To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.8] Space star nie działa abs czy to uszkodzony sterow

q-bikes - 24-01-2021, 11:05
Temat postu: [MSS 1.8] Space star nie działa abs czy to uszkodzony sterow
Witam mam problem z abs w Space star 1,8 2000r. Mianowicie nie działa abs świeci się kontrolka i koła blokują. Nie da się odczytać błędów metodą na kabel z pierwszego pinu obd do masy ani skasować metodą podałem hamulca. Wszystkie piny oraz napięcia w kostce i przejscia sprawdzone, bezpieczniki tak samo. Czujniki w kołach sprawdzone. Wszystko zgodnie z serwisówką i schematem.

Wymieniłem pompę na taką samą, tzn na sprawną o takim samym numerze. Po przekreceniu kluczyka kontrolka zgasła bez jakiegokolwiek kasowania wszystko było ok. Ruszyłem samochodem, zahamowałem na śliskim włączył się abs ale tylko raz, później zapaliła się kontrolka i znów przestał działać bez możliwości diagnostyki. Wróciłem do punktu wyjścia.

Czy istnieje taka możliwość że coś "pali" sterownik albo ten sterownik się blokuje?

Bizi78 - 24-01-2021, 16:17

A masz lpg na pokładzie?
q-bikes - 24-01-2021, 16:28

Nie ma lpg. A jaki związek lpg z abs?
Hugo - 25-01-2021, 10:38

Koronki ABS na półosiach sprawdzone? Nie są pęknięte lub nie spadła któraś?
Bizi78 - 25-01-2021, 20:08

q-bikes napisał/a:
Nie ma lpg. A jaki związek lpg z abs?

Czasem sterownik LPG jest wpięty pod OBD co powoduje jego blokadę.

AidsD - 26-01-2021, 12:04

q-bikes, skoro sprawdziłeś bezpieczniki to sprawdż czy masz prawidłowe ładowanie bo abs sie zapala jak spada napięcie.
Anonymous - 27-01-2021, 13:29

AidsD napisał/a:
q-bikes, skoro sprawdziłeś bezpieczniki to sprawdż czy masz prawidłowe ładowanie bo abs sie zapala jak spada napięcie.

Ale najpierw radio i srs się wyłączają. Koronki mogą już być skorodowane.

AidsD - 29-01-2021, 13:04

Ghostman napisał/a:
Ale najpierw radio

U mnie działało do samego końca :)