Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Zimny płyn w zbiorniczku wyrównawczym?
Kakaowy Szogun - 03-03-2021, 20:44 Temat postu: [Cari 1.9TD] Zimny płyn w zbiorniczku wyrównawczym? Mili Państwo, w mojej karismie zaczął się problem temperaturą. Jak jadę np. 100 km/h to temperatura wychodzi poza pion i gna w kierunku max. Temperaturę zbijam dając ogrzewanie na ciepłe i.max obr.
Wąż gruby górny przed chłodnica gorący. Chłodnica też w miarę gorąca. Waz od powrotu do zbiorniczka leciutko ciepły, płyn w zbiorniczku zimny. Wiatrak się nie załącza. Założyłem termostat nowy z małym przelewowym otworkiem- pewnie rozładowuje ciśnienie. Wymieniłem też czujnik ten przy termostacie bo na początku wskazówka po 50metrach pokazywała, że auto się zagotowało, po czym wracała na 0 i tak latała jak chciała.
Możliwe, że jest uszczelka pod głowicą walnięta, robi się bąbel i przez to blokuje przy termostacie jakąś ilość płynu?
Jaro1974 - 30-04-2021, 12:36
Jakby była walnięta uszczelka pod głowicą to:
1. Wywalałoby płyn ze zbiorniczka wyrównawczego;
2. W samym zbiorniczku wyrównawczym byłyby wyczuwalne spaliny a nawet olej mógłby tam się znajdować.
Wiem coś na ten temat ponieważ posiadałem taki egzemplarz i wiem jakie niespodzianki może ten silnik przygotować dla właściciela
Sprawdź co masz w zbiorniczku wyrównawczym.
Arcoset - 01-05-2021, 02:46
Dobrze Jaro prawi jak mi walneła ustrzelka to zbiornik był czarny od oleju
|
|
|