To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Obroty asx 1.6

Luks6 - 07-08-2020, 14:50
Temat postu: Obroty asx 1.6
Co może być przyczyną wolno spadających obrorów po puszczeniu pedału gazu? W trakcie zmiany biegów następuje podbicie obrotów po wciśnięciu sprzęgła. Pomaga wcześniejsze zdjęcie nogi z pedału gazu i po 1+2s dopiero sprzęgło.

[ Dodano: 11-08-2020, 11:36 ]
Dodam, że komputer wyświetlił mi 2 błędy:
-P0134 – Heated oxygen sensor (HO2S) / oxgen sensor (O2S) 1, bank 1 -no activity detected
-P0172 – System too rich, bank 1

Do wymiany sonda lambda przed katalizatorem?

Robnek - 26-08-2020, 17:07

Ja mam ten sam problem z obrotami od nowości ale żaden błąd mi się nie wyświetla , Przeglądy robię za każdym razem w innym mieście(Warszawa ,Marki,Radom, Lublin) żeby naświetlać serwisantom temat , podłączają komputer i jeżdżą ze mną po mieście , przyznają mi racie ale nic się nie da z tym zrobić ,Czytałem na tym forum jak jeden z właścicieli ASXa pisał że jemu wgrali nowego softa , mówiłem im o tym w serwisie powiedzieli że mam najnowszego i nie mają możliwości wgrać nowego . Napisz jak sobie poradziłeś bo mnie to już 4 lata gnębi .
Luks6 - 28-08-2020, 12:45

Wspomniane błędy były wynikiem złej mieszanki na LPG. Natomiast problem opisany powyżej nadal występuje. Mam również problem z niskimi obrotami- po delikatnym wciśnięciu pedału od razu wchodzi na obroty 2000.
adek - 29-08-2020, 19:07
Temat postu: Re: Obroty asx 1.6
Luks6 napisał/a:
Co może być przyczyną wolno spadających obrorów po puszczeniu pedału gazu? W trakcie zmiany biegów następuje podbicie obrotów po wciśnięciu sprzęgła. Pomaga wcześniejsze zdjęcie nogi z pedału gazu i po 1+2s dopiero sprzęgło.

Musisz nauczyć się jeździć spokojniej :) - ten typ tak ma, albo rajdowo zmieniać biegi z podbiciem.
Można sprawdzić jeszcze jedną rzecz a mianowicie jak będziesz jechał ze stałą prędkością to zmień wtedy bieg - prawdopodobnie nie podbije. Musze sam potestować ale mam odczucie, że podbija tylko podczas przyśpieszania gdy następuje zmiana biegu.

dub4 - 01-09-2020, 11:19

Poruszyłem ten problem w innym wątku. Mam takie same objawy jak wy. Auta używam dopiero od kilkunastu dni i też mi się to dziwne wydaje tym bardziej że nie za każdym razem występuje podbicie obrotów. W innym wątku dostałem odpowiedź że to normalne objawy w tym silniku. Będę umawiał się na podpięcie do komputera. Jeśli będę miał jakieś wnioski z tego zabiegu dam znać. Jeśli ktoś w jakiś sposób rozwiąże ten problem proszę o info.
MANCY - 03-09-2020, 18:54

Widzę, że nie jestem sam - temat podbicia i wolno spadających obrotów co jakiś czas się tu pojawia utwierdzając mnie w tym, co zostało wyżej już powiedziane, że ten typ tak ma. Ja już się chyba przyzwyczaiłem.
Temat, który założyłem przeszło rok temu:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1609686&highlight=#1609686