To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Gwałtowna reakcja na pedał gazu

mateusz_gtc - 15-10-2021, 10:41
Temat postu: [3.2 DID] Gwałtowna reakcja na pedał gazu
Witam serdecznie :)

Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Pajero 3
Problemem, jak w temacie, jest gwałtowna reakcja auta na naciśnięcię i puszczenie pedału gazu. Podczas jazdy na przykład na drugim biegu (manual), wciskanie i puszczanie (do zera) pedału powoduje szarpanie całym autem. Im wyższy bieg tym oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale nawet na piątce jest zauważalne.

Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie). EDIT: ten problem zniknął tak szybko jak się pojawił :shock: myślę, że nie ma to związku z szarpaniem opisanym powyżej. Nie rozumiem tego auta... :roll: :D

Czy macie dla mnie jakieś sugestie, od czego i jak zacząć sprawdzanie? Obawiam się, że przez te szarpnięcia dwumas dostaje po tyłku.. Serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy

Pozdrawiam,
Mateusz

zbyszekm2 - 20-10-2021, 09:24
Temat postu: Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu
mateusz_gtc napisał/a:
Witam serdecznie :)

Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Pajero 3, no i dość szybko przyszedł czas na usterki

Problemem, jak w temacie, jest gwałtowna reakcja auta na naciśnięcię i puszczenie pedału gazu. Podczas jazdy na przykład na drugim biegu (manual), wciskanie i puszczanie (do zera) pedału powoduje szarpanie całym autem. Im wyższy bieg tym oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale nawet na piątce jest zauważalne.

Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie).

Dodatkowo zaraz po zakupie auto potrafiło sobie zauważalnie dodawać gazu przy załączaniu kompresora klimatyzacji, ale o dziwo ten objaw zniknął w jakiś czas po wymianie filtra paliwa (nie wiem czy miało to związek).

Czy macie dla mnie jakieś sugestie, od czego i jak zacząć sprawdzanie? Obawiam się, że przez te szarpnięcia dwumas dostaje po tyłku.. Serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy

Pozdrawiam,
Mateusz

Czy z pompą wtryskową było coś robione?

mateusz_gtc - 25-10-2021, 00:17

Cześć, wybacz późną odpowiedź. Temat nadal aktualny. Według mojej wiedzy pompa jeszcze nie była ruszana.
Georg - 25-10-2021, 14:30
mateusz_gtc napisał/a:
Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie).

Identyczne objawy miałem w innym swoim aucie - też diesel. Był uszkodzony potencjometr pedału gazu - wytarta ścieżka węglowa.

mateusz_gtc - 26-10-2021, 21:55
niestety, z różnych względów, temat nie będzie przez mnie kontynuowany :) można zamknąć/zarchiwizować, czy co tam

serdeczne dzięki za udzielone odpowiedzi