Pajero IV - [3.2 DID] Kontrola trakcji, czy tylko moje tak muli?
kkkamil - 10-06-2019, 19:58 Temat postu: [3.2 DID] Kontrola trakcji, czy tylko moje tak muli? Jeszcze jedna rzecz która mnie niepokoi w moim "nowym" Pajero.
Często jak zerwę przyczepność (np. z napędem na 2 koła włączając się energicznie do ruchu z polnej drogi) zamigają kontrolki kontroli trakcji, zamiga koło które straciło przyczepność i samochód robi nic... Ja patrzę że przerażeniem na zbliżające się samochody, a moje Pajero przez kilka sekund zastanawia się czego ja od niego oczekuję, nie przekonuje go wciśnięty do oporu pedał gazu i moje wielkie oczy, ono sobie spokojnie po kilku sekundach zastanowienia zaczyna powolutku przyspieszać. Oczywiście ja w tym momencie wolałbym widzieć dym spod opon i poczuć wciskanie w fotel, ale nie, mój samochód ma inne zdanie.
Czy wasze Pajero też tak mają?
Inne auta którymi się poruszałem załatwiały te tematy z większą werwą i chęcią przyspieszania
Pozdrawiam. Kamil
zbyszekm2 - 11-06-2019, 07:52
wszystkie tak maja
Masz przycisk po lewej którym możesz wyłączyć tą opcję.
kkkamil - 11-06-2019, 09:21
Po prawej pod kierownicą mam wyłącznik, to miałeś na myśli?
ruks - 12-06-2019, 22:13
Nie jeżdżę tak więc nie wiem jak u mnie ale lekarstwem na to jest większą płynność w używaniu pedału gazu. Zacznij lekko i dociskaj dopiero w miarę odkręcania kierownicy. Wtedy ESP będzie mniej dusiło a i opony będą mieć lepszą przyczepność czyli i start będzie skuteczniejszy
kkkamil - 13-06-2019, 08:45
Masz rację! Zazwyczaj tak robię, ale czasem mnie poniesie, a potem stoję na środku drogi jak głupek
|
|
|