Ojej w ukladzie chlodzenia |
Autor |
Wiadomość |
lk300
Nowy Forumowicz
Auto: opel
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-11-2019, 15:56 Ojej w ukladzie chlodzenia
|
|
|
Trasa ok 60 km zapalila sie kontrolka od ładowania. Dziś rano komputer-zero błędów, otwieram maske , lewa strona koło zbiorniczka zarypana olejem, sam zbiornik i chłodnica brązowo od oleju. Nie zauważyłem podwyzszonej temperatury silnika ani innych objawow. Chyba trzeba stawiać na pęknięta glowice lub uszczelke czy jest możliwość ze olej dostał sie przez chłodnice oleju?? |
|
|
|
 |
5darek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 185 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 17-11-2019, 17:51
|
|
|
Jest taka możliwość że poszło przez chłodniczkę oleju. Miałem takie zdarzenie w mazdzie 323. Cały silnik rozebrany a winna była chlodniczka oleju. Objawów nie dawała podczas sprawdzania sprężarką w wiadrze z wodą, a dopiero po przykręceniu do bloku silnika. |
|
|
|
 |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 19-11-2019, 14:01
|
|
|
W dużej chłodnicy płynu chłodzącego jest usytuowana chłodniczka ale oleju AT - nie silnika.
Jeśli poziom w skrzyni jest prawidłowy, to chłodnica jest ok i zostaje podniesienie głowicy. |
|
|
|
 |
KrzysiekC
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 20-11-2019, 10:19
|
|
|
A jaki jest poziom oleju w silniku ??
Czy spada bo o tym nie piszesz.
Ważne również jest skuteczne pozbycie się oleju z układu chłodzenie. Jest to trudne do zrobienia by go w 100% usunąć. Zwykłe środki komercyjne nie zbyt sobie radzą.
Ale mam na to sposób. |
_________________ Krzysiek CarMitsu |
|
|
|
 |
lk300
Nowy Forumowicz
Auto: opel
|
Wysłany: 10-01-2020, 12:40
|
|
|
Głowica ściągnięta sprawdzona ciśnieniowo oraz oględziny uszczelki wszystko ok ,tak samo chlodniczka oleju. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły gdzie może być nieszczelność. 3 litry oleju gwałtownie uciekło do układu chłodzenia. Sprawdzamy jeszcze turbine ale kończą się pomysły?? |
|
|
|
 |
5darek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 185 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 10-01-2020, 14:29
|
|
|
Miałem taki przypadek w maździe chłodniczka przepuszczała olej kiedy była przykręcona do bloku, a pod ciśnieniem ze sprężarki w wiadrze wody trzymała szczelność....
w grę wchodzi głowica blok chłodniczka i uszczelka skoro wykluczasz blok głowicę i uszczelke odpowiedź jest tylko jedna.... |
|
|
|
 |
KrzysiekC
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 16-01-2020, 08:53
|
|
|
Jeśli głowica oleju jest ok to na 100% chłodnica oleju.
Ona puszcza olej po nagrzaniu się silnika.
Pamiętaj że w układzie olejowym ciśnienia oleju dochodzi do 6 bar. |
_________________ Krzysiek CarMitsu |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 17-01-2020, 07:58 Re: Ojej w ukladzie chlodzenia
|
|
|
lk300 napisał/a: | Trasa ok 60 km zapalila sie kontrolka od ładowania. Dziś rano komputer-zero błędów, otwieram maske , lewa strona koło zbiorniczka zarypana olejem, sam zbiornik i chłodnica brązowo od oleju. Nie zauważyłem podwyzszonej temperatury silnika ani innych objawow. Chyba trzeba stawiać na pęknięta glowice lub uszczelke czy jest możliwość ze olej dostał sie przez chłodnice oleju?? |
Czesio jest tak ze przyczyna jest nieszczelna chłodniczka oleju ktora zamontowana jest zboku bloku. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|