L200 Techniczne od 2006r - L200 szarpie przy delikatnym dodawaniu gazu.
Radkovich - 03-08-2020, 09:11 Temat postu: L200 szarpie przy delikatnym dodawaniu gazu. Cześć
Może ktoś będzie mi w stanie doradzić gdzie szukać przyczyny szarpiania w mojej elce.
Zaczęło się od sporadycznego szarpania przy bardzo lekkim dodawaniu gazu, gdy chcemy tylko utrzymać prędkość, auto zaczynało żabkować. Wystarczyło mocniej wcisnąć gaz i problem znikał.
Po jakimś czasie wyskoczył check engine, błędy P0403 i P2413 czyli EGR. Auto przestało szarpać. Błędów nie dało się skasować. Zrobiłem 300km i pewnego ranka check engine zgasł, a auto zaczęło sporadycznie znów szarpać.
Jadę np. na 3 biegu, zmiana na 4 i szarpnięcie, odpuszczę gaz i lekko nacisnę szarpnięcie, żabkowanie. Jadąc spokojnie na np. 2 biegu 25-30km/h nie mogę lekko trzymać gazu, bo szarpie.
Oczywiście nie za każdym razem, a zdarzają sie dni gdy auto jeździ zupełnie normalnie. Przy ruszaniu z jedynki zauważyłem, że muszę dodać więcej gazu, bo silnik jakby się dławił, nie pracował równo.
Czy winny jest jednak EGR ?
zbyszekm2 - 03-08-2020, 10:11 Temat postu: Re: L200 szarpie przy delikatnym dodawaniu gazu.
Radkovich napisał/a: | Cześć
Może ktoś będzie mi w stanie doradzić gdzie szukać przyczyny szarpiania w mojej elce.
Zaczęło się od sporadycznego szarpania przy bardzo lekkim dodawaniu gazu, gdy chcemy tylko utrzymać prędkość, auto zaczynało żabkować. Wystarczyło mocniej wcisnąć gaz i problem znikał.
Po jakimś czasie wyskoczył check engine, błędy P0403 i P2413 czyli EGR. Auto przestało szarpać. Błędów nie dało się tego skasować. Zrobiłem 300km i pewnego ranka check engine zgasł, a auto zaczęło sporadycznie znów szarpać.
Jadę np. na 3 biegu, zmiana na 4 i szarpnięcie, opuszczę gaz i lekko nacisnę szarpnięcie, żabkowanie. Jadąc spokojnie na np. 2 biegu 25-30km/h nie mogę lekko trzymać gazu, bo szarpie.
Oczywiście nie za każdym razem, a zdarzają sie dni gdy auto jeździ zupełnie normalnie. Przy ruszaniu z jedynki zauważyłem, że muszę dodać więcej gazu, bo silnik jakby się dławił, nie pracował równo.
Czy winny jest jednak EGR ? |
Który rok l200? Z DPF czy bez?
Radkovich - 03-08-2020, 10:41 Temat postu: Re: L200 szarpie przy delikatnym dodawaniu gazu.
zbyszekm2 napisał/a: | Radkovich napisał/a: | Cześć
Po jakimś czasie wyskoczył check engine, błędy P0403 i P2413 czyli EGR. Auto przestało szarpać. Błędów nie dało się tego skasować. Zrobiłem 300km i pewnego ranka check engine zgasł, a auto zaczęło sporadycznie znów szarpać.
Jadę np. na 3 biegu, zmiana na 4 i szarpnięcie, opuszczę gaz i lekko nacisnę szarpnięcie, żabkowanie. Jadąc spokojnie na np. 2 biegu 25-30km/h nie mogę lekko trzymać gazu, bo szarpie.
Który rok l200? Z DPF czy bez? |
2010 (100kW), co do DPF to w sumie nie wiem.
zbyszekm2 - 03-08-2020, 12:08 Temat postu: Re: L200 szarpie przy delikatnym dodawaniu gazu.
Radkovich napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | Radkovich napisał/a: | Cześć
Który rok l200? Z DPF czy bez? |
2010 (100kW), co do DPF to w sumie nie wiem. |
Zacznij od wymiany filtra paliwa. Moze być ze winny jest czujnik regulacji ciśnienia paliwa montowany w pompę wtryskową.
azeite - 02-02-2022, 09:04
Radkovich, udało sie ustalić przyczyne szarpania?
|
|
|