To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Funkcja FCM - jak włączyć?

Arczi73 - 26-08-2020, 10:11
Temat postu: Funkcja FCM - jak włączyć?
Panowie mam pytanie jak włączyć funkcję FCM ( Forward Collision Mitigation) w Mitsu Outlander? Czy funkcja ta zostanie uruchomiona tylko przez włączenie przycisku czy trzeba mieć włączony tempomat?????
Bartek - 26-08-2020, 12:21

FCM jest włączony zawsze - za każdym razem jak włączysz zapłon, żeby go wyłączyć musisz przytrzymać przycisk FCM kilka sekund - zobaczysz na wyświetlaczu komunikat FCM OFF. Inaczej przycisk FCM zmienia FCM near na FCM far i odwrotnie
Arczi73 - 26-08-2020, 14:14

Bartek napisał/a:
FCM jest włączony zawsze - za każdym razem jak włączysz zapłon, żeby go wyłączyć musisz przytrzymać przycisk FCM kilka sekund - zobaczysz na wyświetlaczu komunikat FCM OFF. Inaczej przycisk FCM zmienia FCM near na FCM far i odwrotnie

Dzięki
Czyli rozumiem że jego dzialanie jest niezależne od tempomatu???

To masz - 06-02-2023, 16:22

Naciskanie lub przytrzymywanie przycisku FCM nie powoduje zauważalnych konsekwencji. Czy tak powinno być?
Z obserwacji wynika, że ostrzeżenie o możliwości kolizji z komunikatem BRAKE działa prawidłowo. Na drodze ekspresowej system zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Widziałem światła stop, jednak odległość była zbyt duża by ocenić znaczną różnicę prędkości. Myślałem, że poprzedzający mnie pojazd delikatnie zwalnia, tymczasem szykowało się ostre hamowanie. System zareagował właściwie wyświetlając komunikat i emitując sygnał dziękowy wyprzedzając tym samym moją reakcję.

[ Dodano: 10-02-2023, 21:58 ]
https://youtu.be/4TwaLODGuak?t=1480
Czyli u mnie ten przycisk nie działa, bo nie ma żadnej reakcji po naciśnięciu.