To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.6] Który Filtr oleju??

zbigniew77 - 28-11-2021, 20:53
Temat postu: [1.6] Który Filtr oleju??
:shock: Producent Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC z silnikiem 4A92 dopuszcza do stosowania 2 filtry oleju.Filtry mają nr OEM : MZ690901 lub MD360935 .Ten pierwszy filtr jest filtrem z zaworem zwrotny a ten drugi bez zaworu zwrotnego . Czy te filtry można bezpiecznie i zamiennie stosować ?
Czy w ogóle ma to jakieś znaczenie ? Oczywiście wiem ,że ten z zaworem zatrzymuje olej w kanałach olejowych po wygaszeniu silnika a ten bez zaworu pozwala olejowi swobodnie spłynąć do miski olejowej. A może ten bez zaworu stosuje się do starszych modeli ASX ??
Może ten z zaworem jest wymagany z uwagi na system MIVEC lub przy olejach o lepkości 0W20?
Czy ktoś ma wiedzę na ten temat ?

caro - 07-02-2022, 21:17

Dobre pytanie :) Ja stosuje zamiennik mann w610 3 Aso wymienia i sa bardzo zadowoleni ten filtr ma zawor wiec chyba lepiej zeby byl heh
zbigniew77 - 17-08-2022, 18:45

Rozwikłałem zagadkę filtrów oleju.W ASX stosuje się 2 rodzaje filtrów oleju jeden z zaworem zwrotnym OEM : MZ690901 a drugi bez zaworu zwrotnego OEM: MD360935 .W zasadzie powinno się stosować filtr z zaworem zwrotnym zwłaszcza w nowszych modelach ASX wyprodukowanych po 2010r i w tych ASX co jeżdzą na olejach 0W20.Oba filtry filtrują tak samo z tą różnicą ,że filtr z zaworem zwrotnym po zatrzymaniu silnika nie pozwala aby olej z magistrali olejowej spłynął całkowicie do miski olejowej.Olej zostaje zatrzymany w kanałach olejowych przez zawór filtra co przy ponownym rozruchu silnika zapewnia szybszy jego dopływ do wyżej położonych elemntów silnika.
Filtry z zaworem zwrotnym to: Man W610/3 a drugi to Value Selection Parts (VSP)- część oryginalna montowana fabrycznie dostępna np.na Allegro :)

pitt63 - 17-08-2022, 19:37

Ja jeszcze dorzucę UFI 23.265.00 z zaworem zwrotnym oczywiście jest.
miras713 - 18-08-2022, 22:09

Radziłbym zapoznać się ze specyfikacją owych filtrów również innych producentów. Wszystkie bowiem posiadają zawór zwrotny otwierany pod odpowiednim ciśnieniem. Filtron, Knecht, Bosch, Hengst, Mann. Osobiście stosuję ten ostatni, ale akurat dlatego że mam do nich dostęp, a tak w ogóle to wszystkie są dobre. Dywagacje który lepszy są bezsensowne, silnik nie odczyta nazwy i nie powie który mu się podoba.
pitt63 - 19-08-2022, 18:10

miras713 napisał/a:
Radziłbym zapoznać się ze specyfikacją owych filtrów również innych producentów. Wszystkie bowiem posiadają zawór zwrotny otwierany pod odpowiednim ciśnieniem. Filtron, Knecht, Bosch, Hengst, Mann. Osobiście stosuję ten ostatni, ale akurat dlatego że mam do nich dostęp, a tak w ogóle to wszystkie są dobre. Dywagacje który lepszy są bezsensowne, silnik nie odczyta nazwy i nie powie który mu się podoba.

Nikt tutaj nie zachwala tego czy innego filtra! Twierdzisz, że każdy ma zawór zwrotny? Tutaj sie nie zgodzę a wystarczy poczytać, jak sam to zauważyłeś, specyfikacje dostępnych filtrów.

miras713 - 19-08-2022, 23:22

To sobie poczytaj karty specyfikacyjne na stronach producentów, jak ci się chce.

[ Dodano: 19-08-2022, 23:25 ]
A propos, podaj nazwę producenta filtra który nie ma zaworu zwrotnego, proszę o fakty a nie przypuszczenia i domysły.

pitt63 - 20-08-2022, 07:56

miras713 napisał/a:
To sobie poczytaj karty specyfikacyjne na stronach producentów, jak ci się chce.

[ Dodano: 19-08-2022, 23:25 ]
A propos, podaj nazwę producenta filtra który nie ma zaworu zwrotnego, proszę o fakty a nie przypuszczenia i domysły.

Poczytaj w informacjach katalogowych.
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/33436/101000000/