To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Pierwszy Lancer Sportback i kilka pytań

mjelec - 03-01-2020, 16:33
Temat postu: Pierwszy Lancer Sportback i kilka pytań
Witam wszystkich!

Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszego własnoręcznie kupionego samochodu - Mitsubishi Lancer 1.8 Sportback wersja Instyle (2008). Zamierzam o niego dbać więc i na forum się zapisałem aby być na bieżąco :) Niebawem wrzucę kilka fotek.

Jako, że to dopiero początek mojej przygody to mam kilka pytań.
1. Czytając instrukcję widzę, że sporo można ustawić za pomocą MMCS. Ja niestety (albo stety?) posiadam jakiegoś Androida (coś tego typu). Czy to ma jakieś możliwości, czy nadaje się tylko do słuchania muzyki? Nie widzę nigdzie miejsca na kartę SIM aby mieć internet (moze trzeba rozebrać, pierwszy raz się z takim sprzętem spotykam) pomijając bardzo słaby sygnał GPS, ani wejścia na kamerkę, chociaż na wstecznym obraz się wyłącza (pokazuje wykrzyknik) więc raczej jakoś się da.

2. Po wstępnym przeglądzie u znajomego mechanika (podczas zakupu nie było takiej możliwości) widzę, że podwozie jest do konserwacji a tłumik końcowy do wymiany. Polecicie jakieś miejsce/egzemplarze warte uwagi? Wiem, że nierdzewny można dostać ale nie chciałbym się na start pakować w takie koszty (800zł). Zamierzam wybrać się na kompletny przegląd do ASO w Krakowie - warto? Co zostanie sprawdzone i jaki jest koszt?

3. Kolejna sprawa to dość niskie zawieszenie - 15cm prześwitu stwarza we mnie obawę przed parkowaniem na wyższych krawężnikach - czy takie jest oryginalne dla Sportbacka (niby wersja Sport, ale nie znalazlem nic na ten temat - tyle różnych wersji i podwersji, że już się gubię)? Chciałbym by miał zwyczajne - ok 25cm prześwitu. Auto ma być użytkowe, nie zamierzam być królem szos i wchodzić w zakręty pod koniec licznika ;)

Kilka tematów już poczytałem, ale na razie trudno mi się w tym wszystkim rozeznać. Za wskazanie poszlak albo porady serdecznie dziękuję :)

HUGIO - 03-01-2020, 17:16

Cześć!

mjelec napisał/a:
1. Czytając instrukcję widzę, że sporo można ustawić za pomocą MMCS. Ja niestety (albo stety?) posiadam jakiegoś Androida (coś tego typu). Czy to ma jakieś możliwości, czy nadaje się tylko do słuchania muzyki? Nie widzę nigdzie miejsca na kartę SIM aby mieć internet (moze trzeba rozebrać, pierwszy raz się z takim sprzętem spotykam) pomijając bardzo słaby sygnał GPS, ani wejścia na kamerkę, chociaż na wstecznym obraz się wyłącza (pokazuje wykrzyknik) więc raczej jakoś się da.

Niestety bez oryginalnego MMCSa, albo specjalnego kabla nie pozmieniasz w ustawieniach komfortu. Zawsze możesz poszukać kogoś w okolicy, kto by Ci pożyczył na chwilkę MMCSa, żeby zmienić ustawienia i potem mu go oddasz, przy czym jest trochę zabawy z "wybebeszaniem" kokpitu, więc może być trudno :/

mjelec napisał/a:
2. Po wstępnym przeglądzie u znajomego mechanika (podczas zakupu nie było takiej możliwości) widzę, że podwozie jest do konserwacji a tłumik końcowy do wymiany. Polecicie jakieś miejsce/egzemplarze warte uwagi? Wiem, że nierdzewny można dostać ale nie chciałbym się na start pakować w takie koszty (800zł). Zamierzam wybrać się na kompletny przegląd do ASO w Krakowie - warto? Co zostanie sprawdzone i jaki jest koszt?

Nie jestem z tamtych okolic, więc przy tym za dużo nie pomogę. Na przeglądzie na pewno zostanie sprawdzone to: https://www.mitsubishi.pl...benzynowy_B.pdf

Co do prześwitu, to ja mam obniżonego o 3cm i jeszcze nie zahaczyłem zderzakami. 25 cm, to chyba w crossoverach jest :roll:

mjelec - 04-01-2020, 16:40

Dzięki za odzew.

Świadomie wybrałem ten samochód, wiedząc o jego przypadłościach jak wysokie spalanie, problem z łańcuchem oraz korozja wydechu. Jednak poza kilkoma rzeczami samochód jest godny polecenia, który model nie ma swoich bolączek? Zamierzam zrobić konserwację podwozia i założyć LPG, więc część problemów zniknie. Auto ma 135k przebiegu potwierdzone w Szwedzkim systemie, bo stamtąd pochodzi więc ta rdza mnie jakoś bardzo nie dziwi.

lukaszkalb ty tak serio? Wcześniej jeździłem Fabią, więc to dla mnie i tak różnica na plus ;)

Dzidek1 - 04-01-2020, 17:01

A który lancer nie ma od spodu korozji, jak tam fabrycznie nie ma zabezpieczenia, tylko częściowe (toyota, honda itp. Mają to samo) widzę to na codzień więc wiem co mówię. Oczywiście jak ktoś dbał, od początku robił konserwację to nie będzie ale znaleźć taką sztukę to powodzenia życzę.
mkm - 06-01-2020, 16:40

Kolega ma "porobionom", żeby miał czym "depnońć" :mrgreen:

Koniec OT i wróćmy do autora tego tematu, który chce się czegoś dowiedzieć, a nie czytać konfabulacji niespełnionego "kierowcy" :mrgreen:

mjelec - 09-01-2020, 12:39

1. Spróbuję coś poczytać/posprawdzać jak działa ten wbudowany Android - na urządzeniu niby jakaś instrukcja jest - może będzie się dało podpiąć kamerkę samemu. Wyjście na antenę GPS też jest, gdzie w samochodzie takową się montuje?

2. Jeszcze nie czytałem wszystkich wątków dotyczących mojego modelu, więc proszę ponownie o namiary na jakiś tłumik końcowy, ew. wytyczne czym się kierować przy wyborze

3. Byłem w Auto Krak (ASO), samochód ogólnie w dobrym stanie. Niestety w ASO był serwisowany do przebiegu 80k, kolejne 50k to tylko wymiany oleju/filtrów. Zalecają sprawdzić luzy zaworowe, łańcuch. Można gdzieś zrobić to taniej, czy zostaje tylko ASO? Taniej mam na myśli równie dobrze, nie chcę zbytnio oszczędzać ale też nie lubię przepłacać. Na razie wiem o Panu Leszku, ale jeszcze nie zgłebiałem tematu. Zawieszenie jest ok, hamulce do ponownego smarowania + usuniecie usterki zapieczonego lewego tylnego. Domyślam się, że klimatyzacji też nikt nie serwisował jak należy więc to zostawiam na wiosnę (wtedy też chciałbym montować LPG).

4. Zawieszenie wygląda na standardowe - temat podwyższania odpuszczam i powrócę ewentualnie przy wymianie zużytych części

5. Jakie marki części zamiennych polecacie? Oczywiście można znaleźć ogólnikowe informacje w googlach, ale bardzo cenne na pewno byłyby rady od użytkowników konkretnej marki/modelu :) Dodatkowo - gdzie kupujecie?

tyku - 09-01-2020, 13:25

1.Antena GPS - nad radiem, do deski od spodu.
2. ULTER - https://ulter.com.pl/pl/offer/dedicated/mitsubishi/lancer-viii_2007
3. Nigdzie indziej szybciej tego nie zrobią, jak tylko w ASO AutoKrak :roll:
4. :shock: :roll:
5. Jakie części - konkretnie :?:
mjelec napisał/a:
Jeszcze nie czytałem wszystkich wątków dotyczących mojego modelu

Najwyższa pora. :wink:
mjelec, Proponuję przeczytać tematy i pytania zadawać w odpowiednim miejscu. :)

mjelec - 09-01-2020, 14:38

Dzieki za szybką odpowiedź!

O części - np. zawieszenie (łącznik stabilizatora). Myslalem np. o Febi Bilstein, ale możę jest coś bardziej polecane? Potrzebuję też świec irydowych, najlepiej pod kątem montażu LPG (w ASO wycenili komplet na 440zł...)

Zabiorę sie do lektury :) Tylko co do tłumika pytanie - da się to zrobić tańszym kosztem? Dopiero co zakupiłem auto i biorąc pod uwagę montaż instalacji LPG, regulację zaworów i kilka innych rzeczy to tłumik za 800zł to naprawdę spory wydatek jak na początek. W necie tylko na allegro znalazłem coś taniej, ale jakość zapewne wątpliwa...?

kakaya - 04-03-2020, 13:50

Witam serdecznie,
Niedawno stałam się dumną posiadaczką Lancera Sportback 1.8 2009 i mam palące pytanie: czy można go zagazować? Czy to będzie bezpieczne dla mojego Miśka?Mam naprawdę dobrego gazownika z polecenia :wink:

tyku - 04-03-2020, 14:15

kakaya napisał/a:
mam palące pytanie: czy można go zagazować?
Oczywiście :)
kakaya napisał/a:
Czy to będzie bezpieczne dla mojego Miśka?
To zależy od twojego gazownika z polecenia. :wink:
Więcej na ten temat tu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=97746 i https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67042