To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Problem z drgającą kierownicą

namviet - 20-05-2021, 19:06
Temat postu: Problem z drgającą kierownicą
Witam,

Chciałbym się poradzić drogich forumowiczów jaka może być przyczyna silnych drgań kierownicy. Problem pojawia się podczas jazdy pozamiejskiej przy obrotach poniżej 2000. "Zjawisko" to występuje zwłaszcza przy jeździe na 5-6 biegu. Do tego silnik jak by się dławił. Po przekroczeniu 2000obr/min drganie i dławienie zanika.
Wymiana filtrów paliwa i oleju nie przyniosła żadnej poprawy. Ostatnio usunąłem również wałki wyrównujące/balansujące, co spowodowało, że silnik pracuje o wiele ciszej, jednak nie wpłynęło to ani na + ani - na te drgania. Opony są praktycznie nowe, zbieżność sprawdzałem i delikatnie korygowałem.
Będę wdzięczny za konstruktywne porady.
Outlander, którego jestem właścicielem nie posiada napędu 4x4 i ma skrzynie manualną.

Rander - 20-05-2021, 19:49
Temat postu: Re: Problem z drgającą kierownicą
namviet napisał/a:
Witam,

(...)Problem pojawia się podczas jazdy pozamiejskiej przy obrotach poniżej 2000. "Zjawisko" to występuje zwłaszcza przy jeździe na 5-6 biegu. Do tego silnik jak by się dławił. Po przekroczeniu 2000obr/min drganie i dławienie zanika.
Wymiana filtrów paliwa i oleju nie przyniosła żadnej poprawy.
(...)

Co ma filtr paliwa do kierownicy?
Sprawdź poduszki. Tu zastrzeżenie: przy poduszkach drgania byłyby też na niższych biegach, więc może coś z przeniesieniem napędu.

Jeszcze jedno: nie dubluj postów.

namviet - 20-05-2021, 23:08

Dzięki, sprawdzę to co Pan sugeruje.

Jestem nowym forumowiczem dlatego nie byłem pewny na którą grupę wrzucić ten temat. Na "Ogólnym" już skasowałem posta

Pozdrawiam
Przemek

Rafik83 - 25-05-2021, 20:48
Temat postu: Re: Problem z drgającą kierownicą
namviet napisał/a:
Witam,

Chciałbym się poradzić drogich forumowiczów jaka może być przyczyna silnych drgań kierownicy. Problem pojawia się podczas jazdy pozamiejskiej przy obrotach poniżej 2000. "Zjawisko" to występuje zwłaszcza przy jeździe na 5-6 biegu. Do tego silnik jak by się dławił. Po przekroczeniu 2000obr/min drganie i dławienie zanika.
Wymiana filtrów paliwa i oleju nie przyniosła żadnej poprawy. Ostatnio usunąłem również wałki wyrównujące/balansujące, co spowodowało, że silnik pracuje o wiele ciszej, jednak nie wpłynęło to ani na + ani - na te drgania. Opony są praktycznie nowe, zbieżność sprawdzałem i delikatnie korygowałem.
Będę wdzięczny za konstruktywne porady.
Outlander, którego jestem właścicielem nie posiada napędu 4x4 i ma skrzynie manualną.

2000 obr. 5/6 bieg czyli coś koło 100/120 km/h sprawdź wyważenie kół i to czy gdzieś felgi nie skrzwiles