To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [EAx 97-04] Tuning Misia

LeciSiekiera - 23-08-2019, 22:36
Temat postu: [EAx 97-04] Tuning Misia
Witam.
Przyszedłem z pomocą... Posiadam Galanta VIII silnik 2.0 benzyna. Chcę mu dać drugię życię.. Blacharkę mam już zrobioną. Jak wymieniałem rozrząd głowica poszła do regeneracji.. I jest wszystko tip top.. Zastanawiam się teraz nad wstawieniem całego układu wydechowego wraz z układem dolotowym.. Dołożyć do tego filtr powietrza stożkowy (chyba że polecacie inny) i oczywiście świece, tylko pytanie jakie? Zależy mi też żeby przy okazji zyskał na mocy i miał rasowy dźwięk.. A nie ryczał na całe miasto.. Moje pytanie brzmi jaki wydech najlepiej zamontować itd. I czy macie jakiegoś mechanika godnego polecenia w okolicach Legnicy. Który włozy w to serducho.. Dzieki za pomoc..

jacek11 - 23-08-2019, 23:24

Już w innym temacie który założyłeś dostałeś gotową odpowiedź. Najbardziej efektowną modyfikacją, dającą spory przyrost mocy, jest wymiana zespołu napędowego. Jest to dosyć tanie rozwiązanie, które gwarantuje spore emocje podczas przemieszczania się po pieczywo do sklepiku.
Żeby podnieść moc w silniku wolnossącym, nie wystarczy założyć stożek, i buczący wydech.
Modyfikacje powinny ogarnąć głowicę, czyli porting kanałów, cały dolot, do tego dopiero trzeba zmienić mapę w ECU, i wyliczyć pojemność wydechu. O drobnostkach typu wtryski, nawet nie piszę :wink:
Po tych zabiegach, możesz liczyć na przyrost mocy rzędu 10% :wink:
Ewentualnie obniżasz stopień sprężania, i pakujesz turbinę z Evo, ale tutaj też nie jest tak kolorowo, bo masz całkowicie cywilny blok, i resztę bebechów, która nie pozwoli Ci na rozwinięcie tej mocy która może być z tego wygenerowana 8)

LeciSiekiera - 23-08-2019, 23:40

Ile by mnie wyniosło przełożenie silnika wraz z kupnem? A wydech i tak bym zmienił już raz był spawany i znów buczy... A chciałbym żeby chodził rasowo i kulturalnie.. Nie jara mnie hasał na całe miasto..

[ Dodano: 23-08-2019, 23:44 ]
Może tak ile by wyniósł cały SWAP wraz z nowym wydechem z nierdzewki i układem dolotowym?

Bizi78 - 23-08-2019, 23:46

Wszystko zaležy od ceny dawcy 8) .
jacek11 - 23-08-2019, 23:49

Najlepiej jest kupić całe auto, i wtedy masz wszystko co potrzeba do przekładki. Łącznie z wydechem :wink:
Popatrz na portalach ogłoszeniowych, czasem można tanio kupić fajnego galanta z silnikiem 2,5 v6
Jeśli jesteś zwolennikiem skrzyń automatycznych, to będziesz miał łatwiej.

[ Dodano: 24-08-2019, 00:12 ]
LeciSiekiera napisał/a:
Może tak ile by wyniósł cały SWAP wraz z nowym wydechem z nierdzewki i układem dolotowym?

Po co chcesz robić układ dolotowy ? Kup filtr powietrza K&N, a wydech zrób pod wymiar oryginalnego.
Piszę tutaj o silniku 2,5