To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Wyciek płynu hamulcowego z nad baku

Myszon10 - 10-04-2021, 11:35
Temat postu: [3.2 DID] Wyciek płynu hamulcowego z nad baku
:wink: Witam. Mam wyciek plynu hamulcowego z okolic baku. Czy trzeba ściągać bak żeby co kolwiek zrobić?
Eko Driver - 13-04-2021, 08:25

Jeżeli nad bakiem to raczej,ew możesz go opuscić i próbować coś zdziałać.Ale nie wiem czy to ma sens...Zdjąć bak nie tak ciężko kilka śrub i gotowe.
zbyszekm2 - 15-04-2021, 13:38
Temat postu: Re: Wyciek płynu hamulcowego z nad baku
Myszon10 napisał/a:
:wink: Witam. Mam wyciek plynu hamulcowego z okolic baku. Czy trzeba ściągać bak żeby co kolwiek zrobić?

Najlepiej zdjać

Myszon10 - 16-04-2021, 19:53

Dzięki Panowie. Jutro wezmę się na spokojnie
Berius - 29-10-2021, 18:41

Eko Driver napisał/a:
Jeżeli nad bakiem to raczej,ew możesz go opuscić i próbować coś zdziałać.Ale nie wiem czy to ma sens...Zdjąć bak nie tak ciężko kilka śrub i gotowe.

Mam dokładnie ten sam problem z wyciekiem płynu hamulcowego.
W najbliższym czasie zamierzam zdjąć bak i wymienić przewód. Czy mógłbyś udzielić jakichś wskazówek jak zdjąć ten bak? Czy oprócz śrub mocujących odłączać coś z systemu paliwowego? Pompę przy baku (jeśli taka istnieje)? Przewody paliwowe też odłączać?

Pozdrawiam, Mateusz :)

Olson - 29-10-2021, 21:07

Niestety przewody idące nad bakiem mają tendencje do korozji, co objawia się wyciekiem. W baku nie ma żadnej pompy, są dwa przewody które idą do ssaka i to na tyle.

Jak będzie już bak zdjęty polecam zajrzeć i przeczyścić filtr siateczkowy który jest przy ssaku. I ogólnie zajrzeć czy syfu jakiegoś nie ma na dnie.

Berius - 30-10-2021, 14:56

Olson napisał/a:
Niestety przewody idące nad bakiem mają tendencje do korozji, co objawia się wyciekiem. W baku nie ma żadnej pompy, są dwa przewody które idą do ssaka i to na tyle.

Jak będzie już bak zdjęty polecam zajrzeć i przeczyścić filtr siateczkowy który jest przy ssaku. I ogólnie zajrzeć czy syfu jakiegoś nie ma na dnie.

Dziękuję bardzo.
Zbiornik był niedawno wymieniany na tworzywo, ale i tak tam zajrzę by sprawdzić.

zbyszekm2 - 12-11-2021, 07:54

Berius napisał/a:
Eko Driver napisał/a:

Mam dokładnie ten sam problem z wyciekiem płynu hamulcowego.
W najbliższym czasie zamierzam zdjąć bak i wymienić przewód. Czy mógłbyś udzielić jakichś wskazówek jak zdjąć ten bak? Czy oprócz śrub mocujących odłączać coś z systemu paliwowego? Pompę przy baku (jeśli taka istnieje)? Przewody paliwowe też odłączać?

Pozdrawiam, Mateusz :)

Jak wjedziesz pod samochód to sam się kapniesz co i jak. Do osłony zbiornika przy,mocowane są takie opaski dwie, takie odkręcisz przy podłodze to zdejmiesz razem z osłona a później to już łatwo. Zanim zdejmiesz zbiornik to odczep gumową rurę wlewu przy zbiorniku.