To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Chrobotanie

Krolik123PL - 18-09-2020, 17:41
Temat postu: Chrobotanie
Witajcie. Dzisiaj zwróciłem uwagę po wyjechaniu z garażu galem ( 2.5 V6, 97r ) że gdy ruszam, popuszczając sprzęgło dodając gazu że mam takie chrobotnięcie. Gdy już popuszcze max sprzęglo doloze gazu, nic nie słychac, takze w trakcie dalszej jazdy. Takie zjawisko jest także przy cofaniu ale jak wspomnialem w momencie upuszczania sprzegla. Zdażało się podczas stawania na światłach że ten dźwiek nie występował. Czy to już któryś przegub daje o sobie znać? Nie posiadam chwilowo obecnych wibracji ( bądź ja osobiście ich nie czuje- pomijając wibrujący/drgający pedał sprzęgła gdy założywszy jadę na 3//4 biegu i tylko oprę stopę na pedale).

Dodam, że byłem u Pana Marka w Pabianicach jakieś 4 miesiące temu ze względu na chrobotanie na rozgrzanym silniku tylko na biegu jałowym, po czym stwierdził, że jest to luz na wale sprzęgłowym i do momentu kiedy nie wybija biegów, nie zgrzyta nie ma co się przejmować i jeździć. ( chrobotanie wtedy pojawiło się poo zmianie oleju z Liqui Moly 75w90 na Valvo 75w80 ).

jacek11 - 18-09-2020, 17:45

Mam podobnie, i obstawiam łożysko wyciskające sprzęgło . Jeżdżę już tak ze dwa lata.
Rafik318 - 20-09-2020, 23:19

Witam temat znam ,nie polecam kupna tzw 2 skrzyni .
Krolik123PL - 21-09-2020, 13:12

Rafik co masz na mysli ?
Rafik318 - 04-11-2020, 23:56
Temat postu: GALANT 99 2.0
Krolik123PL napisał/a:
Rafik co masz na mysli ?

Lepiej wymienić łożysko w obudowie skrzyni są 2 ,u mnie do wymiany okazało się 1 ,wczesniej kupiłem tzw 2 skrzynie na grupie fb po wymianie skrzyni ,okazało się że przeguby wewnętrzne nie pasują,sprzedająca wysłała mi przeguby tez nie pasowały,okazało się ze skrzynia ktora kupiłem była podobno na rynek USA .Skończyło się naprawą mojej skrzyni i wymianą łożyska,koszt łożyska ok 100zł

Marcino - 02-12-2020, 12:54
Temat postu: Re: GALANT 99 2.0
Rafik318 napisał/a:
Krolik123PL napisał/a:
Rafik co masz na mysli ?

Lepiej wymienić łożysko w obudowie skrzyni są 2 ,u mnie do wymiany okazało się 1 ,wczesniej kupiłem tzw 2 skrzynie na grupie fb po wymianie skrzyni ,okazało się że przeguby wewnętrzne nie pasują,sprzedająca wysłała mi przeguby tez nie pasowały,okazało się ze skrzynia ktora kupiłem była podobno na rynek USA .Skończyło się naprawą mojej skrzyni i wymianą łożyska,koszt łożyska ok 100zł

Jak już to mnimum 2 łozyska do wymiany, ale wiem ze to z obudowy się gównianie wyciaga, ale jak już go masz na wierzchu to uwierz mi ze rolki jego moją byc zuzyte. Robiłem juz kilak skrzyń to wiem.