwrót - niech ktoś znajdzie kierownice bez sterowania :)

kkkamil - 14-06-2019, 12:29

Na dobry początek zamówiłem na Ali same przyciski z kabelkiem. Koszt około 80zl o ile dobrze pamiętam :-)

[ Dodano: 02-07-2019, 16:53 ]
Dostałem przyciski z Ali no i oczywiście nie działają.
Ale dziwna rzecz bo napięcie jest. A jak podłączyłem to radio zaczęło mi samo przełączać tryby (fm1, fm2, ....) Czyli jakieś tam połączenie chyba jest. Może w mojej wiązce jest jakoś inaczej przewód poprowadzony?
Jeśli ktoś wie do czego służą dwa przewody zakończone oczkami to proszę o info, na zdjęciu:
https://a.allegroimg.com/original/03f899/b43bd000479aac1ed60c8aa7e365
Są podłączone do masy, ale jeden do lewej dolnej śruby a drugi do prawej górnej. Po co taka komplikacja? Dlaczego nie jest to poprosi połączone razem? Co więcej, dopóki ich nie podłącze to podświetlanie przycisków działa i brak reakcji na naciskanie czegokolwiek. A jak podkręcę te przewody do masy to podświetlanie działa również ale pojawia się ten efekt ze zmianami funkcji radia.

Jak ktoś ma rozpiskę pinów albo schemat jakiś to bardzo proszę o pomoc.
Pomiar wykazał że w kostce jest 12v i 5v, co dziwne te 5v jest właśnie na przewód z oczkiem - czyli podkręcając zawieram te 5v do masy...

Pozdrawiam. Kamil

[ Dodano: 02-07-2019, 18:04 ]
Mam schematy. Nie bardzo mi pasują do rzeczywistości, więc być może w moim modelu sterowanie jest jakoś inaczej. Ale już jest jakiś postęp ;)

[ Dodano: 02-07-2019, 18:46 ]
Okazało się po dokładnym obejrzeniu schematów że jedna z kostek od przycisków jest taka sama jak ta podłączana do "zwijacza". No i oczywiście chińczyk/chinka pomylił/pomyliła. Przyciski działają, radio się da sterować, napis Cruise się zapala na tablicy... Zaraz jazda próbna bo wkoło bloku się nie da sprawdzic ;)

[ Dodano: 02-07-2019, 19:12 ]
Niestety tempomat nie załapuje.
Jeżeli ktoś wie co jeszcze muszę domontować czy podłączyć to proszę o pomoc.

[ Dodano: 02-07-2019, 19:27 ]
https://yd0nxx.wordpress.com/2013/06/08/installing-cruise-control-in-mitsubishi-pajero-sport/

Jeszcze czujnik hamulca ;)

[ Dodano: 11-07-2019, 12:38 ]
Czujnik hamulca wstawiony, tempomat działa.

Czyli:
- przyciski na kierownicę z Ali - 80zl
- czujnik pedału hamulca nowy 4 stykowy - 55zl.

Groszowa sprawa a jaki komfort ;)

Pozdrawiam.