To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Awaryjne odpalanie z przewodów

marcinp1983 - 03-11-2021, 19:26
Temat postu: Awaryjne odpalanie z przewodów
Mam pytanie odnośnie odpalania pajero z kabli w razie słabych baterii. Nie mam pojęcia jaki jest układ elektryczny z dwoma akumulatorami i czy rozrusznik jest 12v czy 24 v więc moje pytanie jak podpiąć przewody w razie potrzeby mam nadzieję że takowa nie zajdzie . Czy jak podepnę pod jeden aku przewody od drugiego auta oczywiście +do+ -do- to wystarczy aby wspomóc?
Azz - 03-11-2021, 20:44

Akumulatory są połączone równolegle (12V), podepnij się pod ten po prawej jak w zwykłym aucie (bliżej do rozrusznika) - filozofii tutaj nie ma a większość ją dorabia ;) . Jedyne co ważne to żeby akumulatory miały porównywalne napięcia spoczynkowe (świadczy o ich stanie) żeby prąd wyrównawczy nie płynął między nimi.
zbyszekm2 - 09-11-2021, 10:30

Azz napisał/a:
Akumulatory są połączone równolegle (12V), podepnij się pod ten po prawej jak w zwykłym aucie (bliżej do rozrusznika) - filozofii tutaj nie ma a większość ją dorabia ;) . Jedyne co ważne to żeby akumulatory miały porównywalne napięcia spoczynkowe (świadczy o ich stanie) żeby prąd wyrównawczy nie płynął między nimi.

Dokładnie tak

Daroot - 13-11-2021, 20:41

Zostawiłem kiedyś przetwornicę, rozładowała mi obydwa aku praktycznie do zera, nie mogłem otworzyć auta - nie udało mi się uruchomić auta na kable od busa. Kable grube, konkretne i po około 15 minutach dałem sobie spokój, zabrałem jeden akumulator do domu, podłączyłem prostownik i po kilu godzinach odpaliłem auto - pojechało w trasę i uzupełnił się drugi.