To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wózek tył regeneracja

Trebor Arokis - 08-07-2022, 11:22
Temat postu: Wózek tył regeneracja
Witam
W najbliższej przyszłości mam zamiar zlecić regenerację tylnej belki zawieszenia i tutaj mam wielką prośbę do wszystkich tych którzy to przerabiali, na co trzeba sie przygotować jakie trudności po drodze mogą wystąpić na co uważać itp…
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje

Hugo - 08-07-2022, 22:52

Co masz na myśli pisząc regeneracja tylnego wózka? Chodzi o wymianę tulei metalowo gumowych itp. czy sam wózek się sypie i trzeba go ratować?
Trebor Arokis - 08-07-2022, 22:59

Hugo napisał/a:
Co masz na myśli pisząc regeneracja tylnego wózka? Chodzi o wymianę tulei metalowo gumowych itp. czy sam wózek się sypie i trzeba go ratować?

Sam wózek jest pordzewiały…ostatnio wymieniali mi wahacze z tyłu te na których reguluje się zbieżność i usłyszałem że wypadało by go zregenerować…

Krzyzak - 09-07-2022, 21:58

Musisz go zdemontować w takim razie i oddać do piaskowania - żeby było widać co jeszcze się trzyma a gdzie są dziury. Mi piaskowali części do Galanta w Gdyni, zaraz obok estakady - tam jest taki sztukmistrz, który to ogarnie - tanio nie jest, bo sprzęt jest spory i spalinowy, więc cena za roboczogodzinę odpowiednia.
Potem spawacz musi połatać ew. dziury i na koniec do malowania proszkowego.

Trebor Arokis - 09-07-2022, 23:00

Krzyzak napisał/a:
Musisz go zdemontować w takim razie i oddać do piaskowania - żeby było widać co jeszcze się trzyma a gdzie są dziury. Mi piaskowali części do Galanta w Gdyni, zaraz obok estakady - tam jest taki sztukmistrz, który to ogarnie - tanio nie jest, bo sprzęt jest spory i spalinowy, więc cena za roboczogodzinę odpowiednia.
Potem spawacz musi połatać ew. dziury i na koniec do malowania proszkowego.

Czy śruby na których jest montowany wózek dały się odkręcić? Nie pozrywałeś?

savagger995 - 10-07-2022, 18:03

Jak rozkręcałem dawcę nie miałem z tym żadnego problemu chociaż wydawało mi się że śruba obraca się w środku

[ Dodano: 10-07-2022, 18:08 ]
w swoim mam dokładnie tą samą sytuację wózek do regeneracji. Ja robię całość zawieszenia tył od zwrotnic przesz szczęki i tarcze do wózka. Piaskuję sam na to podkład przemysłowy epoksydowy masterbound alluminium na wierzch poliuretan Transurethane

[ Dodano: 10-07-2022, 18:12 ]
Najlepiej to kup sobie wózek kompletny i jego ratuj będziesz miał więcej czasu na operację i samochód nie będzie uziemiony

Trebor Arokis - 11-07-2022, 06:51

savagger995 napisał/a:
Najlepiej to kup sobie wózek kompletny i jego ratuj będziesz miał więcej czasu na operację i samochód nie będzie uziemiony

Zrobił bym tak z wielką chęcią tylko pierw trzeba ten wózek gdzieś znaleść a z tym ciężko…

Hugo - 11-07-2022, 08:02

Wózek do podwozia jest przykręcany na 4 nakrętki na klucz 17, z ich odkręceniem nie ma żadnego problemu, chociaż zawsze są mocno pordzewiałe.
Trebor Arokis - 11-07-2022, 10:10

Hugo napisał/a:
Wózek do podwozia jest przykręcany na 4 nakrętki na klucz 17, z ich odkręceniem nie ma żadnego problemu, chociaż zawsze są mocno pordzewiałe.

Pójdzie WD40 ewentualnie palnik jak będzie stawiać opór…

[ Dodano: 11-07-2022, 10:58 ]
Czy każda wersja silnikowa miała taki sam wózek z tylu…?

Krzyzak - 11-07-2022, 11:00

savagger995 napisał/a:
Piaskuję sam na to podkład przemysłowy epoksydowy masterbound alluminium na wierzch poliuretan Transurethane
ja po wypiaskowaniu elementów zderzaka podobnie - podkład epoksydowy a na to lakier z puszki
savagger995 - 11-07-2022, 21:35

Rozczarowałem się epoksydami firmy novol i troton. Teraz próbuję przemysłówkę Masterbund wygląda obiecująco bardzo ciężko zarysować go nawet ostrym przedmiotem.
Marcino - 12-07-2022, 11:22

Krzyzak napisał/a:
podkład epoksydowy a na to lakier z puszki

Podkład epoxydowy z puszki czy tam spray to lipa. Epoxyd musi być 2k porzadna warstwa położona.
Ja tak reparaturki przez wspawaniem robiłem.
Wózek dałem antykorozje i na to Elastometal z pędzla + wosk w profile + konserwacja Nauxudal na to po załozeniu

Krzyzak - 12-07-2022, 13:10

Marcino napisał/a:
Podkład epoxydowy z puszki czy tam spray to lipa.
A to nie wiedziałem... teraz za późno. Generalnie jednak siedzi na E32, który robi póki co max 100km rocznie, resztę spędzając w ogrzewanym garażu.
Marcino - 12-07-2022, 14:20

Epoxyd w spray'u można uzyć na przecierki jak np szlifujesz akryl pod lakier i się trafi ze pójdzie do gołej blachy to tak miejscowo można podkładować.
jacek11 - 12-07-2022, 15:40

Cytat:
Teraz próbuję przemysłówkę Masterbund wygląda obiecująco bardzo ciężko zarysować go nawet ostrym przedmiotem.

Próbowałeś go matować np. 800 na gąbce?