L200 Techniczne od 2006r - Brak napędu przód L200
kamil.skopek - 11-11-2020, 15:53 Temat postu: Brak napędu przód L200 Cześć Wszystkim.
Mam taki problem pojechałem kiedyś w teren błoto po same lusterka .. może nie ale potrzebne były napędy przekładam drążek na 4h i jadę zadowolony do momentu gdy auto zatrzymało sie i uwiadomiłem sobie że na desce pokazuje napęd czyli ( zielone autko) a przód nie Ciągnie.
Pojechałem na warsztat - lubię majsterkować i ...
1. Przeczytałem całe forum i wykonałem wszystkie czynności tj
wszedłem po auto i sprawdziłem siłownik do wolnego koła ( wsuwa sie i wysuwa gdy włączamy napęd) - ciśnienie jest to zdemontowałem go i ładnie pracuje.
2. Czujnik od napędów działa gdy ruszam wolnym kołem tym elementem metalowym pokazuje ( miga i świeci stale)
3. podniosłem całe auto w górę i tu pojawił sie problem tz na mój rozum gdy wsadzam 4H to powinny sie obracać wszystkie koła, a obraca sie tył i wał napędowy odchodzący od reduktor do napędu przedniego a napęd stoi w miejscu ( dodam że w tedy wszystkie elementy zostały zamontowane ).
Pytanie co może być przyczyną barku 4x4 - czy ktoś sie z tym spotkał, czy czeka mnie zakup nowego przedniego napędu ? czy da sie to regenerować czy tam nie ma siły aby sie coś zepsuło
Auto: L200 2,5 ON rocznik 2011 opony 16 a/t matador ( standard zawieszenie i opony)
zbyszekm2 - 13-11-2020, 10:04 Temat postu: Re: Brak napędu przód L200
kamil.skopek napisał/a: | Cześć Wszystkim.
Mam taki problem pojechałem kiedyś w teren błoto po same lusterka .. może nie ale potrzebne były napędy przekładam drążek na 4h i jadę zadowolony do momentu gdy auto zatrzymało sie i uwiadomiłem sobie że na desce pokazuje napęd czyli ( zielone autko) a przód nie Ciągnie.
Pojechałem na warsztat - lubię majsterkować i ...
1. Przeczytałem całe forum i wykonałem wszystkie czynności tj
wszedłem po auto i sprawdziłem siłownik do wolnego koła ( wsuwa sie i wysuwa gdy włączamy napęd) - ciśnienie jest to zdemontowałem go i ładnie pracuje.
2. Czujnik od napędów działa gdy ruszam wolnym kołem tym elementem metalowym pokazuje ( miga i świeci stale)
3. podniosłem całe auto w górę i tu pojawił sie problem tz na mój rozum gdy wsadzam 4H to powinny sie obracać wszystkie koła, a obraca sie tył i wał napędowy odchodzący od reduktor do napędu przedniego a napęd stoi w miejscu ( dodam że w tedy wszystkie elementy zostały zamontowane ).
Pytanie co może być przyczyną barku 4x4 - czy ktoś sie z tym spotkał, czy czeka mnie zakup nowego przedniego napędu ? czy da sie to regenerować czy tam nie ma siły aby sie coś zepsuło
Auto: L200 2,5 ON rocznik 2011 opony 16 a/t matador ( standard zawieszenie i opony) |
Zerwany łańcuch? -- mało prawdopodobne. Ale może ktoś go nie założył ?
kamil.skopek - 13-11-2020, 19:19
Ten napęd chodził z reduktorem też. Pytanie czy zdarzyło się wam kiedyś ukręcić satelity w przednim moście ?
Jack - 15-01-2021, 12:56
"w błoto po same lusterka" - nie wiem, czy to ma związek, ale na wszystkich przeniesieniach napędu (skrzynki, dyfer) masz od góry odpowietrzniki). Nie zalałeś błotem mechanizmów?
|
|
|