Pajero IV - Ojej w ukladzie chlodzenia
lk300 - 17-11-2019, 15:56 Temat postu: Ojej w ukladzie chlodzenia Trasa ok 60 km zapalila sie kontrolka od ładowania. Dziś rano komputer-zero błędów, otwieram maske , lewa strona koło zbiorniczka zarypana olejem, sam zbiornik i chłodnica brązowo od oleju. Nie zauważyłem podwyzszonej temperatury silnika ani innych objawow. Chyba trzeba stawiać na pęknięta glowice lub uszczelke czy jest możliwość ze olej dostał sie przez chłodnice oleju??
5darek - 17-11-2019, 17:51
Jest taka możliwość że poszło przez chłodniczkę oleju. Miałem takie zdarzenie w mazdzie 323. Cały silnik rozebrany a winna była chlodniczka oleju. Objawów nie dawała podczas sprawdzania sprężarką w wiadrze z wodą, a dopiero po przykręceniu do bloku silnika.
klapek - 19-11-2019, 14:01
W dużej chłodnicy płynu chłodzącego jest usytuowana chłodniczka ale oleju AT - nie silnika.
Jeśli poziom w skrzyni jest prawidłowy, to chłodnica jest ok i zostaje podniesienie głowicy.
KrzysiekC - 20-11-2019, 10:19
A jaki jest poziom oleju w silniku ??
Czy spada bo o tym nie piszesz.
Ważne również jest skuteczne pozbycie się oleju z układu chłodzenie. Jest to trudne do zrobienia by go w 100% usunąć. Zwykłe środki komercyjne nie zbyt sobie radzą.
Ale mam na to sposób.
lk300 - 10-01-2020, 12:40
Głowica ściągnięta sprawdzona ciśnieniowo oraz oględziny uszczelki wszystko ok ,tak samo chlodniczka oleju. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły gdzie może być nieszczelność. 3 litry oleju gwałtownie uciekło do układu chłodzenia. Sprawdzamy jeszcze turbine ale kończą się pomysły??
5darek - 10-01-2020, 14:29
Miałem taki przypadek w maździe chłodniczka przepuszczała olej kiedy była przykręcona do bloku, a pod ciśnieniem ze sprężarki w wiadrze wody trzymała szczelność....
w grę wchodzi głowica blok chłodniczka i uszczelka skoro wykluczasz blok głowicę i uszczelke odpowiedź jest tylko jedna....
KrzysiekC - 16-01-2020, 08:53
Jeśli głowica oleju jest ok to na 100% chłodnica oleju.
Ona puszcza olej po nagrzaniu się silnika.
Pamiętaj że w układzie olejowym ciśnienia oleju dochodzi do 6 bar.
zbyszekm2 - 17-01-2020, 07:58 Temat postu: Re: Ojej w ukladzie chlodzenia
lk300 napisał/a: | Trasa ok 60 km zapalila sie kontrolka od ładowania. Dziś rano komputer-zero błędów, otwieram maske , lewa strona koło zbiorniczka zarypana olejem, sam zbiornik i chłodnica brązowo od oleju. Nie zauważyłem podwyzszonej temperatury silnika ani innych objawow. Chyba trzeba stawiać na pęknięta glowice lub uszczelke czy jest możliwość ze olej dostał sie przez chłodnice oleju?? |
Czesio jest tak ze przyczyna jest nieszczelna chłodniczka oleju ktora zamontowana jest zboku bloku.
|
|
|