Outlander I Ogólne - [I 2.0] Gaśnie na zimnym silniku
Iceviking - 04-08-2020, 19:11 Temat postu: [I 2.0] Gaśnie na zimnym silniku Proszę o pomoc. Kupiłem Outlandera który miał problem z utrzymaniem obrotów na zimnym silniku. Komputer diagnozuje krokowy, ale po wymianie na nowy jest wciąż ten sam problem. Opis przypadlości- na zimnym silniku odpala na strzała i natychmiast spadają obroty i gaśnie. Gdy przytrzymać gaz około minuty łapie temperaturę i działa jak nowe autko. Nie ma widocznych nieszczelności w układzie podciśnienia, autko sprowadzone że Szwajcarii i wydaje się zadbane i doinwestowane. Mechanicy nie wiedzą o co chodzi. Zainstalowałem instalacje gazową ale problem występował już wcześniej. Polecam na waszym doświadczeniu.
Bzyk_R1 - 04-08-2020, 21:32
Ja bym zaczął od sprawdzenia kodów usterek czy nie ma czegoś w sterowniku, następnie sprawdzenie wartości MAF na biegu jałowym, oraz podgląd korekty STFT i LTFT. Potem obowiązkowo zdjąć przepustnicę i dokładnie ją umyć. Zatankuj też na ful benzynę oraz spróbuj awaryjnie odpalić auto na LPG, jak to zrobić przeczytasz w instrukcji instalacji.
Iceviking - 05-08-2020, 04:12
Przepustnica wymyta i sprawdzona, plyny, filtry i paski nowe. Awaryjne odpalanie na gazie daje tyle że gaśnie jeszcze szybciej. Myślę że faktycznie może być coś w sterowniku.
Bizi78 - 05-08-2020, 07:20
Iceviking napisał/a: | Komputer diagnozuje krokowy |
Pamiętasz może numer błędu
Iceviking - 05-08-2020, 07:31
Nie pamiętam numeru błędu. Ale na 3 różnych komputerach pokazuje silniczek krokowy. Z tym że na ciepłym silniku problem nie występuje. Jakby ssanie nawalało.
Jaro1974 - 05-08-2020, 10:53
Być może krokowy nie jest w ogóle sterowany na zimnym silniku. A jeśli nie jest sterowany to być może nie dostaje sygnału o temperaturze silnika i bez względu na to czy jest zimny czy ciepły stoi w jednym miejscu na minimalnym otwarciu. Mogę się mylić ale ja to tak widzę.
|
|
|