To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [3.2 DID] "Regeneracja" siłownika klapy bagażnika

kkkamil - 13-03-2022, 23:15
Temat postu: [3.2 DID] "Regeneracja" siłownika klapy bagażnika
Wyrobił mi się plastikowy element trzymający "kulkę".
Da się jakoś kupić sam ten plasticzek trzymający kulkę? Na końcu ramienia siłownika jest owalny otwór w którym jest plastik mający za zadanie nie spadniecie z kulki. Na jednym końcu siłownika nie mam już tego plasticzka, a na drugim też szału nie ma. Da się gdzieś kupić sam ten element?

zbyszekm2 - 16-03-2022, 08:40

Wymienia się cały mechanizm. jak raz kulka wypadła będzie wypadać częściej. Mechanizm podrostu wyrobił się.
znajdziesz mechanizm na www.e-pajero.pl

kkkamil - 19-03-2022, 07:29

"ekologia". Wyrabia się tylko plastikowy element który powinien kosztować max kilka zł. Identyczna (prawie) miałem sytuację z przednimi wycieraczkami, tam też coś z kulki spadało. Udało się zregenerować domowym sposobem jakimś zestawem naprawczym od VW i mija rok a to nadal działa (puk puk w niemalowane).

Nie to żebym lubił "rzeźbienie" ale nie lubię wyrzucać rzeczy w 99 procentach sprawnych bo jakiś plasticzek za 5zl się wytarł.

Ale dzięki za info.

Flaw - 21-03-2022, 13:54

Dawno temu znalazłem na rosyjskojęzycznym forum plik z wzorem do samodzielnego wydrukowania blokady na drukarce 3D.
Był to ogólnodostępny projekt.

Tłumaczenie według Google translatora:
Jeśli chodzi o druk: próbowaliśmy drukować z PET-G, nylonu z włóknem węglowym, ABS i FlexHard. Naszym zdaniem optymalny wynik uzyskano z FlexHard od PrintProduct (poliuretan u zwykłych ludzi), wszystkie inne tworzywa okazały się zbyt kruche, generalnie nie trać czasu i pieniędzy na drukowanie z PLA i inne rzeczy. Aby węzeł zadziałał, plastik musi być umiarkowanie elastyczny. Zostały wydrukowane warstwą o wysokości 0,1 mm, średnicy dyszy 0,4 mm. Do ściągnięcia zamieszczam dwa modele STL- do drukarek i m3d- na wypadek, gdyby ktoś zdecydował się na edycję modelu (jak dla mnie muszę włożyć zbyt dużo wysiłku w kliknięcie, można strzelać z kątem nachylenia). Model wykonany w Compass3D v17.1. Życzę wszystkiego najlepszego w remoncie.

Niestety nie mogę załączyć obrazka ani pliku. Jeśli admin jest zainteresowany to chętnie się tym podzielę.

kkkamil - 24-03-2022, 12:44

Dzięki, spróbuję.